ORDIN Nr. 1007 din 13 decembrie 2010 pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora
   ORDIN   Nr. 1007 din 13 decembrie 2010
pentru modificarea si completarea Normelor privind organizarea si efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.892/2006
ACT EMIS DE:     MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 28 din 12 ianuarie 2011

   In temeiul prevederilor art. IV din OrdonanĂža Guvernului nr. 27/2010 pentru modificarea Âşi completarea OrdonanĂžei de urgenĂža a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, precum Âşi ale art. 5 alin. (4) din Hotarârea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea Âşi funcĂžionarea Ministerului Transporturilor Âşi Infrastructurii, cu modificarile Âşi completarile ulterioare,
ministrul transporturilor Âşi infrastructurii emite prezentul ordin.
Art. I. - Normele privind organizarea Âşi efectuarea transporturilor rutiere Âşi a activitaĂžilor conexe acestora, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcĂžiilor Âşi turismului nr. 1.892/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 919 Âşi 919 bis din 13 noiembrie 2006, cu modificarile Âşi completarile ulterioare, se modifica Âşi se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 6 alineatul (1) litera c), punctul (iii) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„(iii) cazierul judiciar din care sa rezulte ca nu a fost condamnata pentru infracĂžiuni savârÂşite în urmatoarele domenii:
- drept comercial;
- insolvenĂža;
- condiĂžii de remunerare Âşi de munca ale profesiei;
- circulaĂžie rutiera;
- raspundere profesionala;
- trafic de fiinĂže umane sau trafic de droguri."
2. La articolul 6, alineatul (61) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„(61) Incalcarile grave ale legislaĂžiei în sensul celor stabilite la art. 18 alin. (2) lit. c) din OrdonanĂža de urgenĂža a Guvernului nr. 109/2005, aprobata cu modificari Âşi completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile Âşi completarile ulterioare, sunt urmatoarele:
a) (i) depaÂşirea cu 25% sau mai mult a limitelor maxime de timp de conducere de 6 zile sau de doua saptamâni;
(ii) depaÂşirea, pe parcursul unei zile de lucru, a limitei maxime a perioadei de conducere cu 50% sau mai mult, fara o pauza sau fara o perioada neîntrerupta de repaus de cel puĂžin 4,5 ore;
b) lipsa tahografului Âşi/sau a unui dispozitiv de limitare a vitezei instalat (e) sau utilizarea unui echipament fraudulos capabil sa modifice înregistrarile aparatului de înregistrare Âşi/sau ale dispozitivului de limitare a vitezei ori falsificarea foilor de înregistrare sau a datelor descarcate de pe tahograf Âşi/sau de pe cartela conducatorului auto;
c) utilizarea vehiculului pe drumurile publice fara certificat valabil de inspecĂžie tehnica periodica (cu excepĂžia cazului în care vechimea vehiculului este mai mica decât termenul obligatoriu pentru efectuarea primei inspecĂžii tehnice periodice) Âşi/sau cu o defecĂžiune tehnica periculoasa, la nivelul sistemului de frânare, al sistemului de direcĂžie, al jantelor/anvelopelor, al mecanismului de suspensie sau al sasiului, care ar crea un risc imediat pentru siguranĂža circulaĂžiei rutiere Âşi care determina decizia de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului.
d) transportul de marfuri periculoase în situaĂžia în care transportul acestora este interzis sau transportul de marfuri periculoase în ambalaje interzise sau neautorizate ori fara identificarea acestora ca marfuri periculoase marcata pe vehicul, punând astfel în pericol vieĂžile sau mediul într-o asemenea masura încât aceasta determina o decizie de imobilizare a vehiculului;
e) transportul de persoane sau de marfa fara a deĂžine un permis de conducere valabil sau de catre o întreprindere care nu este deĂžinatoarea unei licenĂže comunitare valabile;
f) conducerea de catre un conducator auto care foloseÂşte o cartela de conducator auto falsificata, al carei titular nu este sau care a fost obĂžinuta pe baza unor declaraĂžii false Âşi/sau documente falsificate;
g) transportul de marfuri cu depaÂşirea cu cel puĂžin 20% a masei totale maxime autorizate pentru vehicule cu o încarcatura utila admisibila care depaÂşeÂşte 12 tone sau cu cel puĂžin 25% pentru vehicule cu o încarcatura utila admisibila care nu depaÂşeÂşte 12 tone."
3. La articolul 7, alineatul (5) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„(5) Operatorul de transport rutier are obligaĂžia de a anunĂža agenĂžiei teritoriale a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. emitente orice modificare aparuta faĂža de documentele care au stat la baza eliberarii licenĂžei de transport, în termen de maximum 15 zile de la data apariĂžiei modificarii."
4. La articolul 8, alineatul (6) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„(6) Copia conforma a licenĂžei de transport se elibereaza pentru perioade de minimum un an, fara a depaÂşi perioada de valabilitate a licenĂžei de transport. In cazurile în care valabilitatea licenĂžei de transport ramase este mai mica de un an, copia conforma se va elibera astfel încât aceasta sa nu fie depaÂşita."
5. La articolul 9 alineatul (1), litera d) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
,,d) certificatul de clasificare pe stele sau categorii, în cazul autovehiculelor clasificate utilizate la transportul de persoane, cu excepĂžia autobuzelor urbane utilizate pentru transportul local în interiorul unei localitaĂži."
6. La articolul 9, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) In cazul în care operatorul de transport nu mai deĂžine autovehiculul pentru care a obĂžinut o copie conforma a licenĂžei de transport, aceasta îÂşi pierde valabilitatea, fiind considerata nula."
7. La articolul 11 alineatul (2), litera a) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
,,a) efectuarea transportului rutier public fara a se face dovada ca deĂžine licenĂža de traseu, autorizaĂžie speciala de transport, autorizaĂžie de transport internaĂžional, document de transport de persoane prin servicii ocazionale, pentru care s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reĂžinerea placuĂželor cu numarul de înmatriculare Âşi a certificatului de înmatriculare;".
8. La articolul 11 alineatul (2), literele h) Âşi i) se abroga.
9. La articolul 12, alineatele (1), (11) Âşi (2) se modifica Âşi vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 12. - (1) Pentru abaterile prevazute la art. 11 alin. (2) lit. b)-g), suspendarea copiei conforme a licenĂžei de transport se va face pe o perioada de 30 de zile.
(11) Pentru abaterile prevazute la art. 11 alin. (2) lit. a), suspendarea copiei conforme a licenĂžei de transport se va face pentru o perioada de 6 luni de la data procesului-verbal de reĂžinere a placuĂželor cu numarul de înmatriculare Âşi a certificatului de înmatriculare sau pentru cel puĂžin 30 de zile de la data procesului-verbal de reĂžinere, în cazul achitarii contravalorii amenzii. In situaĂžia în care suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului se prelungeÂşte în condiĂžiile legii, se prelungeÂşte în mod corespunzator Âşi suspendarea copiei conforme a licenĂžei de transport.
(2) Copia conforma a licenĂžei de transport suspendate se va depune de catre operatorul de transport rutier la sediul agenĂžiei teritoriale a AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R. emitente, în termen de 10 zile lucratoare de la comunicarea masurii suspendarii. Nedepunerea în termenul de 10 zile lucratoare a copiei conforme a licenĂžei de transport suspendate atrage marirea perioadei de suspendare cu 60 de zile."
10. La articolul 22 alineatul (1) litera b), punctul (i) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„(i) certificatul de înmatriculare la Oficiul NaĂžional al Registrului ComerĂžului Âşi actul constitutiv;".
11. La articolul 24, alineatul (6) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„(6) Copia conforma a certificatului de transport în cont propriu se elibereaza pentru perioade de minimum un an, fara a depaÂşi perioada de valabilitate a certificatului de transport în cont propriu. In cazurile în care valabilitatea certificatului de transport în cont propriu ramasa este mai mica de un an, copia conforma se va elibera astfel încât aceasta sa nu fie depaÂşita."
12. La articolul 25 alineatul (1), litera d) se abroga.
13. La articolul 25, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) In cazul în care întreprinderea nu mai deĂžine autovehiculul pentru care a obĂžinut o copie conforma a certificatului de transport în cont propriu, aceasta îÂşi pierde valabilitatea, fiind considerata nula."
14. La articolul 27 alineatul (2), litera a) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
,,a) efectuarea transportului rutier în cont propriu fara a se face dovada ca deĂžine autorizaĂžie speciala de transport, pentru care s-a dispus suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reĂžinerea placuĂželor cu numarul de înmatriculare Âşi a certificatului de înmatriculare;".
15. La articolul 27 alineatul (2), literele g) Âşi h) se abroga.
16. La articolul 28, alineatele (1), (11) Âşi (2) se modifica Âşi vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 28. - (1) Pentru abaterile prevazute la art. 27 alin. (2) lit. b)-f), suspendarea copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu se va face pe o perioada de 30 de zile.
(11) Pentru abaterile prevazute la art. 27 alin. (2) lit. a), suspendarea copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu se face pentru o perioada de 6 luni de la data procesului-verbal de reĂžinere a placuĂželor cu numarul de înmatriculare Âşi a certificatului de înmatriculare sau pentru cel puĂžin 30 de zile de la data procesului-verbal de reĂžinere în cazul achitarii contravalorii amenzii. In situaĂžia în care suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului se prelungeÂşte în condiĂžiile legii, se prelungeÂşte în mod corespunzator Âşi suspendarea copiei conforme a licenĂžei de transport.
(2) Copia conforma a certificatului de transport în cont propriu suspendata se va depune de catre întreprindere la sediul agenĂžiei teritoriale a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. emitente, în termen de 10 zile lucratoare de la comunicarea masurii suspendarii. Nedepunerea în termenul de 10 zile lucratoare a copiei conforme a certificatului de transport în cont propriu suspendate atrage marirea perioadei de suspendare cu 60 de zile."
17. La articolul 38, litera n) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
,,n) în cazul operatorilor de transport, sa efectueze transport rutier de persoane numai în limita numarului de locuri înscris în certificatul de clasificare pe stele sau categorii, cu excepĂžia autobuzelor urbane, utilizate pentru transportul local în interiorul unei localitaĂži în situaĂžia carora trebuie ca numarul persoanelor transportate sa fie în limita numarului de locuri prevazut în certificatul de înmatriculare al acestora, respectiv în cazul întreprinderilor, sa efectueze transport rutier de persoane numai în limita numarului de locuri înscris în certificatul de înmatriculare;".
18. La articolul 38, dupa litera u) se introduc 10 noi litere, literele v)-ag), cu urmatorul cuprins:
,,v) sa transmita anterior efectuarii transportului la Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R., prin completarea unui formular în formatul electronic disponibil pe site-ul acesteia, datele solicitate referitoare la transportul rutier public de persoane prin servicii ocazionale;
x) sa transmita AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R., prin completarea unui formular, în formatul electronic disponibil pe site-ul acesteia, modificarile privind situaĂžia conducatorilor auto angajaĂži, în termen de cel mult 15 zile de la apariĂžia modificarii; cu precizarea ca fiÂşele profesionale pot sa nu conĂžina informaĂžii din interiorul acestui termen;
y) sa deĂžina la sediul social tichetele de cântar prevazute la transportul marfurilor divizibile, pentru anul în curs Âşi anul precedent;
z) sa efectueze transportul asigurând un sistem de fixare a încarcaturii astfel încât acesta sa reziste la forĂžele exercitate atunci când vehiculul este supus la urmatoarele acceleraĂžii:
(i) decelerare de 0,8 x g (acceleraĂžie gravitaĂžionala) spre faĂža;
(ii) decelerare de 0,5 x g (acceleraĂžie gravitaĂžionala) spre spate;
(iii) accelerare de 0,5 x g (acceleraĂžie gravitaĂžionala) spre ambii pereĂži laterali.
Atunci când asupra unui element component al sistemului de fixare se exercita o forĂža determinata conform pct. (i), (ii) Âşi (iii), forĂža exercitata asupra acestui element de fixare nu poate depaÂşi sarcina nominala pentru care acesta a fost construit;
aa) sa efectueze transportul numai dupa ce s-a asigurat în prealabil ca vehiculul cu care se efectueaza transportul respecta urmatoarele condiĂžii:
(i) uÂşile laterale sau/Âşi uÂşile din spatele vehiculului pentru încarcarea/descarcarea marfurilor, obloanele, rampa escamotabila, prelatele, roata de rezerva, precum Âşi celelalte echipamente specifice vehiculului respectiv sunt bine fixate;
(ii) încarcatura nu trebuie sa împiedice conducerea vehiculului în condiĂžii de siguranĂža;
(iii) centrul de greutate al încarcaturii sa fie cât mai aproape de centrul vehiculului;
ab) sa efectueze transportul numai dupa ce s-a asigurat ca ambalajul marfii este destul de rezistent pentru siguranĂža transportului. In cazul în care ambalajul marfii nu este destul de rezistent, va cere expeditorului o ambalare suplimentara suficient de rezistenta;
ac) sa solicite în scris, în prealabil, expeditorului informaĂžiile necesare pentru fixarea marfurilor care urmeaza a fi transportate;
ad) sa se asigure ca elementele de fixare a marfii respecta urmatoarele condiĂžii:
(i) îndeplinesc corect funcĂžiile pentru care au fost construite;
(ii) sunt adaptate pentru fixarea marfii respective;
(iii) nu prezinta noduri Âşi/sau elemente deteriorate, uzate, slabite;
(iv) sunt conforme cu standardele europene Âşi/sau internaĂžionale în vigoare în domeniu;
ae) sa se asigure ca sistemul de fixare a încarcaturii utilizat pentru înconjurarea, fixarea sau menĂžinerea încarcaturii pe/sau într-un vehicul este adaptat la marimea, forma, consistenĂža Âşi caracteristicile încarcaturii;
af) sa se asigure ca dispozitivul de fixare sau de înÂşurubare utilizat pentru fixarea încarcaturii este fixat în aÂşa fel încât acesta sa nu poata sa fie deÂşurubat sau desprins. Dispozitivul de înÂşurubare integrat utilizat pentru fixarea unei încarcaturi trebuie sa îndeplineasca urmatoarele condiĂžii:
(i) sa fie proiectat Âşi construit în scopul pentru care este folosit;
(ii) sa fie utilizat Âşi întreĂžinut conform specificaĂžiilor producatorului Âşi standardelor europene Âşi/sau internaĂžionale în domeniu;
ag) sa se asigure ca încarcatura înfaÂşurata sau fixata în vehicul este în conformitate cu dispoziĂžiile din «Recomandarile europene privind cele mai bune practici în domeniul fixarii încarcaturii pentru transportul rutier», elaborate de DirecĂžia Generala pentru Energie Âşi Transport a Comisiei Europene la data de 14 decembrie 2005, Âşi respecta prevederile lit. z)."
19. Dupa articolul 39 se introduc doua noi articole, articolele 391 Âşi 392, cu urmatorul cuprins:
„Art. 391. - (1) Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. înregistreaza în registrul electronic al conducatorilor auto, pentru toĂži conducatorii auto care efectueaza operaĂžiuni de transport rutier care fac obiectul OrdonanĂžei de urgenĂža a Guvernului nr. 109/2005, aprobata cu modificari Âşi completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile Âşi completarile ulterioare, urmatoarele:
- datele de identificare ale conducatorului auto (numele Âşi prenumele, CNP, domiciliu);
- centrul de pregatire Âşi perfecĂžionare profesionala la care a urmat cursul;
- tipul/tipurile de certificat/certificate de competenĂža profesionala deĂžinute;
- întreprinderile la care a fost angajat cu contract de munca în funcĂžia de conducator auto;
- sancĂžiunile aplicate pentru abateri de la prevederile legislaĂžiei în domeniul transporturilor rutiere.
(2) Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R. încheie protocoale cu alte instituĂžii privind furnizarea de informaĂžii referitoare la sancĂžiunile aplicate conducatorilor auto pentru nerespectarea prevederilor legislaĂžiei din domeniul transporturilor rutiere.
Art. 392. - (1) Pe baza datelor din registrul electronic al conducatorilor auto, agenĂžiile teritoriale ale AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R. elibereaza, la cererea conducatorului auto, fiÂşa profesionala a acestuia.
(2) Cererea de eliberare a fiÂşei profesionale a conducatorilor auto se depune la oricare agenĂžie teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române-A.R.R.:
(i) în format electronic pe adresa de e-mail a agenĂžiei teritoriale;
(ii) în scris la sediul agenĂžiei teritoriale.
(3) Eliberarea fiÂşei profesionale a conducatorilor auto se face de catre agenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. unde conducatorul auto a depus cererea, în termen de 24 de ore.
(4) FiÂşa profesionala a conducatorilor auto este prevazuta în anexa nr. 34."
20. Articolul 50 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 50. - (1) Programul de transport interjudeĂžean se întocmeÂşte Âşi se aproba de catre Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R., cu consultarea prealabila a organizaĂžiilor patronale reprezentative din domeniul transporturilor rutiere.
(2) Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R., prin agenĂžiile teritoriale, avizeaza programele judeĂžene de transport rutier public de persoane prin servicii regulate, dupa armonizarea acestora cu programul de transport rutier public de persoane prin servicii regulate în trafic interjudeĂžean.
(3) Modificarea programului de transport interjudeĂžean se poate face cel mult o data pe an de catre Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R., astfel:
a) prin introducerea de noi trasee de catre Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. In cazul în care cea mai lunga porĂžiune comuna cu un traseu existent în programul de transport interjudeĂžean se suprapune pe mai mult de 50% din lungimea traseului nou-propus, acesta nu va fi introdus în programul de transport;
b) prin suplimentarea curselor pe un traseu existent în programul de transport, la solicitarea operatorului de transport rutier deĂžinator de licenĂža de traseu pe traseul respectiv, cu respectarea unui decalaj de minimum 30 de minute între plecarile din staĂžiile/autogarile comune aferente traseelor interjudeĂžene cu segmente comune;
c) prin reducerea curselor existente în programul de transport, la solicitarea operatorului de transport rutier deĂžinator de licenĂža de traseu pe traseul respectiv, fara a depaÂşi 50% din numarul total de curse de pe acel traseu;
d) prin modificarea graficelor de circulaĂžie, astfel:
(i) introducerea de opriri în tranzit, care pot fi staĂžii sau autogari. Daca prin oprirea în tranzit solicitata se genereaza segmente comune de traseu care se regasesc în graficele de circulaĂžie aferente altor curse interjudeĂžene pe care deĂžin licenĂže de traseu alĂži operatori de transport rutier, trebuie sa se poata asigura un decalaj de 30 de minute între plecarile din staĂžiile/autogarile comune;
(ii) modificarea orelor, în situaĂžia în care dupa monitorizarea cursei de catre personalul desemnat al AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. se constata modificarea semnificativa a fluxului de calatori sau îmbunataĂžirea/deteriorarea infrastructurii rutiere. In situaĂžia în care modificarea orei presupune micÂşorarea intervalului dintre plecarile din staĂžiile/autogarile comune care se regasesc pe acelaÂşi segment de traseu aferent altor curse interjudeĂžene, se va asigura un decalaj de 30 de minute între respectivele plecari.
(4) Pe perioada de valabilitate a programelor de transport, operatorii de transport rutier pot efectua oricare cursa Âşi traseu câÂştigat cu oricare dintre autovehiculele înscrise la atribuire Âşi declarate câÂştigatoare, indiferent de capacitatea acestora sau de punctajul obĂžinut la atribuire, ori cu autovehiculele cu care acestea au fost înlocuite în condiĂžiile prevazute la alin. (5).
(5) Inlocuirea unui autovehicul cu care operatorul de transport rutier a câÂştigat cursele Âşi a obĂžinut licenĂže de traseu pe perioada de valabilitate a programului de transport interjudeĂžean este permisa numai cu un autovehicul care întruneÂşte cel puĂžin acelaÂşi punctaj cu al celui înlocuit Âşi are cel puĂžin aceeaÂşi capacitate dupa notificarea, în formatul solicitat, a agenĂžiei teritoriale a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. emitente a licenĂžei de traseu.
(6) In perioada de valabilitate a programelor de transport, autovehiculele cu care operatorul de transport rutier a câÂştigat trasee/curse pentru care a obĂžinut licenĂža de traseu nu pot fi înscrise la o atribuire ulterioara.
(7) La solicitarea operatorilor de transport, înlocuirea autogarii, a capacitaĂžii de transport, precum Âşi suplimentarea/reducerea numarului de zile în care se efectueaza cursele de pe un traseu se pot efectua numai cu aprobarea AutoritaĂžii Rutiere Române-A.R.R.
(8) In perioada de valabilitate a programului de transport interjudeĂžean, în cazul în care se înfiinĂžeaza o autogara într-o localitate în care nu a existat autogara la data eliberarii licenĂžei de traseu, se vor respecta prevederile art. 45 din OrdonanĂža de urgenĂža a Guvernului nr. 109/2005, aprobata cu modificari Âşi completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile Âşi completarile ulterioare, Âşi se vor modifica în mod corespunzator graficele de circulaĂžie anexa la licenĂža de traseu."
21. Articolul 56 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 56. - In cazul în care operatorul de transport rutier caruia i s-a atribuit un traseu/o cursa nu se prezinta la agenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. în vederea solicitarii eliberarii licenĂžei de traseu în termen de 5 zile de la data ÂşedinĂžei de atribuire sau în cazul în care nu a ridicat licenĂža de traseu în termen de 15 zile de la data solicitarii, traseul/cursa va fi disponibil/disponibila la urmatoarea ÂşedinĂža de atribuire."
22. La articolul 59 alineatul (1), dupa litera h) se introduc doua noi litere, literele i) Âşi j), cu urmatorul cuprins:
,,i) sa comunice la agenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R. emitenta a licenĂžei de traseu în fiecare zi de vineri situaĂžia persoanelor cu facilitaĂži la transportul rutier potrivit legii, transportate în saptamâna precedenta, în formatul solicitat de aceasta;
j) sa transporte în baza biletului/tichetului/cuponului special de calatorie acordat ca facilitate la transportul rutier public, completat anterior efectuarii transportului, numai acele persoane care beneficiaza de facilitaĂži la transport potrivit legii."
23. La articolul 59 alineatul (2), litera e) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
,,e) sa transporte persoane doar în limita numarului de locuri pe scaune înscris în certificatul de clasificare pe stele sau categorii, cu excepĂžia autobuzelor urbane, utilizate pentru transportul local în interiorul unei localitaĂži, în cazul carora trebuie ca numarul persoanelor transportate sa fie în limita numarului de locuri prevazut în certificatul de înmatriculare al acestora."
24. La articolul 61 alineatul (1) litera c), punctul (ii) se abroga.
25. La articolul 61 alineatul (1) litera b), dupa punctul (iii) se introduce un nou punct, punctul (iv), cu urmatorul cuprins:
„(iv) când situaĂžiile referitoare la transportul persoanelor care beneficiaza de facilitaĂži la transportul rutier public potrivit legii nu sunt transmise în termenul prevazut de prezentele norme sau când respectivele situaĂžii sunt eronate."
26. La articolul 61 alineatul (1), dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
,,f) în cazul în care întreprinderea are activitatea suspendata, conform înregistrarilor din registrul comerĂžului."
27. La articolul 73, dupa litera b) se introduc doua noi litere, literele c) Âşi d), cu urmatorul cuprins:
,,c) efectuarea de transport rutier public de persoane în trafic naĂžional pe baza autorizaĂžiei de transport internaĂžional, cu îmbarcarea/debarcarea persoanelor între doua puncte de pe teritoriul României;
d) la a treia sancĂžiune aplicata pentru nerespectarea prevederilor autorizaĂžiei de transport internaĂžional. Operatorul de transport va fi notificat dupa aplicarea celei de-a doua sancĂžiuni."
28. La articolul 75 alineatul (1), litera j) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
,,j) sa respecte prevederile prevazute în autorizaĂžia de transport Âşi sa asigure criteriile de continuitate, regularitate Âşi capacitate necesare efectuarii transportului de persoane prin servicii regulate pe traseul respectiv."
29. La articolul 86, dupa litera e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins:
,,f) în cazul în care întreprinderea are activitatea suspendata, conform înregistrarilor din registrul comerĂžului."
30. Articolul 123 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 123. - (1) LicenĂža pentru activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži desfaÂşurate de autogari se elibereaza întreprinderilor care îndeplinesc cumulativ condiĂžiile de baza materiala, competenĂža profesionala Âşi onorabilitate.
(2) CondiĂžia de baza materiala este îndeplinita daca întreprinderea dispune de:
- casa de bilete Âşi abonamente;
- birou de miÂşcare Âşi informaĂžii;
- minimum doua peroane pentru autobuzele care pleaca/sosesc în/din cursa;
- grup sanitar propriu cu minimum doua cabine;
- sala de aÂşteptare pentru publicul calator, cu cel puĂžin 20 de locuri pe scaune Âşi o suprafaĂža echivalenta de minimum 1 m2 pentru fiecare loc pe scaun;
- spaĂžiu pentru depozitarea bagajelor publicului calator, dotat cu rafturi pentru depozitarea în mod corespunzator Âşi suficient a bagajelor;
- afiÂşaj pentru informarea publicului calator, inclusiv la fiecare peron;
- calculator Âşi conexiune la internet.
(3) CondiĂžia de competenĂža profesionala se considera îndeplinita daca persoana desemnata sa conduca activitaĂži desfaÂşurate de autogara deĂžine certificat de competenĂža profesionala pentru persoana desemnata sa conduca permanent Âşi efectiv activitatea de transport rutier de persoane, prevazut la art. 6 alin. (1) lit. c) pct. (ii), valabil, eliberat de Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R.
(4) CondiĂžia de onorabilitate se considera îndeplinita daca persoana desemnata sa conduca activitaĂži desfaÂşurate de autogara nu se regaseÂşte în una dintre urmatoarele situaĂžii:
a) a fost condamnata pentru infracĂžiuni în urmatoarele domenii:
- drept comercial;
- insolvenĂža;
- condiĂžii de remunerare Âşi de munca ale profesiei;
- circulaĂžie rutiera;
- raspundere profesionala;
- trafic de fiinĂže umane sau trafic de droguri;
b) daca în ultimul an a îndeplinit aceasta funcĂžie la o întreprindere care desfaÂşoara activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži desfaÂşurate de autogara careia i-a fost retrasa licenĂža de activitaĂži conexe transportului rutier, din vina dovedita a acesteia."
31. Dupa articolul 123 se introduce un nou articol, articolul 1231, cu urmatorul cuprins:
„Art. 1231. - In situaĂžia în care persoana desemnata sa conduca permanent Âşi efectiv activitatea de transport rutier nu mai îndeplineÂşte aceasta funcĂžie, întreprinderea care desfaÂşoara activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži desfaÂşurate de autogara - are obligaĂžia înlocuirii acesteia în termen de 60 zile; în aceasta perioada condiĂžiile de competenĂža profesionala Âşi onorabilitate se considera îndeplinite."
32. Articolul 124 se abroga.
33. Articolul 125 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 125. - DeĂžinatorii de licenĂža pentru activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži desfaÂşurate de autogari - au urmatoarele obligaĂžii:
a) sa afiÂşeze la fiecare casa de bilete Âşi abonamente orarul de funcĂžionare;
b) sa monteze afiÂşaje la peroanele de plecare/sosire a curselor;
c) sa repartizeze cursele pe peroane astfel încât sa se asigure un interval de cel puĂžin 15 minute între doua plecari consecutive de la acelaÂşi peron;
d) sa întocmeasca programul autogarii în funcĂžie de orele de plecare Âşi de sosire a curselor; autogara se va deschide cu minimum 30 de minute înainte de plecarea/sosirea primei curse Âşi se va închide dupa minimum 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse;
e) sa asigure evidenĂža curselor plecate Âşi sosite, precum Âşi ordinea cronologica de execuĂžie, prin registrul de miÂşcare ce va cuprinde:
(i) ora de plecare/sosire;
(ii) numarul de circulaĂžie;
(iii) traseul;
(iv) operatorul de transport rutier;
(v) observaĂžii;
f) sa permita în mod nediscriminatoriu accesul operatorilor de transport rutier la serviciile oferite de autogara, fara a condiĂžiona încheierea contractelor de efectuarea unor servicii suplimentare sau pe care operatorul de transport rutier nu le solicita;
g) sa primeasca Âşi sa înregistreze toate cererile operatorilor de transport rutier care solicita accesul în autogara, cereri la care se va raspunde afirmativ sau negativ, cu motivarea refuzului, în scris, în termen de 20 de zile de la data primirii cererii;
h) sa încheie contracte de acces în autogara, în conformitate cu graficele de circulaĂžie aprobate, cu operatorii de transport rutier deĂžinatori de licenĂža de traseu pe perioada de valabilitate a programului de transport;
i) sa aplice, la încheierea contractelor cu operatorii de transport rutier, tarife egale pentru aceleaÂşi servicii;
j) sa încheie contracte de acces în autogara cu operatorii de transport rutier fara a depaÂşi capacitatea autogarii;
k) sa transmita on-line agenĂžiei teritoriale a AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R., în formatul solicitat de aceasta, efectuarea curselor Âşi traseelor pe fiecare operator de transport deĂžinator de licenĂža de traseu cu care aceasta a încheiat contract;
l) sa încheie contracte de acces în autogara cu operatorii de transport rutier fara a depaÂşi perioada de valabilitate a programului de transport;
m) sa remedieze deficienĂžele semnalate de publicul calator Âşi constatate de agenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R., în termenul stabilit de aceasta."
34. La articolul 126, alineatul (1) literele b), d)-f) Âşi alineatul (2) se modifica Âşi vor avea urmatorul cuprins:
,,b) actele din care sa reiasa dreptul de deĂžinere sau de folosinĂža a spaĂžiului pe o perioada de minim un an de la data solicitarii;
d) aprobarea autoritaĂžii administraĂžiei publice locale pentru înfiinĂžarea autogarii;
e) decizia de numire a persoanei desemnate posesoare a unui certificat de pregatire profesionala eliberat de Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. valabil pentru transportul de persoane;
f) cazierul judiciar al persoanei desemnate sa conduca permanent Âşi efectiv activitatea de transport rutier de persoane din care sa reiasa ca îndeplineÂşte condiĂžia prevazuta la art. 123 alin. (4)lit. a);
(2) AgenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R. în a carei raza administrativa întreprinderea îÂşi are sediul social, punctul de lucru sau sucursala, dupa caz, va verifica îndeplinirea condiĂžiilor prevazute la art. 123 alin. (2) Âşi va întocmi o nota de constatare."
35. La articolul 126 alineatul (1), dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins:
,,g) actele persoanei desemnate sa conduca activitaĂži desfaÂşurate de autogara, în cazul cetaĂženilor straini din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv:
(i) decizia de numire;
(ii) certificatul de competenĂža profesionala, valabil, eliberat de autoritatea competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene;
(iii) cazierul judiciar eliberat de catre o autoritate judiciara competenta din Ăžara de origine sau din Ăžara din care aceasta vine, din care sa rezulte ca nu a fost condamnata pentru infracĂžiunile prevazute la art. 123 alin. (4) lit. a);
(iv) în cazul în care în Ăžara de origine sau în Ăžara din care vine resortisantul strain nu se elibereaza documentul menĂžionat la pct. (iii), acesta poate fi înlocuit cu o declaraĂžie sub juramânt sau o declaraĂžie solemna facuta de persoana în cauza în faĂža unei autoritaĂži judiciare ori administrative competente sau, dupa caz, a unui notar din Ăžara de origine ori din Ăžara din care aceasta vine;
(v) documentele prevazute la pct. (iii) Âşi (iv) nu sunt acceptate în cazul în care sunt depuse dupa mai mult de 90 de zile de la data emiterii."
36. Articolul 129 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 129. -In situaĂžia în care întreprinderea are puncte de lucru sau sucursale în care urmeaza sa desfaÂşoare activitaĂži de autogara sau desfaÂşoara activitaĂži de autogara numai în punctele de lucru ori sucursale, pentru obĂžinerea licenĂžei pentru activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži desfaÂşurate de autogara pentru acestea, întreprinderea va îndeplini condiĂžiile prevazute la art. 123 Âşi va depune la agenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. în a carei raza administrativa întreprinderea îÂşi are respectivul punct de lucru sau sucursala un dosar care va cuprinde documentele prevazute la art. 126 alin. (1) pentru fiecare dintre acestea. Pentru punctele de lucru/sucursale, nota de constatare prevazuta la art. 126 alin. (2) va fi întocmita de agenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. pe a carei raza administrativa întreprinderea îÂşi are deschis respectivul punct de lucru sau sucursala, care va elibera licenĂža pentru activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži desfaÂşurate de autogara cu respectarea condiĂžiilor prevazute de prezentele norme."
37. Articolele 130-132 se abroga.
38. La articolul 133, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
,,d) în cazul abaterilor repetate de la obligaĂžiile care revin întreprinderii, dupa cum urmeaza:
(i) abaterile pentru care la a doua repetare în decurs de 12 luni, cu notificare prealabila, se aplica masura retragerii licenĂžei sunt:
1. nerespectarea programului autogarii, potrivit caruia aceasta se deschide cu minimum 30 de minute înainte de plecarea/sosirea primei curse Âşi se închide dupa minimum 30 de minute de la sosirea/plecarea ultimei curse;
2. refuzul accesului operatorilor de transport rutier la serviciile oferite de autogara sau condiĂžionarea încheierii contractelor de efectuarea unor servicii suplimentare ori pe care operatorul de transport rutier nu le solicita;
3. refuzul primirii Âşi/sau înregistrarii tuturor cererilor operatorilor de transport rutier care solicita accesul în autogara;
4. refuzul încheierii contractelor de acces în autogara, în conformitate cu graficele de circulaĂžie aprobate, cu operatorii de transport rutier deĂžinatori de licenĂža de traseu, în condiĂžiile respectarii pct. 7;
5. încheierea contractelor de acces în autogara cu operatorii de transport rutier pe alte perioade decât perioada de valabilitate a programului de transport;
6. aplicarea, la încheierea contractelor cu operatorii de transport rutier, a unor tarife diferenĂžiate pentru aceleaÂşi servicii;
7. încheierea de contracte de acces în autogara cu operatorii de transport rutier peste capacitatea autogarii;
(ii) abaterile pentru care la a treia repetare, cu notificare prealabila, se aplica masura retragerii licenĂžei sunt urmatoarele:
1. lipsa orarului de funcĂžionare la fiecare casa de bilete Âşi abonamente;
2. lipsa afiÂşajelor la peroanele de plecare/sosire a curselor;
3. repartizarea curselor pe peroane astfel încât nu sunt asigurate cel puĂžin 15 minute interval între doua plecari/sosiri consecutive de la acelaÂşi peron;
4. lipsa evidenĂžei curselor plecate Âşi sosite Âşi a ordinii cronologice de execuĂžie;
5. necomunicarea on-line, în formatul solicitat, catre Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R. a curselor efectuate pe fiecare operator de transport rutier sau comunicarea de date eronate;
6. reclamaĂžii din partea publicului calator privind nerespectarea serviciilor desfaÂşurate de autogara, verificate Âşi confirmate, Âşi neremedierea de catre întreprindere, în termenul stabilit de agenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R., a aspectelor semnalate în reclamaĂžii."
39. La articolul 133 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
„(2) Dupa retragerea licenĂžei pentru activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži desfaÂşurate de autogara, agenĂžia teritoriala emitenta a AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R. va proceda la anularea poziĂžiei respective din Registrul întreprinderilor."
40. Dupa articolul 135 se introduc doua noi articole, articolele 1351 Âşi 1352, cu urmatorul cuprins:
„Art. 1351. - (1) LicenĂža pentru activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public se elibereaza întreprinderilor care îndeplinesc cumulativ condiĂžiile de baza materiala, competenĂža profesionala, onorabilitate Âşi capacitate financiara.
(2) CondiĂžia de baza materiala se considera îndeplinita daca întreprinderea face dovada deĂžinerii cu orice titlu a unui spaĂžiu pentru desfaÂşurarea activitaĂžii.
(3) CondiĂžia de competenĂža profesionala se considera îndeplinita daca persoana desemnata sa conduca activitatea de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public, angajata a întreprinderii, deĂžine certificat de competenĂža profesionala prevazut la art. 6 alin. (1) lit. c) pct. (ii), eliberat de Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R., valabil pentru transportul de marfuri Âşi/sau persoane, dupa caz, în funcĂžie de tipul de activitate desfaÂşurata.
(4) CondiĂžia de onorabilitate se considera îndeplinita daca persoana desemnata sa conduca activitatea de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public, angajata a întreprinderii, nu se regaseÂşte în una dintre urmatoarele situaĂžii:
a) a fost condamnata pentru infracĂžiuni în urmatoarele domenii:
- drept comercial;
- insolvenĂža;
- condiĂžiile de remunerare Âşi de munca ale profesiei;
- circulaĂžia rutiera;
- raspunderea profesionala;
- traficul cu fiinĂže umane sau traficul de droguri;
b) daca în ultimul an a îndeplinit aceasta funcĂžie la o întreprindere care desfaÂşoara activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public careia i-a fost retrasa licenĂža de activitaĂži conexe transportului rutier, din vina dovedita a acesteia.
(5) CondiĂžia de capacitate financiara se considera îndeplinita daca întreprinderea prezinta documentele prevazute la art. 136 lit. e).
Art. 1352. - In situaĂžia în care persoana desemnata sa conduca activitatea de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public nu mai îndeplineÂşte aceasta funcĂžie, întreprinderea care desfaÂşoara activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public are obligaĂžia înlocuirii acesteia în termen de 60 zile; în aceasta perioada condiĂžiile de competenĂža profesionala Âşi onorabilitate se considera îndeplinite."
41. La articolul 136, litera d) se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
,,d) actele persoanei desemnate sa conduca activitatea de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public, respectiv:
(i) decizia de numire;
(ii) certificatul de pregatire profesionala prevazut la art. 6 alin. (1) lit. c) pct. (ii), eliberat de Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R., valabil pentru transportul de marfuri Âşi/sau persoane, dupa caz;
(iii) cazierul judiciar al persoanei desemnate sa conduca permanent Âşi efectiv activitatea de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public din care sa reiasa ca îndeplineÂşte condiĂžia prevazuta la art. 1351 alin. (4) lit. a);".
42. La articolul 136, dupa litera d) se introduce o noua litera, litera d1), cu urmatorul cuprins:
,,d1) actele persoanei desemnate sa conduca activitatea de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public, în cazul cetaĂženilor straini din statele membre ale Uniunii Europene, respectiv:
(i) decizia de numire;
(ii) certificatul de competenĂža profesionala, valabil, eliberat de autoritatea competenta dintr-un stat membru al Uniunii Europene;
(iii) cazierul judiciar eliberat de catre o autoritate judiciara competenta din Ăžara de origine sau din Ăžara din care aceasta vine, din care sa rezulte ca nu a fost condamnata sau sancĂžionata pentru încalcari grave prevazute la art. 123 alin. (4) lit. a);
(iv) în cazul în care în Ăžara de origine sau în Ăžara din care vine resortisantul strain nu se elibereaza documentul menĂžionat la pct. (iii), acesta poate fi înlocuit cu o declaraĂžie sub juramânt sau o declaraĂžie solemna facuta de persoana în cauza în faĂža unei autoritaĂži judiciare ori administrative competente sau, dupa caz, a unui notar din Ăžara de origine ori din Ăžara din care aceasta vine;
(v) documentele prevazute la pct. (iii) Âşi (iv) nu sunt acceptate în cazul în care sunt depuse dupa mai mult de 90 de zile de la data emiterii."
43. Articolul 139 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 139. -In situaĂžia în care întreprinderea are puncte de lucru sau sucursale în care urmeaza sa desfaÂşoare activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public sau desfaÂşoara activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public numai în punctele de lucru ori sucursale, pentru obĂžinerea licenĂžei pentru activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public pentru acestea, întreprinderea va depune la agenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. în a carei raza administrativa întreprinderea îÂşi are respectivul punct de lucru sau sucursala un dosar care va cuprinde documentele prevazute la art. 136 pentru fiecare dintre acestea. Pentru punctele de lucru/sucursale agenĂžia teritoriala a AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. pe a carei raza administrativa întreprinderea îÂşi are deschis respectivul punct de lucru sau sucursala va elibera licenĂža pentru activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public cu respectarea condiĂžiilor prevazute de prezentele norme."
44. Dupa articolul 139 se introduce un nou articol, articolul 1391, cu urmatorul cuprins:
„Art. 1391. -Intreprinderea care desfaÂşoara activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public are urmatoarele obligaĂžii:
a) sa deĂžina la sediul social sau la punctul de lucru ori sucursala un registru de evidenĂža a activitaĂžilor de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public desfaÂşurate;
b) sa pastreze la sediul social sau la punctul de lucru ori sucursala, pentru anul în curs Âşi anul precedent, documentele privind activitaĂžile de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public desfaÂşurate;
c) sa desfaÂşoare activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public numai cu operatori de transport/transportatori autorizaĂži;
d) sa desfaÂşoare activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public de marfuri periculoase numai daca:
(i) desemneaza un consilier de siguranĂža pentru transportul marfurilor periculoase;
(ii) respecta obligaĂžiile care îi revin conform prevederilor cap. 1.4 din anexa A la Acordul european referitor la transportul rutier internaĂžional al marfurilor periculoase (A.D.R.), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr. 31/1994, cu modificarile Âşi completarile ulterioare;
e) sa respecte clauzele contractuale stabilite prin contractul comercial încheiat de aceasta cu operatori de transport/ transportatori autorizaĂži Âşi/sau cu beneficiarul transportului."
45. Articolele 140-142 se abroga.
46. La articolul 143, dupa litera c) se introduce o noua litera, litera d), cu urmatorul cuprins:
,,d) în cazul abaterilor repetate de la obligaĂžiile care revin întreprinderii, dupa cum urmeaza:
(i) la a doua abatere în decurs de 12 luni, cu notificare prealabila, privind nerespectarea clauzelor contractuale, stabilite prin contractul comercial, de catre deĂžinatorul licenĂžei pentru activitaĂži conexe transportului rutier - activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public, nerespectare stabilita de instanĂža de judecata printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva;
(ii) la a treia abatere, cu notificare prealabila, ce confirma reclamaĂžiile beneficiarilor referitoare la serviciile oferite de deĂžinatorul licenĂžei de execuĂžie pentru activitaĂži de intermediere a operaĂžiunilor de transport rutier public, confirmate Âşi constatate prin nota de control;
(iii) la a treia abatere, cu notificare prealabila, privind deĂžinerea la sediul social sau la punctul de lucru ori la sucursala a documentelor prevazute la art. 1391 lit. a) sau b)."
47. Articolul 148 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 148. - Inspectorii Âşi inspectorii de trafic ai AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R. sunt abilitaĂži sa exercite controlul respectarii reglementarilor din domeniul transporturilor rutiere Âşi sa sancĂžioneze contravenĂžiile prevazute la art. 572 Âşi 58 din OrdonanĂža de urgenĂža a Guvernului nr. 109/2005, aprobata cu modificari Âşi completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile Âşi completarile ulterioare, la art. 8 din OrdonanĂža Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele Âşi perioadele de odihna ale conducatorilor auto Âşi utilizarea aparatelor de înregistrare a activitaĂžii acestora, aprobata cu modificari prin Legea nr. 371/2007, cu modificarile Âşi completarile ulterioare, la art. 8 din Hotarârea Guvernului nr. 951/1995 privind clasificarea autocarelor utilizate pentru transporturi turistice în trafic intern Âşi internaĂžional Âşi pentru transporturi publice de persoane în trafic internaĂžional, la art. 37-39 din Normele de efectuare a activitaĂžii de transport rutier de marfuri periculoase în România, aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 1.175/2007, la art. 30 alin. (1) din Hotarârea Guvernului nr. 1.173/2003 privind atribuirea electronica Âşi distribuirea autorizaĂžiilor de transport rutier internaĂžional de marfa, la art. 12 lit. c), e) Âşi g) din Hotarârea Guvernului nr. 899/2003 privind stabilirea condiĂžiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control în transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de viteza, precum Âşi a condiĂžiilor de montare, reparare, reglare Âşi verificare a aparatelor de control în transporturile rutiere Âşi a limitatoarelor de viteza, la art. 12 din Hotarârea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitaĂži mobile de transport rutier, la art. 8 din Hotarârea Guvernului nr. 1.373/2008 privind reglementarea furnizarii Âşi transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România, cu modificarile Âşi completarile ulterioare, la art. 61 din OrdonanĂža Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicata, cu modificarile Âşi completarile ulterioare, Âşi la art. 8 din OrdonanĂža Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare Âşi a tarifului de trecere pe reĂžeaua de drumuri naĂžionale din România, aprobata cu modificari Âşi completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile Âşi completarile ulterioare."
48. Dupa articolul 170 se introduc doua noi secĂžiuni, secĂžiunea V.31 „Controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere" Âşi secĂžiunea V.32 „Verificarea respectarii limitelor maselor totale maxime autorizate ale vehiculelor rutiere utilizate la operaĂžiunile de transport rutier", cu urmatorul cuprins:
„V.31. Controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere
Art. 1701. - (1) Controlul tehnic în trafic se efectueaza pentru toate vehiculele comerciale aflate în circulaĂžie pe drumurile publice din România, fara discriminari bazate pe naĂžionalitatea conducatorului auto sau pe statul de înmatriculare ori punere în circulaĂžie a vehiculului, Ăžinându-se seama de necesitatea reducerii la minimum a costurilor Âşi întârzierilor provocate conducatorilor auto Âşi/sau operatorilor economici.
(2) Controlul tehnic în trafic cuprinde urmatoarele verificari:
a) o verificare a raportului de control tehnic în trafic întocmit recent sau o verificare a documentelor care atesta efectuarea inspecĂžiei tehnice periodice, denumita în continuare ITP, ori a inspecĂžiei tehnice periodice internaĂžionale, denumita în continuare ITPI, în statul de înmatriculare sau punere în circulaĂžie a vehiculului Âşi, în particular, pentru vehiculele dintr-un stat membru al Uniunii Europene, a documentului ce atesta ca vehiculul a fost supus ITP obligatorii, conform Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European Âşi a Consiliului din 6 mai 2009 privind inspecĂžia tehnica auto pentru autovehicule Âşi remorcile acestora;
b) o inspecĂžie vizuala a starii tehnice a vehiculului în staĂžionare; Âşi/sau
c) o inspecĂžie ce vizeaza detectarea defecĂžiunilor privind starea tehnica a vehiculului. Aceasta inspecĂžie se efectueaza asupra unuia, mai multora sau tuturor punctelor de control enumerate în raportul de control tehnic în trafic.
(3) Dovada eliberata într-un alt stat membru al Uniunii Europene care stabileÂşte ca un autovehicul, precum Âşi remorca sau semiremorca acestuia, înmatriculate în acest stat membru, au fost admise la o ITP care respecta cel puĂžin prevederile Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European Âşi a Consiliului; este recunoscuta ca având aceeaÂşi valabilitate ca Âşi dovada de ITP eliberata în România.
(4) Pentru vehiculele comerciale înmatriculate în celelalte state care au ratificat Acordul privind adoptarea de condiĂžii uniforme pentru inspecĂžiile tehnice periodice ale vehiculelor rutiere Âşi recunoaÂşterea reciproca a acestor inspecĂžii, încheiat la Viena la 13 noiembrie 1997, ratificat prin OrdonanĂža Guvernului nr. 76/1998, aprobata prin Legea nr. 7/1999, cu excepĂžia statelor membre ale Uniunii Europene, este obligatorie prezentarea certificatului de ITPI.
(5) Inspectorii de trafic ai AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R care efectueaza controale tehnice în trafic trebuie sa fie atestaĂži cu aplicarea mutatis mutandis a prevederilor aplicabile ale Reglementarilor privind certificarea încadrarii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranĂža circulaĂžiei rutiere, protecĂžia mediului Âşi în categoria de folosinĂža conform destinaĂžiei, prin inspecĂžia tehnica periodica - RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcĂžiilor Âşi turismului nr. 2.133/2005, cu modificarile ulterioare.
Art. 1702. - (1) Inainte de a proceda la o inspecĂžie privind punctele de control prevazute în raportul de control tehnic în trafic, inspectorul de trafic al AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. ia în considerare documentele care atesta efectuarea ITP ori ITPI Âşi/sau un raport de control tehnic în trafic prezentat de conducatorul auto Âşi care a fost întocmit recent fie de Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. sau Regia Autonoma «Registrul Auto Român», fie de un serviciu competent al unui alt stat membru al Uniunii Europene, respectiv al unui stat parte contractanta la Acordul privind adoptarea de condiĂžii uniforme pentru inspecĂžiile tehnice periodice ale vehiculelor rutiere Âşi recunoaÂşterea reciproca a acestor inspecĂžii, încheiat la Viena la 13 noiembrie 1997, ratificat prin OrdonanĂža Guvernului nr. 76/1998, aprobata prin Legea nr. 7/1999.
(2) Inspectorul de trafic al AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. poate, de asemenea, sa ia în considerare un document eliberat de un atelier de reparaĂžii autorizat de Regia Autonoma «Registrul Auto Român» conform legislaĂžiei în vigoare, care atesta efectuarea unor reparaĂžii la vehiculul respectiv, prezentat, daca este cazul, de conducatorul auto.
(3) Atunci când aceste documente Âşi/sau raportul precizat mai sus furnizeaza proba ca o inspecĂžie a fost deja efectuata în decursul ultimelor 3 luni asupra unuia dintre punctele de control enumerate în raportul de control tehnic în trafic, acest punct nu este controlat din nou decât în cazul în care acest control este justificat, în principal, de existenĂža unei defecĂžiuni sau a unei neconformitaĂži evidente.
Art. 1703. - (1) Planul de operaĂžiuni pe baza caruia se efectueaza controlul tehnic în trafic, precum Âşi sancĂžiunile aplicate sunt prevazute în anexa nr. 35.
(2) Pentru vehiculele pentru care este necesar certificat de agreare pentru transportul anumitor marfuri periculoase valabil, inspectorul de trafic al AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R. va proceda Âşi la efectuarea operaĂžiunilor de verificari suplimentare prevazute în anexa nr. 2 la Reglementarile privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor Âşi al ministrului internelor Âşi reformei administrative nr. 510/230/2007.
(3) Inspectorii de trafic verifica îndeplinirea cerinĂželor privind încercarile Âşi/sau controalele referitoare la sistemele de frânare, emisiile poluante, tahografele Âşi limitatoarele de viteza prevazute în anexa nr. 3 la Reglementarile privind controlul tehnic în trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor Âşi al ministrului internelor Âşi reformei administrative nr. 510/230/2007.
(4) Aparatura utilizata la controlul tehnic în trafic trebuie sa îndeplineasca condiĂžiile precizate prin Reglementarile privind certificarea încadrarii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranĂža circulaĂžiei rutiere, protecĂžia mediului Âşi în categoria de folosinĂža conform destinaĂžiei, prin inspecĂžia tehnica periodica - RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcĂžiilor Âşi turismului nr. 2.133/2005, cu modificarile ulterioare.
(5) Daca inspectorul de trafic al AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. estimeaza ca importanĂža defecĂžiunilor tehnice ale vehiculului inspectat poate crea un risc privind siguranĂža rutiera, de natura sa justifice o inspecĂžie mai aprofundata, în special în ceea ce priveÂşte frânarea, echipajul de control al AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R. va însoĂži vehiculul care face obiectul controlului la o staĂžie ITP autorizata de Regia Autonoma «Registrul Auto Român», situata în apropiere, pentru efectuarea unei inspecĂžii complexe.
(6) Conducatorul auto are obligaĂžia sa deplaseze vehiculul care face obiectul controlului, însoĂžit de echipajul de control al AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R., la staĂžia ITP autorizata de Regia Autonoma «Registrul Auto Român».
(7) Echipajul de control al AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. va solicita staĂžiei ITP autorizate de Regia Autonoma «Registrul Auto Român» efectuarea inspecĂžiei complexe prevazute la alin. (5).
Art. 1704. - (1) Pentru fiecare control tehnic în trafic se întocmeÂşte un raport, al carui model este prevazut în anexa nr. 36.
(2) Inspectorul de trafic al AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. completeaza rubricile raportului de control tehnic în trafic referitoare la vehiculul inspectat, iar la rubrica privind punctele de control marcheaza punctele ce au fost controlate în conformitate cu planul de operaĂžiuni.
(3) Raportul de control tehnic se întocmeÂşte în doua exemplare, unul pentru inspectorul de trafic al AutoritaĂžii Rutiere Române -A.R.R., iar celalalt pentru conducatorul auto sau, în cazul în care acesta refuza primirea, se comunica contravenientului.
(4) Daca din raportul de control tehnic în trafic rezulta defecĂžiuni tehnice majore Âşi/sau periculoase, inspectorul de trafic al AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R. întocmeÂşte proces-verbal de constatare a contravenĂžiei Âşi dispune masura de suspendare a dreptului de utilizare a autovehiculului prin reĂžinerea placuĂželor cu numarul de înmatriculare Âşi a certificatului de înmatriculare, întocmind în acest sens un proces-verbal de reĂžinere a acestora.
(5) Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului se considera îndeplinita Âşi în situaĂžia în care s-au reĂžinut doar placuĂžele cu numarul de înmatriculare.
(6) Modelul procesului-verbal de reĂžinere este prevazut în anexa nr. 37.
(7) Procesul-verbal de reĂžinere se întocmeÂşte în doua exemplare, un exemplar se înmâneaza conducatorului autovehiculului sau, în cazul în care acesta refuza primirea, acesta se comunica contravenientului.
(8) Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. notifica contravenientului masura suspendarii dreptului de utilizare a autovehiculului.
(9) Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R. comunica masura suspendarii dreptului de utilizare a autovehiculului/remedierea deficienĂželor constatate inspectoratului judeĂžean de poliĂžie sau DirecĂžiei Generale de PoliĂžie a Municipiului BucureÂşti/serviciului rutier/brigazii rutiere pe raza caruia/careia este înmatriculat vehiculul, în termen de 3 zile de la data procesului-verbal de reĂžinere.
Art. 1705. - Costurile rezultate prin aplicarea masurilor impuse de controlul tehnic în trafic sunt suportate de contravenient, vehiculul, marfa Âşi persoanele transportate aflându-se sub raspunderea juridica a acestuia, care este responsabil Âşi pentru eventualele pierderi cauzate terĂžilor, conform legii.
Art. 1706. - (1) Suspendarea dreptului de utilizare a autovehiculului prin reĂžinerea placuĂželor cu numarul de înmatriculare Âşi a certificatului de înmatriculare înceteaza, iar placuĂžele cu numarul de înmatriculare Âşi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dupa prezentarea dovezii de remediere a defecĂžiunilor constatate, eliberata de Regia Autonoma «Registrul Auto Român» conform Reglementarilor privind certificarea încadrarii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranĂža circulaĂžiei rutiere, protecĂžia mediului Âşi în categoria de folosinĂža conform destinaĂžiei, prin inspecĂžia tehnica periodica - RNTR 1, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcĂžiilor Âşi turismului nr. 2.133/2005, cu modificarile ulterioare.
(2) Restituirea placuĂželor cu numarul de înmatriculare Âşi/sau a certificatului de înmatriculare se face în baza unui proces-verbal de predare-primire încheiat între Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R. Âşi reprezentantul contravenientului.
(3) In scopul redobândirii certificatului de înmatriculare ca urmare a efectuarii controlului tehnic în trafic la un vehicul înmatriculat sau pus în circulaĂžie în alt stat, trebuie prezentat un document eliberat de un atelier de reparaĂžii autorizat de Regia Autonoma «Registrul Auto Român» conform legislaĂžiei în vigoare Âşi care atesta efectuarea remedierilor necesare la vehiculul respectiv.
Art. 1707. - (1) In cazul vehiculelor comerciale ce aparĂžin unor nonrezidenĂži Âşi la care în urma controlului tehnic în trafic au fost constatate defecĂžiuni majore Âşi/sau periculoase, în special de natura celor care duc la suspendarea utilizarii vehiculelor, Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R. comunica Regiei Autonome «Registrul Auto Român» masurile luate.
(2) Autoritatea Rutiera Româna -A.R.R. transmite Regiei Autonome «Registrul Auto Român» datele colectate privind controalele tehnice în trafic pentru cei 2 ani precedenĂži Âşi care se refera la numarul vehiculelor comerciale controlate, clasificate pe categorii de omologare conform rubricii corespunzatoare din raportul de control tehnic în trafic Âşi pe Ăžari de înmatriculare, precum Âşi punctele controlate Âşi defecĂžiunile constatate Âşi marcate în rubrica privind punctele de control din raportul de control tehnic în trafic, la fiecare 2 ani, înainte de date de 15 februarie, în formatul pus la dispoziĂžie de Regia Autonoma «Registrul Auto Român».
V.32. Verificarea respectarii limitelor maselor totale maxime autorizate ale vehiculelor rutiere utilizate la operaĂžiunile de transport rutier
Art. 1708. - Limita masei totale maxime autorizate a vehiculului rutier utilizat la operaĂžiunile de transport rutier se determina din documentele de transport sau prin însumarea cântaririlor tuturor axelor vehiculului rutier.
Art. 1709. - Conducatorii auto au obligaĂžia manevrarii vehiculului rutier care face obiectul cântaririi întocmai cu indicaĂžiile transmise de catre inspectorul de trafic.
Art. 17010. - Ca urmare a efectuarii cântaririi se elibereaza tichet de cântar.
Art. 17011. -In cazul în care în urma efectuarii cântaririi nu se constata depaÂşirea limitei masei totale maxime autorizate a vehiculului rutier, tichetul de cântar cu semnatura Âşi Âştampila inspectorului de trafic se înmâneaza conducatorului auto al vehiculului cântarit.
Art. 17012. -In cazul constatarii depaÂşirii limitei masei totale maxime autorizate a vehiculului rutier, inspectorul de trafic întocmeÂşte proces-verbal de constatare a contravenĂžiei, la care anexeaza tichetul de cântar cu semnatura Âşi Âştampila sa."
49. Articolul 181 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 181 - Masura de imobilizare a unui vehicul în trafic se va aplica de catre inspectorii de trafic în urmatoarele cazuri:
a) nerespectarea prevederilor legale în vigoare privind perioadele de conducere, odihna sau pauze, precum Âşi în toate celelalte situaĂžii în care conducatorul auto nu poate dovedi efectuarea pauzelor Âşi/sau a perioadelor minime de odihna;
b) încalcarea prevederilor legale în vigoare de catre operatorul de transport strain, care atrage aplicarea unei sancĂžiuni corespunzatoare Âşi achitarea amenzii aplicate ori a contravalorii unei sume egale cu aceasta;
c) efectuarea de transport rutier de marfuri cu un vehicul rutier care depaÂşeÂşte masa totala maxima autorizata;
d) efectuarea de transport rutier de persoane, în trafic judeĂžean, interjudeĂžean sau internaĂžional, cu mai multe persoane decât numarul de locuri prevazut în certificatul de clasificare pe stele sau categorii al autobuzului;
e) efectuarea de transport rutier de marfuri periculoase la care s-a constatat o contravenĂžie de categoria I de risc, conform legislaĂžiei în vigoare.
(2) In cazul constatarii unor fapte care contravin prevederilor legale privind transporturile de marfuri periculoase, pentru care trebuie aplicata masura imobilizarii, se vor anunĂža imediat reprezentanĂžii poliĂžiei rutiere cu competenĂže în zona unde se efectueaza controlul în traficul rutier."
50. Articolul 182 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 182. -In toate cazurile când se constata fapte care contravin prevederilor legale în vigoare, savârÂşite de un operator de transport sau de o întreprindere româna/straina, care impun imobilizarea vehiculului, se procedeaza la imobilizarea acestuia, iar permisiunea privind reluarea efectuarii transportului se acorda odata cu îndeplinirea condiĂžiilor legale pentru efectuarea acestuia."
51. Articolul 184 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 184. - Masura imobilizarii unui vehicul, dispusa de catre inspectorii de trafic, se va menĂžiona în scris pe urmatoarele documente, dupa caz:
a) procesul-verbal de constatare Âşi sancĂžionare a contravenĂžiei;
b) formularul de control în trafic;
c) buletinul de control ADR;
d) diagrama tahograf/imprimate din tahograful digital;
e) dovada eliberata conducatorului auto în situaĂžia ridicarii placuĂželor de înmatriculare la vehiculele înmatriculate în alte state."
52. Articolul 185 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 185. - Locurile unde se controleaza Âşi se imobilizeaza vehiculele pot fi private sau publice Âşi trebuie sa asigure condiĂžii de siguranĂža Âşi securitate."
53. Articolul 186 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 186. - Costurile rezultate prin aplicarea masurilor impuse de controlul tehnic în trafic sunt suportate de contravenient, vehiculul, marfa Âşi persoanele transportate aflându-se sub raspunderea juridica a acestuia, care este responsabil Âşi pentru eventualele pierderi cauzate terĂžilor, conform legii."
54. Articolul 215 se modifica Âşi va avea urmatorul cuprins:
„Art. 215. - Anexele nr. 1-37 fac parte integranta din prezentele norme."
55. Anexa nr. 9 la norme se modifica Âşi se înlocuieÂşte cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
56. Dupa anexa nr. 33 se introduc patru noi anexe, anexele nr. 34-37, care vor avea cuprinsul prevazut în anexele nr. 2-5 la prezentul ordin.
Art. II. -Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. III. - DirecĂžia transport rutier Âşi Autoritatea Rutiera Româna - A.R.R. vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. IV. -In termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentului ordin, întreprinderile/operatorii de transport au obligaĂžia sa transmita on-line AutoritaĂžii Rutiere Române - A.R.R., în formatul solicitat, situaĂžia conducatorilor auto angajaĂži cu contract de munca.
Art. V. - Intreprinderile care la data intrarii în vigoare a prezentului ordin deĂžin licenĂža pentru activitaĂži conexe transportului rutier vor îndeplini condiĂžiile prevazute în acesta în termen de 90 de zile de la data intrarii în vigoare; în caz contrar, licenĂža pentru activitaĂži conexe transportului rutier deĂžinuta va fi retrasa.
Art. VI. - Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
             Ministrul transporturilor Âşi infrastructurii,
             Anca Daniela Boagiu



    BucureÂşti, 13 decembrie 2010.
    Nr. 1.007.

    ANEXA 1
    (Anexa nr. 9 la norme)

                                     (faÞã)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR ÂŞI INFRASTRUCTURII

        Autoritatea RutierĂŁ RomânĂŁ - A.R.R.       Operator de transport rutier
        AgenĂžia A.R.R. ....................       ............................

                   GRAFICUL DE CIRCULAÞIE AL LICENÞEI DE TRASEU
                          Seria ....... nr. .........*1)

             Transport de persoane prin servicii*2) ...................

    A. Denumire traseu: ...............................................
    Cod traseu: .......................................................

 ______________________________________________________________________________
|        DUS        | Km | Nr. staĂžie | Denumirea staĂžiei  |      îNTORS       |
|___________________|    |            |                    |___________________|
|   Ora de plecare  |    |            |                    |  Ora de plecare   |
|___________________|____|____________|____________________|___________________|
| C1 | C2 | C3 | Cn |    |            |                    | C1 | C2 | C3 | Cn |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|
|    |    |    |    |    |            |                    |    |    |    |    |
|____|____|____|____|____|____________|____________________|____|____|____|____|

                                                         Emitent,
                                            ..................................

------------
    *1) Se înscriu seria Âşi numĂŁrul licenĂžei pentru traseu.
    *2) Se înscrie "regulate" sau "regulate speciale", dupĂŁ caz.

                                     (verso)

    B. CondiĂžii pentru asigurarea graficului de circulaĂžie:
    1. Zilele în care circulĂŁ:
    2. NumĂŁrul de autovehicule necesare:

    3. AmenajĂŁrile Âşi dotĂŁrile autovehiculului
    4. NumĂŁrul de Âşoferi necesar
    C. Contractele pentru utilizarea autogĂŁrilor/staĂžiilor:

 ______________________________________________________________________________
|Nr. | Autogara (staĂžia) | Nr./Data contractului | Valabil pânĂŁ la ........... |
|crt.|                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|
|    |                   |                       |                             |
|____|___________________|_______________________|_____________________________|

         Operator de transport rutier,      ÂŞeful agenĂžiei A.R.R. ...........,
    ....................................        ...........................
            (semnĂŁtura Âşi Âştampila)               (semnĂŁtura Âşi Âştampila)

    Data emiterii ......................

    ANEXA 2
    (Anexa nr. 34 la norme)

                                  - model -

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR ÂŞI INFRASTRUCTURII
    Autoritatea RutierĂŁ RomânĂŁ - A.R.R.
    A.R.R. - Ag. ......................

                              FIÂŞA PROFESIONALÃ
                       Nr. .......... din ............

    Numele ...................................
    Prenumele ................................
    C.N.P. ......................... deĂžinĂŁtor atestat/certificat de competenÞã profesionalĂŁ din domeniul transportului rutier:

     CPIa         Marfa        Nr. atestat       Persoane     Nr. atestat
     ________     ________     _____________     ________     _____________
    |        |   |        |   |             |   |        |   |             |
    |________|   |________|   |_____________|   |________|   |_____________|

     CPI
     ________     ________     _____________     ________     _____________
    |        |   |        |   |             |   |        |   |             |
    |________|   |________|   |_____________|   |________|   |_____________|

     CPC
     ________     ________     _____________     ________     _____________
    |        |   |        |   |             |   |        |   |             |
    |________|   |________|   |_____________|   |________|   |_____________|

     Transport rutier cu vehicule având mase                  Nr. atestat
     Âşi/sau dimensiuni de gabarit depĂŁÂşite
                                                 ________     _____________
                                                |        |   |             |
                                                |________|   |_____________|

     ADR

     Altele decât      Cisterne     Clasa 1      Clasa 7      Nr. atestat
     cisterne
     _____________     ________     ________     ________     _____________
    |             |   |        |   |        |   |        |   |             |
    |_____________|   |________|   |________|   |________|   |_____________|


    Nu figureazĂŁ cu menĂžiuni/
    FigureazĂŁ cu urmĂŁtoarele menĂžiuni:
    Abaterea                              Data comiterii      ObservaĂžii

    EliberĂŁm prezenta fiºã profesionalĂŁ pentru a-i servi .....................

    ÂŞef agenĂžie A.R.R.
    .......................
    (semnĂŁtura Âşi Âştampila)

    ANEXA 3
    (Anexa nr. 35 la norme)

    Planul de operaĂžiuni pe baza cĂŁruia se efectueazĂŁ controlul tehnic în trafic, precum Âşi sancĂžiunile aplicate

    SemnificaĂžia coloanelor din tabelul de mai jos este urmĂŁtoarea:
    A - Amenda contravenĂžionalĂŁ
    B - Suspendare drept utilizare vehicul + amendĂŁ contravenĂžionalĂŁ
 ______________________________________________________________________________
|      Punctul      |    Metoda     |  Principale motive de  | Categorie |A |B |
|                   |               |  respingere            | defecĂžiuni|  |  |
|                   |               |                        |___________|  |  |
|                   |               |                        |DMi| DMa|DP|  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
|         1         |       2       |            3           | 4 | 5  |6 |7 |8 |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 0. IDENTIFICAREA VEHICULULUI                                                 |
|______________________________________________________________________________|
| 0.1. Placa        | InspecĂžie     | a) Lipsa plĂŁcii        |   | X  |  |X |  |
| (plĂŁcile) cu      | vizualĂŁ       | (plĂŁcilor) cu numĂŁrul  |   |    |  |  |  |
| numĂŁrul de        |               | de înmatriculare sau   |   |    |  |  |  |
| înmatriculare     |               | placĂŁ (plĂŁci)          |   |    |  |  |  |
| (dacĂŁ este cerut  |               | neconformĂŁ cu          |   |    |  |  |  |
| de cerinĂžele      |               | standardul             |   |    |  |  |  |
| specifice)        |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Placa (plĂŁcile) cu  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | numĂŁrul de             |   |    |  |  |  |
|                   |               | înmatriculare fixatĂŁ   |   |    |  |  |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtor (încât |   |    |  |  |  |
|                   |               | este posibil sĂŁ cadĂŁ pe|   |    |  |  |  |
|                   |               | carosabil)             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) NumĂŁrul de          |   | X  |  |X |  |
|                   |               | înmatriculare ilizibil |   |    |  |  |  |
|                   |               | total                  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) NumĂŁrul de          | X |    |  |X |  |
|                   |               | înmatriculare ilizibil |   |    |  |  |  |
|                   |               | parĂžial                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) NeconcordanÞã cu    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | documentele vehiculului|   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 0.2. Identificarea| InspecĂžie     | a) LipseÂşte sau este   |   | X  |  |X |  |
| vehiculului/Âşasiu,| vizualĂŁ       | poansonat neconform    |   |    |  |  |  |
| caroserie/numĂŁr de|               |________________________|___|____|__|__|__|
| identificare      |               | b) Incomplet, ilizibil |   | X  |  |X |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) NeconcordanÞã cu    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | documentele vehiculului|   |    |  |  |  |
|                   |               | sau cu înregistrĂŁrile  |   |    |  |  |  |
|                   |               | RAR                    |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 0.3. Alte probleme| InspecĂžie     | a) Cod motor diferit   |   | X  |  |X |  |
| de identificare   | vizualĂŁ       | faÞã de documentele    |   |    |  |  |  |
|                   |               | vehiculului            |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Tip motor diferit   |   | X  |  |X |  |
|                   |               | faÞã de documentele    |   |    |  |  |  |
|                   |               | vehiculului            |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) PlĂŁcuÞã cu seria de |   | X  |  |X |  |
|                   |               | motor prinsĂŁ atipic    |   |    |  |  |  |
|                   |               | lipsĂŁ, serie de motor  |   |    |  |  |  |
|                   |               | poansonatĂŁ neconformĂŁ  |   |    |  |  |  |
|                   |               | sau lipsĂŁ              |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Categorie,          |   | X  |  |X |  |
|                   |               | subcategorie (rubrica  |   |    |  |  |  |
|                   |               | caroserie din CIV),    |   |    |  |  |  |
|                   |               | culoare diferite faÞã  |   |    |  |  |  |
|                   |               | de cele menĂžionate în  |   |    |  |  |  |
|                   |               | documentele vehiculului|   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1. SISTEMUL DE FRâNARE                                                       |
|______________________________________________________________________________|
| 1.1. Stare mecanicĂŁ Âşi funcĂžionare                                           |
|______________________________________________________________________________|
| 1.1.1. Axul       | InspecĂžia     | a) PedalĂŁ prea strânsĂŁ |   | X  |  |X |  |
| pedalei de        | vizualĂŁ a     | pe ax                  |   |    |  |  |  |
| acĂžionare a frânei| componentelor,|________________________|___|____|__|__|__|
| de serviciu       | în timp ce    | b) UzurĂŁ avansatĂŁ/joc  |   | X  |  |X |  |
|                   | sistemul de   | excesiv                |   |    |  |  |  |
|                   | frânare este  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | acĂžionat      | c) LipsĂŁ siguranÞã     |   | X  |  |X |  |
|                   | NotĂŁ:         | pedalĂŁ                 |   |    |  |  |  |
|                   | Vehiculele cu |                        |   |    |  |  |  |
|                   | servofrânĂŁ    |                        |   |    |  |  |  |
|                   | trebuie       |                        |   |    |  |  |  |
|                   | inspectate cu |                        |   |    |  |  |  |
|                   | motorul oprit.|                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.2. Starea Âşi  | InspecĂžia     | a) CursĂŁ excesivĂŁ sau  |   | X  |  |X |  |
| cursa pedalei de  | vizualĂŁ Âşi    | insuficientĂŁ           |   |    |  |  |  |
| acĂžionare a frânei| auditivĂŁ a    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | componentelor | b) Pedala nu revine    |   | X  |  |X |  |
|                   | în timp ce    | corect.                |   |    |  |  |  |
|                   | sistemul de   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | frânare este  | c) LipsĂŁ îmbrĂŁcĂŁminte  | X |    |  |X |  |
|                   | acĂžionat      | pedalĂŁ, fixare         |   |    |  |  |  |
|                   | NotĂŁ:         | incorectĂŁ, uzatĂŁ,      |   |    |  |  |  |
|                   | Vehiculele cu | pedalĂŁ deformatĂŁ       |   |    |  |  |  |
|                   | servofrânĂŁ    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | trebuie       | d) PedalĂŁ deformatĂŁ    |   | X  |  |X |  |
|                   | inspectate cu | excesiv, care împiedicĂŁ|   |    |  |  |  |
|                   | motorul oprit.| buna funcĂžionare a     |   |    |  |  |  |
|                   |               | celorlalte pedale      |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.3. Pompa de   | InspecĂžia     | a) Presiune            |   |    |X |  |X |
| vacuum,           | vizualĂŁ a     | insuficientĂŁ pentru    |   |    |  |  |  |
| compresorul Âşi    | componentelor | frânare repetatĂŁ (cel  |   |    |  |  |  |
| rezervoarele de   | la presiunea  | puĂžin douĂŁ frânĂŁri)    |   |    |  |  |  |
| aer               | normalĂŁ de    | dupĂŁ declanÂşarea       |   |    |  |  |  |
|                   | lucru,        | semnalului de          |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionarea  | avertizare (sau dacĂŁ   |   |    |  |  |  |
|                   | dispozitivului| manometrul indicĂŁ o    |   |    |  |  |  |
|                   | de avertizare,| valoare de pericol)    |   |    |  |  |  |
|                   | a supapei de  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | protecĂžie     | b) Supapa de protecĂžie |   | X  |  |X |  |
|                   | multicircuit  | multicircuit sau supapa|   |    |  |  |  |
|                   | Âşi a supapei  | de suprapresiune nu    |   |    |  |  |  |
|                   | de            | funcĂžioneazĂŁ.          |   |    |  |  |  |
|                   | suprapresiune |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Pierdere de aer care|   | X  |  |X |  |
|                   |               | provoacĂŁ o scĂŁdere     |   |    |  |  |  |
|                   |               | sensibilĂŁ de presiune  |   |    |  |  |  |
|                   |               | sau pierdere de aer    |   |    |  |  |  |
|                   |               | perceptibilĂŁ           |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Deteriorare         |   | X  |X |  |X |
|                   |               | exterioarĂŁ care poate  |   |    |  |  |  |
|                   |               | afecta funcĂžionarea    |   |    |  |  |  |
|                   |               | sistemului de frânare  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Pierderi mari de    | X |    |  |  |  |
|                   |               | ulei la compresor      |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.4. Manometru  | Verificarea   | a) FuncĂžionare         | X |    |  |  |  |
| pentru presiune   | funcĂžionĂŁrii  | incorectĂŁ a            |   |    |  |  |  |
| joasĂŁ sau         |               | indicatorului sau a    |   |    |  |  |  |
| indicator         |               | manometrului           |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) NefuncĂžionarea      |   | X  |  |X |  |
|                   |               | indicatorului sau a    |   |    |  |  |  |
|                   |               | manometrului           |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.5. Supapa de  | InspecĂžia     | a) FisuratĂŁ sau        |   | X  |  |X |  |
| control pentru    | vizualĂŁ Âşi    | deterioratĂŁ, uzatĂŁ     |   |    |  |  |  |
| frâna de          | auditivĂŁ a    | excesiv                |   |    |  |  |  |
| staĂžionare        | componentelor |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | în timp ce    | b) Dispozitiv de       |   | X  |  |X |  |
|                   | sistemul de   | acĂžionare supapĂŁ defect|   |    |  |  |  |
|                   | frânare este  | sau supapĂŁ defectĂŁ     |   |    |  |  |  |
|                   | acĂžionat      |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) NeetanÂşeitate în    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | sistem, conexiuni slabe|   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) FuncĂžionare         |   | X  |  |X |  |
|                   |               | incorectĂŁ              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.6. FrânĂŁ de   | InspecĂžia     | a) Sistemul de blocare |   | X  |X |  |X |
| staĂžionare, levier| vizualĂŁ a     | nesigur                |   |    |  |  |  |
| de comandĂŁ,       | componentelor |________________________|___|____|__|__|__|
| dispozitiv de     | în timp ce    | b) UzurĂŁ excesivĂŁ a    | X | X  |  |X |  |
| blocare           | sistemul de   | axului levierului sau a|   |    |  |  |  |
|                   | frânare este  | mecanismului cu clichet|   |    |  |  |  |
|                   | acĂžionat      | al levierului          |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) CursĂŁ prea mare     |   | X  |X |  |X |
|                   |               | (reglat incorect)      |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.7. Supape de  | InspecĂžia     | a) SupapĂŁ deterioratĂŁ  |   | X  |X |  |X |
| frânare (robineĂži | vizualĂŁ Âşi    | sau neetanºã (pierderi |   |    |  |  |  |
| de frânare, supape| auditivĂŁ a    | aer în exces)          |   |    |  |  |  |
| de descĂŁrcare,    | componentelor |________________________|___|____|__|__|__|
| regulatoare de    | în timp ce    | b) SupapĂŁ fixatĂŁ       |   | X  |  |X |  |
| presiune etc.)    | sistemul de   | necorespunzĂŁtor        |   |    |  |  |  |
|                   | frânare este  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | acĂžionat      | c) Pierderi de lichid  |   | X  |X |  |X |
|                   |               | de frânĂŁ               |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.8. Dispozitive| Deconectarea  | a) RobineĂži de         |   | X  |  |X |  |
| de cuplare pentru | tuturor       | închidere sau ventile  |   |    |  |  |  |
| remorci echipate  | sistemelor de | cu etanÂşare automatĂŁ   |   |    |  |  |  |
| cu sistem de      | frânare,      | defecte                |   |    |  |  |  |
| frânare (electric | dispozitivelor|________________________|___|____|__|__|__|
| Âşi/sau pneumatic) | de cuplare    | b) Fixare              | X |    |  |  |  |
|                   | dintre        | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|                   | vehiculul     |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | tractor Âşi    | c) Montaj incorect     |   | X  |  |X |  |
|                   | remorcĂŁ       |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | InspecĂžia     | d) Pierderi excesive de|   | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ Âşi    | aer fĂŁrĂŁ pericol de    |   |    |  |  |  |
|                   | auditivĂŁ a    | blocare a roĂžilor      |   |    |  |  |  |
|                   | componentelor |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | în timp ce    | e) Pierderi excesive de|   |    |X |  |X |
|                   | sistemul de   | aer cu pericol de      |   |    |  |  |  |
|                   | frânare este  | blocare a roĂžilor      |   |    |  |  |  |
|                   | acĂžionat      |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) FuncĂžionare         |   | X  |X |  |X |
|                   |               | incorectĂŁ              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.9. Cilindri   | InspecĂžie     | a) Deteriorate,        | X | X  |  |X |  |
| acumulatori,      | vizualĂŁ Âşi    | corodate               |   |    |  |  |  |
| rezervoare de aer | auditivĂŁ      |________________________|___|____|__|__|__|
| comprimat         |               | b) NeetanÂşe            | X |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Robinet de purjare  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | defect                 |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Fixare nesigurĂŁ/    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | montaj incorect        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.10. Dispozitiv| InspecĂžia     | a) Dispozitiv de       | X | X  |  |X |  |
| de servoasistare  | vizualĂŁ a     | servofrânĂŁ deteriorat  |   |    |  |  |  |
| pentru frânĂŁ,     | componentelor | sau ineficient         |   |    |  |  |  |
| cilindrul         | în timp ce    |________________________|___|____|__|__|__|
| principal (sisteme| sistemul de   | b) Cilindru principal  |   |    |X |  |X |
| hidraulice)       | frânare este  | defect                 |   |    |  |  |  |
|                   | acĂžionat      |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Cilindru principal  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | neetanÂş                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Fixare nesigurĂŁ a   |   | X  |  |X |  |
|                   |               | cilindrului principal  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Cantitate           |   | X  |  |X |  |
|                   |               | insuficientĂŁ de lichid |   |    |  |  |  |
|                   |               | de frânĂŁ               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) Capacul rezervorului| X |    |  |  |  |
|                   |               | de lichid de frânĂŁ     |   |    |  |  |  |
|                   |               | lipsĂŁ                  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | g) Martor de nivel     | X |    |  |  |  |
|                   |               | pentru lichid de frânĂŁ |   |    |  |  |  |
|                   |               | aprins sau defect      |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | h) FuncĂžionare         | X |    |  |  |  |
|                   |               | defectuoasĂŁ a          |   |    |  |  |  |
|                   |               | dispozitivului de      |   |    |  |  |  |
|                   |               | avertizare în caz de   |   |    |  |  |  |
|                   |               | nivel insuficient al   |   |    |  |  |  |
|                   |               | lichidului de frânĂŁ    |   |    |  |  |  |
|                   |               | (dacĂŁ este prevĂŁzut de |   |    |  |  |  |
|                   |               | constructor)           |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.11. Conducte  | InspecĂžia     | a) Risc de deteriorare |   |    |X |  |X |
| de frânĂŁ rigide   | vizualĂŁ a     | sau rupere             |   |    |  |  |  |
|                   | componentelor |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | în timp ce    | b) NeetanÂşeitĂŁĂži la    |   | X  |  |X |  |
|                   | sistemul de   | conducte               |   |    |  |  |  |
|                   | frânare este  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | acĂžionat      | c) DeteriorĂŁri sau     |   | X  |X |  |X |
|                   |               | coroziuni excesive ale |   |    |  |  |  |
|                   |               | conductelor            |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Amplasare greÂşitĂŁ a | X | X  |  |X |  |
|                   |               | conductelor            |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.12. Conducte  | InspecĂžia     | a) Risc de deteriorare |   |    |X |  |X |
| flexibile         | vizualĂŁ a     | sau rupere             |   |    |  |  |  |
| (furtunuri) de    | componentelor |________________________|___|____|__|__|__|
| frânĂŁ             | în timp ce    | b) Furtunuri defecte,  |   | X  |  |X |  |
|                   | sistemul de   | puncte de frecare      |   |    |  |  |  |
|                   | frânare este  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | acĂžionat      | c) Furtunuri prea      | X |    |  |  |  |
|                   |               | scurte sau rĂŁsucite    |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) NeetanÂşeitĂŁĂži la    |   | X  |X |  |X |
|                   |               | furtunuri sau racorduri|   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Umflare excesivĂŁ a  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | furtunurilor la        |   |    |  |  |  |
|                   |               | presiune               |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.13. Garnituri | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ garnituri     |   |    |X |  |X |
| de frânĂŁ          | vizualĂŁ       | frânĂŁ                  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) UzurĂŁ foarte        |   | X  |  |X |  |
|                   |               | avansatĂŁ               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) PrezenĂža uleiului,  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | unsorii care atacĂŁ     |   |    |  |  |  |
|                   |               | garniturile (la o      |   |    |  |  |  |
|                   |               | roatĂŁ)                 |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) PrezenĂža uleiului,  |   |    |X |  |X |
|                   |               | unsorii care atacĂŁ     |   |    |  |  |  |
|                   |               | garniturile (la mai    |   |    |  |  |  |
|                   |               | multe roĂži)            |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.14. Tamburi de| InspecĂžie     | a) UzurĂŁ foarte        |   | X  |X |  |X |
| frânĂŁ, discuri de | vizualĂŁ       | avansatĂŁ (în funcĂžie de|   |    |  |  |  |
| frânĂŁ             |               | nr. roĂžilor), apariĂžie |   |    |  |  |  |
|                   |               | de ÂşanĂžuri, fisuri,    |   |    |  |  |  |
|                   |               | spĂŁrturi sau alte      |   |    |  |  |  |
|                   |               | defecĂžiuni care        |   |    |  |  |  |
|                   |               | compromit siguranĂža    |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Tamburi sau discuri |   | X  |X |  |X |
|                   |               | ancrasate cu ulei,     |   |    |  |  |  |
|                   |               | unsoare etc. (în       |   |    |  |  |  |
|                   |               | funcĂžie de nr. roĂžilor)|   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Platoul fixat       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | greÂşit, joc platou     |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.15. Cabluri de| InspecĂžia     | a) LipsĂŁ cabluri sau   |   |    |X |  |X |
| frânĂŁ, timonerie  | vizualĂŁ a     | elemente timonerie     |   |    |  |  |  |
|                   | componentelor |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | în timp ce    | b) Cabluri deteriorate |   | X  |  |X |  |
|                   | sistemul de   | sau cu buclĂŁ           |   |    |  |  |  |
|                   | frânare este  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | acĂžionat      | c) ComponentĂŁ excesiv  |   | X  |X |  |X |
|                   |               | de uzatĂŁ sau corodatĂŁ  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) JoncĂžiuni ale       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | cablului sau tijelor   |   |    |  |  |  |
|                   |               | nesigure               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Ghidaj cabluri      |   | X  |  |X |  |
|                   |               | deteriorat             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) CursĂŁ insuficientĂŁ a|   | X  |  |X |  |
|                   |               | timoneriei care nu     |   |    |  |  |  |
|                   |               | asigurĂŁ acĂžionarea     |   |    |  |  |  |
|                   |               | frânei de staĂžionare   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | g) Curse anormal de    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | mari ale timoneriei    |   |    |  |  |  |
|                   |               | datoritĂŁ reglajului    |   |    |  |  |  |
|                   |               | incorect sau uzurii    |   |    |  |  |  |
|                   |               | excesive               |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.16. Cilindri  | InspecĂžia     | a) Cilindri fisuraĂži   |   |    |X |  |X |
| de frânĂŁ (inclusiv| vizualĂŁ a     | sau deterioraĂži        |   |    |  |  |  |
| frâne cu arc sau  | componentelor |________________________|___|____|__|__|__|
| cilindri          | în timp ce    | b) Cilindri neetanÂşi   |   | X  |X |  |X |
| hidraulici)       | sistemul de   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | frânare este  | c) Cilindri fixaĂži     |   |    |X |  |X |
|                   | acĂžionat      | necorespunzĂŁtor/montaj |   |    |  |  |  |
|                   |               | incorect               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Coroziune excesivĂŁ a|   | X  |  |X |  |
|                   |               | cilindrilor            |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) ProtecĂžia de        | X |    |  |  |  |
|                   |               | etanÂşare la praf lipsĂŁ |   |    |  |  |  |
|                   |               | sau foarte deterioratĂŁ |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.17. Regulator | InspecĂžia     | a) Timonerie defectĂŁ   |   | X  |  |X |  |
| automat al        | vizualĂŁ a     |________________________|___|____|__|__|__|
| frânĂŁrii în       | componentelor | b) Timonerie reglatĂŁ   |   | X  |  |X |  |
| funcĂžie de        | în timp ce    | incorect               |   |    |  |  |  |
| încĂŁrcare         | sistemul de   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | frânare este  | c) Mecanism gripat,    |   | X  |  |X |  |
|                   | acĂžionat      | ineficient             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) SupapĂŁ lipsĂŁ        |   |    |X |  |X |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Lipsa plĂŁcuĂžei cu   | X |    |  |  |  |
|                   |               | datele tehnice         |   |    |  |  |  |
|                   |               | principale (pentru     |   |    |  |  |  |
|                   |               | vehicule din clasa a   |   |    |  |  |  |
|                   |               | III-a)                 |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) Date ilizibile sau  | X |    |  |  |  |
|                   |               | neconforme cu cerinĂžele|   |    |  |  |  |
|                   |               | specificate            |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.18. Leviere   | InspecĂžie     | a) Mecanism gripat sau |   | X  |  |X |  |
| pentru came cu    | vizualĂŁ       | cursĂŁ excesiv de mare  |   |    |  |  |  |
| reglaj automat    |               | datoritĂŁ reglajului    |   |    |  |  |  |
|                   |               | incorect sau uzurii    |   |    |  |  |  |
|                   |               | excesive               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Reglaj defectuos    |   | X  |  |X |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Incorect instalat   |   | X  |  |X |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.19. FrânĂŁ de  | InspecĂžie     | a) Montaj incorect sau |   | X  |  |X |  |
| încetinire (în    | vizualĂŁ       | conexiuni nesigure     |   |    |  |  |  |
| mĂŁsura în care    |               |________________________|___|____|__|__|__|
| existĂŁ sau este   |               | b) FuncĂžionare         |   | X  |  |X |  |
| cerutĂŁ)           |               | defectuoasĂŁ            |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) LipsĂŁ               |   | X  |  |X |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.20.           | Decuplarea    | Frâna remorcii nu      |   |    |X |  |X |
| FuncĂžionarea      | dispozitivului| acĂžioneazĂŁ automat la  |   |    |  |  |  |
| automatĂŁ a        | de frânare    | deconectarea           |   |    |  |  |  |
| frânelor remorcii | dintre vehicul| dispozitivului de      |   |    |  |  |  |
|                   | Âşi remorcĂŁ    | cuplare.               |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.21. întregul  | InspecĂžie     | a) Alte dispozitive ale|   | X  |  |X |  |
| sistem de frânare | vizualĂŁ Âşi    | sistemului (pompa      |   |    |  |  |  |
|                   | auditivĂŁ      | antigel, uscĂŁtorul de  |   |    |  |  |  |
|                   |               | aer etc.) deteriorate  |   |    |  |  |  |
|                   |               | la exterior sau        |   |    |  |  |  |
|                   |               | corodate excesiv astfel|   |    |  |  |  |
|                   |               | încât afecteazĂŁ        |   |    |  |  |  |
|                   |               | funcĂžionalitatea       |   |    |  |  |  |
|                   |               | sistemului de frânare  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Pierderi excesive de|   | X  |  |X |  |
|                   |               | aer sau antigel        |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) O componentĂŁ        |   | X  |  |X |  |
|                   |               | nesigurĂŁ sau montatĂŁ   |   |    |  |  |  |
|                   |               | neadecvat              |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) ReparaĂžii           |   |    |X |  |X |
|                   |               | necorespunzĂŁtoare sau  |   |    |  |  |  |
|                   |               | modificarea unei       |   |    |  |  |  |
|                   |               | componente             |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.1.22. Conectori | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ               |   | X  |  |X |  |
| tester            | vizualĂŁ       |________________________|___|____|__|__|__|
| diagnosticare     |               | b) DeterioraĂži,        |   | X  |  |X |  |
| (unde aceÂştia     |               | neutilizabili          |   |    |  |  |  |
| existĂŁ sau sunt   |               |________________________|___|____|__|__|__|
| obligatorii)      |               | c) NeetanÂşeitĂŁĂži       | X |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.2. Frâna de serviciu, performanÞã Âşi eficacitate                           |
|______________________________________________________________________________|
| 1.2.1. PerformanÞã| încercare pe  | a) ForÞã de frânare la |   | X  |  |X |  |
| (E)               | un stand de   | o roatĂŁ mai micĂŁ decât |   |    |  |  |  |
|                   | testare a     | 70% din forĂža de       |   |    |  |  |  |
|                   | forĂželor de   | frânare maximĂŁ         |   |    |  |  |  |
|                   | frânare,      | înregistratĂŁ la        |   |    |  |  |  |
|                   | acĂžionare     | cealaltĂŁ roatĂŁ de pe   |   |    |  |  |  |
|                   | progresivĂŁ a  | aceeaÂşi axĂŁ            |   |    |  |  |  |
|                   | frânei pânĂŁ la|________________________|___|____|__|__|__|
|                   | efortul maxim | b) Frânare fĂŁrĂŁ        |   |    |X |  |X |
|                   |               | variaĂžie gradualĂŁ      |   |    |  |  |  |
|                   |               | (blocare)              |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Timp de rĂŁspuns prea|   | X  |  |X |  |
|                   |               | mare la una dintre roĂži|   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) VariaĂžie excesivĂŁ a |   | X  |  |X |  |
|                   |               | forĂžei de frânare în   |   |    |  |  |  |
|                   |               | timpul fiecĂŁrei rotiri |   |    |  |  |  |
|                   |               | complete a roĂžii       |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.2.2. Eficacitate| încercare pe  | Coeficient de frânare  |   |    |X |  |X |
| (E)               | un stand de   | mai mic de:            |   |    |  |  |  |
|                   | testare a     |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | forĂželor de   | - categoriile M1, M2 Âşi|   |    |  |X |  |
|                   | frânare,      | M3: 50%*1)             |   |    |  |  |  |
|                   | acĂžionare     |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | progresivĂŁ a  | - categoriile N1: 45%  |   |    |  |X |  |
|                   | frânei pânĂŁ la|________________________|___|____|__|__|__|
|                   | efortul maxim | - categoriile N2 Âşi N3:|   |    |  |X |  |
|                   | sau verificare| 43%*2)                 |   |    |  |  |  |
|                   | cu ajutorul   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | decelero-     | - categoriile 02, 03 Âşi|   |    |  |X |  |
|                   | metrului      | 04: 40%*3)             |   |    |  |  |  |
|                   | (conform      |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | procedurii din| DeceleraĂžie mai micĂŁ   |   |    |  |X |  |
|                   | RNTR 1)       | decât valorile         |   |    |  |  |  |
|                   |               | echivalente ale        |   |    |  |  |  |
|                   |               | coeficienĂžilor de      |   |    |  |  |  |
|                   |               | frânare precizaĂži      |   |    |  |  |  |
|                   |               | anterior               |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.3. Frâna de securitate (dacĂŁ este acĂžionatĂŁ printr-un sistem separat),     |
| performanÞã Âşi eficacitate                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| 1.3.1. PerformanÞã| DacĂŁ sistemul | a) ForÞã de frânare la |   | X  |  |X |  |
| (E)               | de frânare de | o roatĂŁ mai micĂŁ decât |   |    |  |  |  |
|                   | securitate    | 70% din forĂža de       |   |    |  |  |  |
|                   | este separat  | frânare înregistratĂŁ la|   |    |  |  |  |
|                   | de sistemul de| cealaltĂŁ roatĂŁ de pe   |   |    |  |  |  |
|                   | frânare de    | aceeaÂşi axĂŁ            |   |    |  |  |  |
|                   | serviciu, se  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | utilizeazĂŁ    | b) Frânare fĂŁrĂŁ        |   | X  |  |X |  |
|                   | metoda        | variaĂžie gradualĂŁ      |   |    |  |  |  |
|                   | specificatĂŁ la| (blocare)              |   |    |  |  |  |
|                   | pct. 1.2.1.   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Sistemul automat de |   | X  |  |X |  |
|                   |               | frânare pentru remorcĂŁ |   |    |  |  |  |
|                   |               | nu funcĂžioneazĂŁ.       |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.3.2. Eficacitate| DacĂŁ sistemul | Pentru toate           |   |    |X |  |X |
| (E)               | de frânare de | categoriile de         |   |    |  |  |  |
|                   | securitate    | vehicule, un coeficient|   |    |  |  |  |
|                   | este separat  | de frânare mai mic de  |   |    |  |  |  |
|                   | de sistemul de| 50%*4) din coeficientul|   |    |  |  |  |
|                   | frânare de    | frânei de serviciu     |   |    |  |  |  |
|                   | serviciu, se  | indicat la pct. 1.2.2  |   |    |  |  |  |
|                   | va utiliza    | (sau deceleraĂžie, dupĂŁ |   |    |  |  |  |
|                   | metoda        | caz)                   |   |    |  |  |  |
|                   | specificatĂŁ la|                        |   |    |  |  |  |
|                   | pct. 1.2.2.   |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.4. Frâna de staĂžionare, performanÞã Âşi eficacitate                         |
|______________________________________________________________________________|
| 1.4.1. PerformanÞã| încercare pe  | Frâna nu funcĂžioneazĂŁ  |   |    |X |  |X |
| (E)               | un stand de   | pe una sau pe mai multe|   |    |  |  |  |
|                   | testare a     | roĂži.                  |   |    |  |  |  |
|                   | forĂželor de   |                        |   |    |  |  |  |
|                   | frânare       |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.4.2. Eficacitate| încercare pe  | Pentru toate           |   |    |X |  |X |
| (E)               | un stand de   | categoriile de         |   |    |  |  |  |
|                   | testare a     | vehicule, un coeficient|   |    |  |  |  |
|                   | forĂželor de   | de frânare mai mic de  |   |    |  |  |  |
|                   | frânare sau   | 16% sau, pentru        |   |    |  |  |  |
|                   | verificare cu | ansambluri de vehicule,|   |    |  |  |  |
|                   | ajutorul      | mai mic de 12%         |   |    |  |  |  |
|                   | decelero-     | (raportat la masa      |   |    |  |  |  |
|                   | metrului      | totalĂŁ maximĂŁ          |   |    |  |  |  |
|                   | (conform      | autorizatĂŁ a           |   |    |  |  |  |
|                   | procedurii din| ansamblului de         |   |    |  |  |  |
|                   | RNTR 1)       | vehicule)              |   |    |  |  |  |
|                   |               | DeceleraĂžie mai micĂŁ   |   |    |  |  |  |
|                   |               | decât valorile         |   |    |  |  |  |
|                   |               | echivalente ale        |   |    |  |  |  |
|                   |               | coeficienĂžilor de      |   |    |  |  |  |
|                   |               | frânare precizaĂži      |   |    |  |  |  |
|                   |               | anterior               |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 1.5. Sistem antiblocare                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| 1.5.1. Sistem     | InspecĂžie     | FuncĂžionare defectuoasĂŁ| X | X  |  |X |  |
| antiblocare (ABS) | vizualĂŁ a     | a dispozitivului de    |   |    |  |  |  |
|                   | dispozitivului| avertizare sau acesta  |   |    |  |  |  |
|                   | de avertizare | indicĂŁ o defecĂžiune a  |   |    |  |  |  |
|                   |               | sistemului             |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 2. SISTEMUL DE DIRECÞIE                                                      |
|______________________________________________________________________________|
| 2.1. Stare mecanicĂŁ                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| 2.1.1. Starea     | InspecĂžie     | a) UzurĂŁ excesivĂŁ a    |   |    |X |  |X |
| casetei de        | vizualĂŁ a     | axului                 |   |    |  |  |  |
| direcĂžie          | casetei de    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | direcĂžie în   | b) Deplasare excesivĂŁ a|   | X  |X |  |X |
|                   | timpul rotirii| axului                 |   |    |  |  |  |
|                   | volanului     |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) NeetanÂşeitĂŁĂži       | X |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 2.1.2. Fixarea    | InspecĂžie     | a) Caseta de direcĂžie  |   |    |X |  |X |
| casetei de        | vizualĂŁ a     | nu este fixatĂŁ corect. |   |    |  |  |  |
| direcĂžie + (E)    | fixĂŁrii       |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | casetei de    | b) Lipsa Âşuruburilor de|   |    |X |  |X |
|                   | direcĂžie în   | fixare sau Âşuruburi    |   |    |  |  |  |
|                   | timp ce       | rupte                  |   |    |  |  |  |
|                   | volanul este  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | rotit stânga- | c) CasetĂŁ de direcĂžie  |   | X  |X |  |X |
|                   | dreapta       | deterioratĂŁ            |   |    |  |  |  |
|                   | (utilizând un |                        |   |    |  |  |  |
|                   | detector de   |                        |   |    |  |  |  |
|                   | jocuri        |                        |   |    |  |  |  |
|                   | corespunzĂŁtor,|                        |   |    |  |  |  |
|                   | dupĂŁ caz)     |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 2.1.3. Starea     | InspecĂžie     | a) MiÂşcare relativĂŁ    |   |    |X |  |X |
| mecanismului de   | vizualĂŁ a     | între componentele care|   |    |  |  |  |
| direcĂžie + (E)    | componentelor | ar trebui sĂŁ fie fixe  |   |    |  |  |  |
|                   | mecanismului  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | de direcĂžie în| b) Joc excesiv în      |   |    |X |  |X |
|                   | ceea ce       | articulaĂžii            |   |    |  |  |  |
|                   | priveÂşte      |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | starea        | c) Fisuri sau deformĂŁri|   |    |X |  |X |
|                   | acestora în   | ale oricĂŁrei componente|   |    |  |  |  |
|                   | timp ce       |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | volanul este  | d) AbsenĂža             |   | X  |  |X |  |
|                   | rotit stânga- | dispozitivelor de      |   |    |  |  |  |
|                   | dreapta       | blocare                |   |    |  |  |  |
|                   | (utilizând un |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | detector de   | e) Aliniere defectuoasĂŁ|   | X  |  |X |  |
|                   | jocuri        | a componentelor (de    |   |    |  |  |  |
|                   | corespunzĂŁtor,| exemplu, bara de       |   |    |  |  |  |
|                   | dupĂŁ caz)     | conexiune, bara de     |   |    |  |  |  |
|                   |               | comandĂŁ a direcĂžiei)   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) ReparaĂžii           |   | X  |  |X |  |
|                   |               | inadecvate, modificĂŁri |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | g) Burduf de protecĂžie | X |    |  |  |  |
|                   |               | la praf lipsĂŁ sau      |   |    |  |  |  |
|                   |               | deteriorat             |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 2.1.4.            | InspecĂžie     | a) CursĂŁ incompletĂŁ a  |   | X  |  |X |  |
| FuncĂžionarea      | vizualĂŁ a     | mecanismului de        |   |    |  |  |  |
| mecanismului de   | modului de    | direcĂžie la acĂžionarea |   |    |  |  |  |
| direcĂžie          | funcĂžionare a | acestuia (lovirea de o |   |    |  |  |  |
|                   | mecanismului  | parte fixĂŁ a saÂşiului) |   |    |  |  |  |
|                   | în timp ce    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | volanul este  | b) Limitatoare casetĂŁ  |   | X  |  |X |  |
|                   | rotit cu      | direcĂžie nefuncĂžionale |   |    |  |  |  |
|                   | roĂžile pe sol |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | Âşi motorul în | c) Nealiniere sau      |   | X  |X |  |X |
|                   | funcĂžiune     | atingerea componentelor|   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 2.1.5.            | Verificarea   | a) NeetanÂşeitĂŁĂži uÂşoare| X | X  |  |X |  |
| ServodirecĂžie     | servodirecĂžiei| sau excesive           |   |    |  |  |  |
|                   | Âşi a nivelului|________________________|___|____|__|__|__|
|                   | rezervorului  | b) Lichid insuficient  | X | X  |  |X |  |
|                   | hidraulic     |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | (dacĂŁ este    | c) Mecanismul nu       |   | X  |  |X |  |
|                   | vizibil)      | funcĂžioneazĂŁ.          |   |    |  |  |  |
|                   | Cu roĂžile pe  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | sol Âşi cu     | d) Mecanism fisurat sau|   |    |X |  |X |
|                   | motorul       | nesigur                |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionând,  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | se verificĂŁ   | e) ReparaĂžii sau       |   | X  |  |X |  |
|                   | dacĂŁ          | modificĂŁri neadecvate  |   |    |  |  |  |
|                   | servodirecĂžia |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | funcĂžioneazĂŁ  | f) Cabluri/Furtunuri   |   | X  |  |X |  |
|                   | corect.       | deteriorate, corodate  |   |    |  |  |  |
|                   |               | excesiv                |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 2.2. Volanul Âşi coloana de direcĂžie                                          |
|______________________________________________________________________________|
| 2.2.1. Starea     | Cu roĂžile pe  | a) MiÂşcare relativĂŁ    |   | X  |  |X |  |
| volanului         | sol, se       | între volan Âşi coloana |   |    |  |  |  |
|                   | oscileazĂŁ     | de direcĂžie care indicĂŁ|   |    |  |  |  |
|                   | volanul       | un joc                 |   |    |  |  |  |
|                   | dintr-o parte |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | în alta,      | b) AbsenĂža             |   |    |X |  |X |
|                   | într-un plan  | dispozitivului de      |   |    |  |  |  |
|                   | perpendicular | reĂžinere (siguranĂžei)  |   |    |  |  |  |
|                   | pe coloana de | pe butucul volanului   |   |    |  |  |  |
|                   | direcĂžie, Âşi  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | se aplicĂŁ de  | c) Fisurarea sau       |   |    |X |  |X |
|                   | jos în sus Âşi | slĂŁbirea butucului,    |   |    |  |  |  |
|                   | de sus în jos | coroanei sau a spiĂželor|   |    |  |  |  |
|                   | o forÞã slabĂŁ | volanului              |   |    |  |  |  |
|                   | Se inspecteazĂŁ|                        |   |    |  |  |  |
|                   | vizual        |                        |   |    |  |  |  |
|                   | jocurile.     |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 2.2.2. Coloana de | Se împinge Âşi | a) Deplasare excesivĂŁ a|   | X  |  |X |  |
| direcĂžie          | se trage de   | centrului volanului în |   |    |  |  |  |
|                   | volan în linie| sus sau în jos         |   |    |  |  |  |
|                   | cu coloana, se|________________________|___|____|__|__|__|
|                   | împinge de    | b) Deplasare excesivĂŁ a|   | X  |  |X |  |
|                   | volan în      | capului coloanei radial|   |    |  |  |  |
|                   | diferite      | faÞã de axa coloanei   |   |    |  |  |  |
|                   | direcĂžii      |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | perpendiculare| c) Cuplaj elastic      |   | X  |  |X |  |
|                   | pe coloana de | deteriorat sau cardanic|   |    |  |  |  |
|                   | direcĂžie. Se  | (joc anormal)          |   |    |  |  |  |
|                   | verificĂŁ      |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | vizual jocul  | d) Fixare defectuoasĂŁ  |   | X  |  |X |  |
|                   | Âşi starea     |                        |   |    |  |  |  |
|                   | cuplajelor    |                        |   |    |  |  |  |
|                   | elastice sau a|                        |   |    |  |  |  |
|                   | altor         |                        |   |    |  |  |  |
|                   | articulaĂžii.  |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 2.2.3. Jocuri în  | Cu motorul în | Joc excesiv (de        |   | X  |  |X |  |
| mecanismul de     | funcĂžiune în  | exemplu, deplasarea    |   |    |  |  |  |
| direcĂžie          | cazul         | unui punct de pe       |   |    |  |  |  |
|                   | vehiculelor cu| coroana volanului care |   |    |  |  |  |
|                   | servodirecĂžie | depĂŁÂşeÂşte o cincime din|   |    |  |  |  |
|                   | Âşi cu roĂžile  | diametrul volanului)   |   |    |  |  |  |
|                   | în poziĂžie    |                        |   |    |  |  |  |
|                   | dreaptĂŁ, se   |                        |   |    |  |  |  |
|                   | roteÂşte uÂşor  |                        |   |    |  |  |  |
|                   | volanul       |                        |   |    |  |  |  |
|                   | stânga-       |                        |   |    |  |  |  |
|                   | dreapta, pe   |                        |   |    |  |  |  |
|                   | cât posibil   |                        |   |    |  |  |  |
|                   | fĂŁrĂŁ a miÂşca  |                        |   |    |  |  |  |
|                   | roĂžile.       |                        |   |    |  |  |  |
|                   | Se verificĂŁ   |                        |   |    |  |  |  |
|                   | vizual        |                        |   |    |  |  |  |
|                   | miÂşcarea      |                        |   |    |  |  |  |
|                   | liberĂŁ.       |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 3. VIZIBILITATE                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| 3.1. Câmp de      | InspecĂžie     | ObstrucĂžionarea        |   | X  |  |X |  |
| vizibilitate      | vizualĂŁ de pe | câmpului de            |   |    |  |  |  |
|                   | scaunul       | vizibilitate al        |   |    |  |  |  |
|                   | Âşoferului     | Âşoferului care îi      |   |    |  |  |  |
|                   |               | afecteazĂŁ vederea în   |   |    |  |  |  |
|                   |               | faÞã sau lateral       |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 3.2. Starea       | InspecĂžie     | a) Parbriz sau alt geam| X | X  |  |X |  |
| geamurilor        | vizualĂŁ       | fisurat ori cu         |   |    |  |  |  |
|                   |               | transparenÞã neconformĂŁ|   |    |  |  |  |
|                   |               | cu cerinĂžele specifice |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Parbriz sau alt geam| X | X  |  |X |  |
|                   |               | neconform cu cerinĂžele |   |    |  |  |  |
|                   |               | specifice              |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Parbriz sau alt geam|   | X  |  |X |  |
|                   |               | în stare inacceptabilĂŁ |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 3.3. Oglinzi      | InspecĂžie     | a) OglindĂŁ lipsĂŁ sau   |xdr|xst |  |X |  |
| retrovizoare      | vizualĂŁ       | nefixatĂŁ conform       |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂželor specifice   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) O oglindĂŁ care nu   |xdr|xst |  |X |  |
|                   |               | asigurĂŁ vizibilitate   |   |    |  |  |  |
|                   |               | adecvatĂŁ spre înapoi   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) OglindĂŁ deterioratĂŁ,|xdr|xst |  |X |  |
|                   |               | lipsĂŁ sau fixatĂŁ       |   |    |  |  |  |
|                   |               | nesigur                |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 3.4. ÂŞtergĂŁtoare  | InspecĂžie     | a) ÂŞtergĂŁtoare care nu |xdr|xstg|  |X |  |
| de parbriz        | vizualĂŁ Âşi    | funcĂžioneazĂŁ           |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Lamela ÂştergĂŁtorului|xdr|xstg|  |X |  |
|                   |               | lipsĂŁ sau în mod       |   |    |  |  |  |
|                   |               | evident deterioratĂŁ    |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 3.5. SpĂŁlĂŁtoare de| InspecĂžie     | SpĂŁlĂŁtoare care nu     |xdr|xstg|  |X |  |
| parbriz           | vizualĂŁ Âşi    | funcĂžioneazĂŁ adecvat   |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 3.6. Sistem de    | InspecĂžie     | Sistem care nu         | X |    |  |  |  |
| dezaburire        | vizualĂŁ Âşi    | funcĂžioneazĂŁ sau în mod|   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   | evident este deteriorat|   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4. INSTALAÞIA ELECTRICà DE ILUMINARE, SEMNALIZARE ÂŞI AUXILIARà              |
|______________________________________________________________________________|
| 4.1. Faruri                                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| 4.1.1. Stare Âşi   | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ far sau       | X | X  |X |  |X |
| funcĂžionare       | vizualĂŁ Âşi    | dispersor              |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) SursĂŁ de luminĂŁ     |   | X  |  |X |  |
|                   |               | defectĂŁ                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Dispersoare         |   | X  |  |X |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Fixare nesigurĂŁ care|   | X  |  |X |  |
|                   |               | poate conduce la       |   |    |  |  |  |
|                   |               | cĂŁderea pe carosabil   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Fixare              |   | X  |  |X |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.1.2. Verificare | InspecĂžie     | a) Far reglat          | X | X  |  |X |  |
| reglaj + (E)      | vizualĂŁ Âşi    | necorespunzĂŁtor        |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) SursĂŁ de luminĂŁ     |   |    |  |X |  |
|                   |               | montatĂŁ incorect       |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.1.3. Comutator  | InspecĂžie     | a) NumĂŁrul de faruri   |   | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ Âşi    | aprinse simultan nu    |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   | este în conformitate cu|   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂžele specifice.   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) FuncĂžionarea        |   | X  |  |X |  |
|                   |               | dispozitivului de      |   |    |  |  |  |
|                   |               | comandĂŁ defectuoasĂŁ    |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.1.4.            | InspecĂžie     | a) Becul, culoarea     | X | X  |  |X |  |
| Conformitatea cu  | vizualĂŁ Âşi    | luminii emise, poziĂžia |   |    |  |  |  |
| cerinĂžele         | funcĂžionalĂŁ   | nu sunt în conformitate|   |    |  |  |  |
| specifice         |               | cu cerinĂžele specifice.|   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Acoperiri ale       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | dispersorului sau pe   |   |    |  |  |  |
|                   |               | sursa de luminĂŁ care   |   |    |  |  |  |
|                   |               | reduc intensitatea     |   |    |  |  |  |
|                   |               | luminii sau schimbĂŁ    |   |    |  |  |  |
|                   |               | culoarea luminii emise |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.1.5. Dispozitive| InspecĂžie     | a) Dispozitivul nu     | X |    |  |X |  |
| de reglare a      | vizualĂŁ Âşi    | funcĂžioneazĂŁ.          |   |    |  |  |  |
| farurilor în      | funcĂžionalĂŁ   |________________________|___|____|__|__|__|
| funcĂžie de        |               | b) Dispozitivul manual | X |    |  |X |  |
| încĂŁrcare (atunci |               | nu poate fi acĂžionat de|   |    |  |  |  |
| când sunt         |               | pe scaunul Âşoferului.  |   |    |  |  |  |
| obligatorii)      |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.1.6. ÂŞtergĂŁtor  | InspecĂžie     | ÂŞtergĂŁtorul Âşi/sau     | X |    |  |X |  |
| de far + spĂŁlĂŁtor | vizualĂŁ Âşi    | spĂŁlĂŁtorul nu          |   |    |  |  |  |
| (atunci când      | funcĂžionalĂŁ   | funcĂžioneazĂŁ.          |   |    |  |  |  |
| existĂŁ)           |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.2. LĂŁmpi de poziĂžie faÞã Âşi spate, lĂŁmpi de gabarit                        |
|______________________________________________________________________________|
| 4.2.1. Stare Âşi   | InspecĂžie     | a) LampĂŁ lipsĂŁ         |   | X  |  |X |  |
| funcĂžionare       | vizualĂŁ Âşi    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | funcĂžionalĂŁ   | b) SursĂŁ de luminĂŁ     |   | X  |  |X |  |
|                   |               | defectĂŁ                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Dispersor lipsĂŁ     | X |    |  |X |  |
|                   |               | sau/Âşi necorespunzĂŁtor |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) LampĂŁ montatĂŁ       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | nesigur, cu pericol de |   |    |  |  |  |
|                   |               | cĂŁdere pe carosabil    |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) LampĂŁ montatĂŁ       | X |    |  |  |  |
|                   |               | nesigur                |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.2.2.            | InspecĂžie     | a) Becul Âşi culoarea   |   | X  |  |X |  |
| Conformitatea cu  | vizualĂŁ Âşi    | luminii emise nu sunt  |   |    |  |  |  |
| cerinĂžele         | funcĂžionalĂŁ   | în conformitate cu     |   |    |  |  |  |
| specifice         |               | cerinĂžele specifice.   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Acoperiri ale       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | dispersorului sau pe   |   |    |  |  |  |
|                   |               | sursa de luminĂŁ care   |   |    |  |  |  |
|                   |               | reduc intensitatea     |   |    |  |  |  |
|                   |               | luminii sau schimbĂŁ    |   |    |  |  |  |
|                   |               | culoarea luminii emise |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) întrerupĂŁtorul nu   |   | X  |  |X |  |
|                   |               | funcĂžioneazĂŁ conform   |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂželor specifice.  |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.3. LĂŁmpi de stop                                                           |
|______________________________________________________________________________|
| 4.3.1. Stare Âşi   | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ lampĂŁ         |   | X  |X |  |X |
| funcĂžionare       | vizualĂŁ Âşi    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | funcĂžionalĂŁ   | b) SursĂŁ de luminĂŁ     |   | X  |X |  |X |
|                   |               | defectĂŁ                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Dispersor lipsĂŁ,    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtor sau    |   |    |  |  |  |
|                   |               | decolorat              |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) LampĂŁ montatĂŁ       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | nesigur, cu pericol de |   |    |  |  |  |
|                   |               | cĂŁdere pe carosabil    |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) LampĂŁ montatĂŁ       | X |    |  |  |  |
|                   |               | nesigur                |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.3.2.            | InspecĂžie     | a) Becul, culoarea     |   | X  |  |X |  |
| Conformitatea cu  | vizualĂŁ Âşi    | luminii emise sau      |   |    |  |  |  |
| cerinĂžele         | funcĂžionalĂŁ   | poziĂžia nu este în     |   |    |  |  |  |
| specifice         |               | conformitate cu        |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂžele specifice.   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Acoperiri ale       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | dispersorului sau pe   |   |    |  |  |  |
|                   |               | sursa de luminĂŁ care   |   |    |  |  |  |
|                   |               | reduc intensitatea     |   |    |  |  |  |
|                   |               | luminii sau schimbĂŁ    |   |    |  |  |  |
|                   |               | culoarea luminii emise |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) întrerupĂŁtorul nu   |   | X  |  |X |  |
|                   |               | funcĂžioneazĂŁ conform   |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂželor specifice.  |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.4. LĂŁmpi indicatoare de direcĂžie Âşi lĂŁmpi de avarie                        |
|______________________________________________________________________________|
| 4.4.1. Stare Âşi   | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ lampĂŁ         | X | X  |  |X |  |
| funcĂžionare       | vizualĂŁ Âşi    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | funcĂžionalĂŁ   | b) SursĂŁ de luminĂŁ     |   | X  |  |X |  |
|                   |               | defectĂŁ                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Dispersor           |   | X  |  |X |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtor        |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) LampĂŁ montatĂŁ       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | nesigur                |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.4.2.            | InspecĂžie     | Culoarea luminii emise |   | X  |  |X |  |
| Conformitatea cu  | vizualĂŁ Âşi    | nu este în conformitate|   |    |  |  |  |
| cerinĂžele         | funcĂžionalĂŁ   | cu cerinĂžele specifice.|   |    |  |  |  |
| specifice         |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.4.3. Comutator  | InspecĂžie     | întrerupĂŁtorul nu      |   | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ Âşi    | funcĂžioneazĂŁ conform   |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   | cerinĂželor specifice.  |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.4.4. FrecvenĂža  | InspecĂžie     | Ritmul aprinderii      |   | X  |  |X |  |
| de aprindere      | vizualĂŁ Âşi    | intermitente nu este   |   |    |  |  |  |
| intermitentĂŁ      | funcĂžionalĂŁ   | conform cerinĂželor     |   |    |  |  |  |
|                   |               | specifice.             |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.5. Faruri de ceaÞã faÞã Âşi spate (în funcĂžie de dotarea vehiculului)       |
|______________________________________________________________________________|
| 4.5.1. Stare Âşi   | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ lampĂŁ         |   | X  |  |X |  |
| funcĂžionare       | vizualĂŁ Âşi    |________________________|__
_|____|__|__|__|
|                   | funcĂžionalĂŁ   | b) SursĂŁ de luminĂŁ     |   | X  |  |X |  |
|                   |               | defectĂŁ                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Dispersor           |   | X  |  |X |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtor        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.5.2.            | InspecĂžie     | a) Culoarea luminii    |   | X  |  |X |  |
| Conformitatea cu  | vizualĂŁ Âşi    | emise nu este în       |   |    |  |  |  |
| cerinĂžele         | funcĂžionalĂŁ   | conformitate cu        |   |    |  |  |  |
| specifice         |               | cerinĂžele specifice.   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Sistemul nu         | X |    |  |  |  |
|                   |               | funcĂžioneazĂŁ conform   |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂželor specifice.  |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.6. LĂŁmpi de mers înapoi (în funcĂžie de dotarea vehiculului)                |
|______________________________________________________________________________|
| 4.6.1. Stare Âşi   | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ lampĂŁ         | X |    |  |X |  |
| funcĂžionare       | vizualĂŁ Âşi    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | funcĂžionalĂŁ   | b) SursĂŁ de luminĂŁ     | X |    |  |X |  |
|                   |               | defectĂŁ                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Dispersor           | X |    |  |X |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtor        |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) LampĂŁ montatĂŁ       | X | X  |  |X |  |
|                   |               | nesigur                |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.6.2.            | InspecĂžie     | a) Culoarea luminii    | X |    |  |X |  |
| Conformitatea cu  | vizualĂŁ Âşi    | emise nu este în       |   |    |  |  |  |
| cerinĂžele         | funcĂžionalĂŁ   | conformitate cu        |   |    |  |  |  |
| specifice         |               | cerinĂžele specifice.   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Sistemul nu         | X |    |  |X |  |
|                   |               | funcĂžioneazĂŁ conform   |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂželor specifice.  |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.7. LampĂŁ/LĂŁmpi de iluminare a plĂŁcii de înmatriculare spate                |
|______________________________________________________________________________|
| 4.7.1 Stare Âşi    | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ lampĂŁ         | X |    |  |  |  |
| funcĂžionare       | vizualĂŁ Âşi    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | funcĂžionalĂŁ   | b) SursĂŁ de luminĂŁ     | X |    |  |  |  |
|                   |               | defectĂŁ                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Dispersor           | X |    |  |  |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtor        |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) LampĂŁ montatĂŁ       | X | X  |  |X |  |
|                   |               | nesigur                |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.7.2.            | InspecĂžie     | Sistemul nu            | X |    |  |  |  |
| Conformitatea cu  | vizualĂŁ Âşi    | funcĂžioneazĂŁ conform   |   |    |  |  |  |
| cerinĂžele         | funcĂžionalĂŁ   | cerinĂželor specifice.  |   |    |  |  |  |
| specifice         |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.8. Catadioptri, dispozitive reflectorizante laterale Âşi plĂŁci de           |
| identificare spate                                                           |
|______________________________________________________________________________|
| 4.8.1. Stare,     | InspecĂžie     | a) Dispozitiv          | X |    |  |  |  |
| fixare            | vizualĂŁ       | reflectorizant lipsĂŁ,  |   |    |  |  |  |
|                   |               | defect sau deteriorat  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Dispozitiv          | X |    |  |  |  |
|                   |               | reflectorizant montat  |   |    |  |  |  |
|                   |               | nesigur                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) PlĂŁci de            |   | X  |  |X |  |
|                   |               | identificare montate   |   |    |  |  |  |
|                   |               | nesigur, cu pericol de |   |    |  |  |  |
|                   |               | cĂŁdere pe carosabil    |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.8.2.            | InspecĂžie     | Amplasare sau tip      | X |    |  |  |  |
| Conformitatea cu  | vizualĂŁ       | neconformĂŁ/neconform cu|   |    |  |  |  |

| cerinĂžele         |               | cerinĂžele specifice    |   |    |  |  |  |
| specifice         |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.9. Martori luminoÂşi                                                        |
|______________________________________________________________________________|
| 4.9.1. Stare Âşi   | InspecĂžie     | NefuncĂžionali          | X |    |  |  |  |
| funcĂžionare       | vizualĂŁ Âşi    |                        |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.9.2.            | InspecĂžie     | Neconformi cu cerinĂžele| X |    |  |  |  |
| Conformitatea cu  | vizualĂŁ Âşi    | specifice              |   |    |  |  |  |
| cerinĂžele         | funcĂžionalĂŁ   |                        |   |    |  |  |  |
| specifice         |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.10. Conexiuni   | InspecĂžie     | a) Componente fixate   |   | X  |  |X |  |
| electrice dintre  | vizualĂŁ; dacĂŁ | nesigur                |   |    |  |  |  |
| autovehiculul     | este posibil, |________________________|___|____|__|__|__|
| trĂŁgĂŁtor Âşi       | se va examina | b) IzolaĂžie deterioratĂŁ|   | X  |  |X |  |
| remorcĂŁ sau       | continuitatea |________________________|___|____|__|__|__|
| semiremorcĂŁ       | dintre        | c) Conexiunile         |   | X  |  |X |  |
|                   | vehicule.     | electrice ale remorcii |   |    |  |  |  |
|                   |               | sau autovehiculului    |   |    |  |  |  |
|                   |               | trĂŁgĂŁtor nu            |   |    |  |  |  |
|                   |               | funcĂžioneazĂŁ corect.   |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.11. Cablaj      | InspecĂžie     | a) Cablaj securizat    | X | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ,      | neadecvat              |   |    |  |  |  |
|                   | inclusiv în   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | compartimentul| b) IzolaĂžie deterioratĂŁ|   | X  |  |X |  |
|                   | motor, dacĂŁ   |                        |   |    |  |  |  |
|                   | este accesibil|                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.12. LĂŁmpi       | InspecĂžie     | a) Lampa nu este       | X |    |  |  |  |
| neobligatorii     | vizualĂŁ Âşi    | montatĂŁ conform        |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   | cerinĂželor specifice.  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) FuncĂžionarea lĂŁmpii | X |    |  |  |  |
|                   |               | nu este conform        |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂželor specifice.  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) LampĂŁ montatĂŁ       | X |    |  |  |  |
|                   |               | nesigur (pentru        |   |    |  |  |  |
|                   |               | exterior)              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 4.13. Baterie     | InspecĂžie     | a) NefixatĂŁ            | X |    |  |  |  |
| (acumulator)      | vizualĂŁ       |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Scurgeri de lichid  | X |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) întrerupĂŁtor defect |   | X  |  |X |  |
|                   |               | (dacĂŁ este prevĂŁzut)   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) SiguranĂže defecte   |   | X  |  |X |  |
|                   |               | (dacĂŁ sunt prevĂŁzute)  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) NeventilatĂŁ         |   | X  |  |X |  |
|                   |               | corespunzĂŁtor (dacĂŁ    |   |    |  |  |  |
|                   |               | este cazul)            |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5. PUNÞI, JANTE, ANVELOPE ÂŞI MECANISM DE SUSPENSIE                           |
|______________________________________________________________________________|
| 5.1. PunĂži                                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| 5.1.1. PunĂži + (E)| InspecĂžie     | a) Punte ruptĂŁ sau     |   |    |X |  |X |
|                   | vizualĂŁ       | deformatĂŁ              |   |    |  |  |  |
|                   | (utilizând un |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | detector de   | b) Fixare nesigurĂŁ pe  |   | X  |  |X |  |
|                   | jocuri, dacĂŁ  | vehicul                |   |    |  |  |  |
|                   | este necesar) |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) ReparaĂžii sau       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | modificĂŁri             |   |    |  |  |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.1.2. Fuzete +   | InspecĂžie     | a) FuzetĂŁ ruptĂŁ        |   |    |X |  |X |
| (E)               | vizualĂŁ       |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | (utilizând un | b) UzurĂŁ excesivĂŁ a    |   | X  |  |X |  |
|                   | detector de   | pivotului fuzetei      |   |    |  |  |  |
|                   | jocuri, dacĂŁ  | Âşi/sau a bucÂşelor      |   |    |  |  |  |
|                   | este necesar).|________________________|___|____|__|__|__|
|                   | Se aplicĂŁ o   | c) MiÂşcare excesivĂŁ    |   | X  |X |  |X |
|                   | forÞã lateralĂŁ| între fuzetĂŁ Âşi puntea |   |    |  |  |  |
|                   | sau verticalĂŁ | rigidĂŁ                 |   |    |  |  |  |
|                   | pe fiecare    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | roatĂŁ.        | d) Pivotul fuzetei     |   |    |X |  |X |
|                   |               | slĂŁbit sau cu joc în   |   |    |  |  |  |
|                   |               | punte                  |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.1.3. RulmenĂži   | InspecĂžie     | a) Joc excesiv la un   |   | X  |  |X |  |
| roĂži + (E)        | vizualĂŁ       | rulment                |   |    |  |  |  |
|                   | (utilizând un |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | detector de   | b) Rulment prea strâns,|   | X  |  |X |  |
|                   | jocuri, dacĂŁ  | blocat                 |   |    |  |  |  |
|                   | este necesar).|________________________|___|____|__|__|__|
|                   | Se roteÂşte Âşi | c) Zgomot anormal      |   | X  |  |X |  |
|                   | se oscileazĂŁ  | constatat la rotirea   |   |    |  |  |  |
|                   | roata sau se  | roĂžii                  |   |    |  |  |  |
|                   | aplicĂŁ o forÞã|                        |   |    |  |  |  |
|                   | lateralĂŁ pe   |                        |   |    |  |  |  |
|                   | fiecare roatĂŁ.|                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.2. Jante Âşi anvelope                                                       |
|______________________________________________________________________________|
| 5.2.1. Butucul    | InspecĂžie     | PiuliĂže sau Âşuruburi   |   | X  |X |  |X |
| roĂžii             | vizualĂŁ       | lipsĂŁ                  |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.2.2. Jante      | InspecĂžie     | a) JantĂŁ fisuratĂŁ sau  |   | X  |X |  |X |
|                   | vizualĂŁ pe    | defectĂŁ                |   |    |  |  |  |
|                   | ambele pĂŁrĂži  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | ale fiecĂŁrei  | b) Inelele elastice de |   | X  |  |X |  |
|                   | roĂži          | reĂžinere a anvelopei   |   |    |  |  |  |
|                   |               | fixate incorect        |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) JantĂŁ deformatĂŁ     |   | X  |  |X |  |
|                   |               | puternic               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Dimensiunile sau    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | tipul jantei nu sunt în|   |    |  |  |  |
|                   |               | conformitate cu        |   |    |  |  |  |
|                   |               | vehiculul omologat.    |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.2.3. Anvelope   | InspecĂžie     | a) Dimensiunea         |   | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ a     | anvelopei, capacitatea |   |    |  |  |  |
|                   | întregii      | de încĂŁrcare sau       |   |    |  |  |  |
|                   | anvelope prin | indicele de vitezĂŁ nu  |   |    |  |  |  |
|                   | deplasarea    | sunt conform cerinĂželor|   |    |  |  |  |
|                   | vehiculului   | specifice.             |   |    |  |  |  |
|                   | înainte Âşi    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | înapoi sau    | b) Anvelope pe aceeaÂşi |   | X  |  |X |  |
|                   | prin          | punte sau la roĂži      |   |    |  |  |  |
|                   | suspendarea Âşi| jumelate de dimensiuni |   |    |  |  |  |
|                   | rotirea roĂžii | diferite               |   |    |  |  |  |
|                   | pentru        |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | vehicule din  | c) Anvelope pe aceeaÂşi | X |    |  |  |  |
|                   | clasa II      | punte de construcĂžie   |   |    |  |  |  |
|                   |               | diferitĂŁ               |   |    |  |  |  |
|                   |               | (radialĂŁ/diagonalĂŁ)    |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) DeteriorĂŁri         |   | X  |  |  |  |
|                   |               | importante             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) TĂŁieturi importante |   | X  |X |  |X |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) Adâncimea profilului|   | X  |  |X |  |
|                   |               | benzii de rulare       |   |    |  |  |  |
|                   |               | neconformĂŁ cu cerinĂžele|   |    |  |  |  |
|                   |               | specifice              |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | g) Frecarea anvelopei  |   | X  |X |  |X |
|                   |               | de alte componente ale |   |    |  |  |  |
|                   |               | caroseriei/Âşasiului    |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | h) Anvelope reÂşapate   |   | X  |  |X |  |
|                   |               | neconforme cu cerinĂžele|   |    |  |  |  |
|                   |               | specifice              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.3. Mecanism de suspensie                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| 5.3.1. Arcuri +   | InspecĂžie     | a) Fixare              |   | X  |X |  |X |
| (E)               | vizualĂŁ       | necorespunzĂŁtoare a    |   |    |  |  |  |
|                   | (utilizând un | arcurilor pe Âşasiu sau |   |    |  |  |  |
|                   | detector de   | punte                  |   |    |  |  |  |
|                   | jocuri, dacĂŁ  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | este necesar) | b) ComponentĂŁ a arcului|   | X  |  |X |  |
|                   |               | deterioratĂŁ sau        |   |    |  |  |  |
|                   |               | fisuratĂŁ               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Arc lipsĂŁ           |   | X  |  |X |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.3.2. Amortizoare| InspecĂžie     | a) Fixare              |   | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ       | necorespunzĂŁtoare a    |   |    |  |  |  |
|                   |               | amortizoarelor pe Âşasiu|   |    |  |  |  |
|                   |               | sau punte              |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Amortizor neetanÂş   | X |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Amortizor lipsĂŁ     |   | X  |  |X |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.3.3. Bare de    | InspecĂžie     | a) Fixare              |   | X  |  |X |  |
| torsiune, bare Âşi | vizualĂŁ       | necorespunzĂŁtoare a    |   |    |  |  |  |
| leviere ale       | (utilizând un | unei componente pe     |   |    |  |  |  |
| suspensiei + (E)  | detector de   | Âşasiu sau punte        |   |    |  |  |  |
|                   | jocuri, dacĂŁ  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | este necesar) | b) O componentĂŁ        |   | X  |  |X |  |
|                   |               | deterioratĂŁ, fisuratĂŁ  |   |    |  |  |  |
|                   |               | sau corodatĂŁ excesiv   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) ReparaĂžii sau       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | modificĂŁri             |   |    |  |  |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) LipsĂŁ barĂŁ          |   | X  |  |X |  |
|                   |               | stabilizatoare         |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.3.4.            | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ bolĂž Âşi/sau   |   |    |X |  |X |
| ArticulaĂžiile     | vizualĂŁ       | bucÂşe de la            |   |    |  |  |  |
| suspensiei + (E)  | (utilizând un | articulaĂžiile          |   |    |  |  |  |
|                   | detector de   | suspensiei             |   |    |  |  |  |
|                   | jocuri, dacĂŁ  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | este necesar) | b) UzurĂŁ excesivĂŁ a    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | bolĂžului Âşi/sau a      |   |    |  |  |  |
|                   |               | bucÂşelor de la         |   |    |  |  |  |
|                   |               | articulaĂžiile          |   |    |  |  |  |
|                   |               | suspensiei             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Burduful de         | X |    |  |  |  |
|                   |               | protecĂžie pentru praf  |   |    |  |  |  |
|                   |               | lipsĂŁ sau deteriorat   |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 5.3.5. Suspensie  | InspecĂžie     | a) Sistem inoperabil,  |   | X  |X |  |X |
| pneumaticĂŁ        | vizualĂŁ       | neetanÂşeitĂŁĂži          |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) O componentĂŁ        |   | X  |  |X |  |
|                   |               | defectĂŁ, modificatĂŁ sau|   |    |  |  |  |
|                   |               | deterioratĂŁ astfel     |   |    |  |  |  |
|                   |               | încât ar putea afecta  |   |    |  |  |  |
|                   |               | funcĂžionarea sistemului|   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6. SAÂŞIU ÂŞI ELEMENTE ALE SAÂŞIULUI                                            |
|______________________________________________________________________________|
| 6.1. SaÂşiu sau cadru Âşi elemente ataÂşate                                     |
|______________________________________________________________________________|
| 6.1.1. Stare      | InspecĂžie     | a) Fisurarea sau       |   | X  |X |  |X |
| generalĂŁ          | vizualĂŁ       | deformarea oricĂŁrei    |   |    |  |  |  |
|                   |               | pĂŁrĂži sau oricĂŁrui     |   |    |  |  |  |
|                   |               | element de structurĂŁ   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Instabilitatea      |   | X  |X |  |X |
|                   |               | plĂŁcilor de rigidizare |   |    |  |  |  |
|                   |               | sau a elementelor de   |   |    |  |  |  |
|                   |               | fixare                 |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Coroziune excesivĂŁ  |   | X  |X |  |X |
|                   |               | care afecteazĂŁ         |   |    |  |  |  |
|                   |               | rigidizarea ansamblului|   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.1.2. Conducte de| InspecĂžie     | a) Sistem de evacuare  |   | X  |  |X |  |
| evacuare Âşi       | vizualĂŁ       | fixat necorespunzĂŁtor  |   |    |  |  |  |
| amortizoare de    |               | sau neetanÂş            |   |    |  |  |  |
| zgomot (sistem de |               |________________________|___|____|__|__|__|
| evacuare gaze     |               | b) InfiltrĂŁri de gaze  |   |    |X |  |X |
| arse)             |               | arse în cabinĂŁ sau în  |   |    |  |  |  |
|                   |               | compartimentul         |   |    |  |  |  |
|                   |               | pasagerilor            |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.1.3. Rezervor de| InspecĂžie     | a) Rezervor sau        |   | X  |X |  |X |
| combustibil Âşi    | vizualĂŁ       | conducte fixate        |   |    |  |  |  |
| conducte          |               | neconform              |   |    |  |  |  |
| alimentare        |               |________________________|___|____|__|__|__|
| (inclusiv         |               | b) Scurgeri de         |   | X  |X |  |X |
| rezervorul de     |               | combustibil sau buÂşon  |   |    |  |  |  |
| combustibil pentru|               | lipsĂŁ ori ineficient,  |   |    |  |  |  |
| dispozitivul de   |               | neetanÂş                |   |    |  |  |  |
| încĂŁlzire Âşi      |               |________________________|___|____|__|__|__|
| conductele        |               | c) Conducte deteriorate|   | X  |  |X |  |
| aferente)         |               | sau uzate prin frecare |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Robinetul de        |   | X  |  |X |  |
|                   |               | închidere (dacĂŁ este   |   |    |  |  |  |
|                   |               | prevĂŁzut) nu           |   |    |  |  |  |
|                   |               | funcĂžioneazĂŁ corect.   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Risc de incendiu din|   |    |X |  |X |
|                   |               | cauza:                 |   |    |  |  |  |
|                   |               | - scurgerilor de       |   |    |  |  |  |
|                   |               | combustibil;           |   |    |  |  |  |
|                   |               | - protejĂŁrii incorecte |   |    |  |  |  |
|                   |               | a rezervorului sau a   |   |    |  |  |  |
|                   |               | sistemului de evacuare;|   |    |  |  |  |
|                   |               | - stĂŁrii               |   |    |  |  |  |
|                   |               | compartimentului motor |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) Sistem GPL/GNC      |   | X  |X |  |X |
|                   |               | neconform cu cerinĂžele |   |    |  |  |  |
|                   |               | specifice              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.1.4. Bare de    | InspecĂžie     | a) FixĂŁri              |   | X  |  |X |  |
| protecĂžie,        | vizualĂŁ       | necorespunzĂŁtoare sau  |   |    |  |  |  |
| protecĂžie lateralĂŁ|               | deteriorĂŁri care ar    |   |    |  |  |  |
| Âşi dispozitive de |               | putea cauza rĂŁniri     |   |    |  |  |  |
| protecĂžie         |               |________________________|___|____|__|__|__|
| antiîmpĂŁnare      |               | b) Dispozitiv în mod   | X | X  |  |  |  |
|                   |               | evident neconform cu   |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂžele specifice    |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.1.5. Suport     | InspecĂžie     | a) Suport fisurat sau  |   | X  |  |X |  |
| pentru roata de   | vizualĂŁ       | fixat necorespunzĂŁtor  |   |    |  |  |  |
| rezervĂŁ (dacĂŁ este|               |________________________|___|____|__|__|__|
| prevĂŁzut)         |               | b) RoatĂŁ de rezervĂŁ    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | fixatĂŁ slab în suport  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Fixare defectuoasĂŁ a|   |    |X |  |X |
|                   |               | roĂžii de rezervĂŁ cu    |   |    |  |  |  |
|                   |               | pericol de cĂŁdere pe   |   |    |  |  |  |
|                   |               | carosabil              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.1.6. Mecanisme  | InspecĂžie     | a) ComponentĂŁ defectĂŁ, |   |    |X |  |X |
| de cuplare Âşi     | vizualĂŁ Âşi    | deterioratĂŁ sau        |   |    |  |  |  |
| echipament de     | funcĂžionalĂŁ   | fisuratĂŁ               |   |    |  |  |  |
| remorcare + (E)   | atunci când   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | este posibil  | b) UzurĂŁ excesivĂŁ a    |   | X  |  |X |  |
|                   | (cu atenĂžie   | unei componente        |   |    |  |  |  |
|                   | mĂŁritĂŁ la     |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | orice         | c) Element de cuplare  |   |    |X |  |X |
|                   | dispozitiv de | defect                 |   |    |  |  |  |
|                   | siguranÞã     |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | montat Âşi/sau | d) Dispozitiv de       |   | X  |X |  |X |
|                   | la utilizarea | siguranÞã care nu      |   |    |  |  |  |
|                   | calibrelor de | funcĂžioneazĂŁ corect sau|   |    |  |  |  |
|                   | mĂŁsurare)     | lipsĂŁ                  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Orice indicator care|   | X  |  |X |  |
|                   |               | nu funcĂžioneazĂŁ        |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) ReparaĂžii sau       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | modificĂŁri             |   |    |  |  |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.1.7. Transmisie | InspecĂžie     | a) ÂŞuruburi de         |   | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ       | siguranÞã, Âştifturi    |   |    |  |  |  |
|                   |               | lipsĂŁ sau slabe        |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) UzurĂŁ excesivĂŁ a    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | lagĂŁrelor arborelui de |   |    |  |  |  |
|                   |               | transmisie             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) UzurĂŁ excesivĂŁ a    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | articulaĂžiilor         |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Cuplaje elastice    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | deteriorate            |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Arbore încovoiat sau|   | X  |  |X |  |
|                   |               | deteriorat             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) Carcasa lagĂŁrului   |   |    |X |  |X |
|                   |               | fisuratĂŁ               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | g) Carcasa lagĂŁrului   |   | X  |  |X |  |
|                   |               | nesigurĂŁ               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | h) ApĂŁrĂŁtoarea de praf | X |    |  |  |  |
|                   |               | lipsĂŁ sau deterioratĂŁ  |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.1.8. SuporĂži    | InspecĂžie     | SuporĂži deterioraĂži,   |   | X  |  |X |  |
| motor             | vizualĂŁ       | lipsĂŁ sau fisuraĂži     |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2. CabinĂŁ Âşi caroserie                                                     |
|______________________________________________________________________________|
| 6.2.1. Stare      | InspecĂžie     | a) Panou, parte lipsĂŁ  |   |    |X |  |X |
|                   | vizualĂŁ       | sau deterioratĂŁ care ar|   |    |  |  |  |
|                   |               | putea produce rĂŁniri   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Parte lipsĂŁ sau     |   | X  |  |X |  |
|                   |               | deterioratĂŁ din panou  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Montant nesigur     |   | X  |  |X |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) NeetanÂşeitĂŁĂži care  |   |    |X |  |X |
|                   |               | permit infiltrarea     |   |    |  |  |  |
|                   |               | gazelor de carter sau a|   |    |  |  |  |
|                   |               | gazelor de evacuare în |   |    |  |  |  |
|                   |               | habitaclu              |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) ReparaĂžii sau       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | modificĂŁri             |   |    |  |  |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2.2. Montare    | InspecĂžie     | a) Caroserie sau cabinĂŁ|   | X  |X |  |X |
|                   | vizualĂŁ       | fixatĂŁ necorespunzĂŁtor |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Caroserie/CabinĂŁ    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | amplasatĂŁ în mod       |   |    |  |  |  |
|                   |               | evident inegal pe Âşasiu|   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Elemente de fixare a|   | X  |  |X |  |
|                   |               | caroseriei/cabinei pe  |   |    |  |  |  |
|                   |               | Âşasiu sau pe un element|   |    |  |  |  |
|                   |               | de structurĂŁ lipsĂŁ ori |   |    |  |  |  |
|                   |               | nesigur                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Coroziune excesivĂŁ  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | în punctele de fixare a|   |    |  |  |  |
|                   |               | caroseriei             |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2.3. UÂşi Âşi     | InspecĂžie     | a) Uºã care nu se      |   | X  |  |X |  |
| încuietori de uÂşi | vizualĂŁ       | deschide/închide corect|   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Uºã care se poate   |   |    |X |  |X |
|                   |               | deschide accidental sau|   |    |  |  |  |
|                   |               | uºã care nu poate sta  |   |    |  |  |  |
|                   |               | închisĂŁ                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Uºã, balamale,      |   | X  |  |  |  |
|                   |               | încuietori, montant    |   |    |  |  |  |
|                   |               | lipsĂŁ                  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Uºã, balamale,      | X |    |  |  |  |
|                   |               | încuietori, montant    |   |    |  |  |  |
|                   |               | slabe sau deteriorate  |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2.4. Podea      | InspecĂžie     | Podea nesigurĂŁ sau     |   | X  |X |  |X |
|                   | vizualĂŁ       | deterioratĂŁ, cu        |   |    |  |  |  |
|                   |               | coroziuni strĂŁpunse    |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2.5. Scaunul    | InspecĂžie     | a) Scaun lipsĂŁ sau cu  |   | X  |X |  |X |
| Âşoferului         | vizualĂŁ       | structurĂŁ deterioratĂŁ  |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Mecanism de reglare |   | X  |  |X |  |
|                   |               | care nu funcĂžioneazĂŁ   |   |    |  |  |  |
|                   |               | corect                 |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2.6. Alte scaune| InspecĂžie     | a) Scaune în stare     | X | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ       | proastĂŁ sau nesigure   |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Scaune care nu sunt |   | X  |  |X |  |
|                   |               | fixate conform         |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂželor specifice   |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2.7. Comenzi    | InspecĂžie     | Orice comandĂŁ necesarĂŁ |   | X  |  |X |  |
| necesare          | vizualĂŁ Âşi    | utilizĂŁrii în siguranÞã|   |    |  |  |  |
| conducerii        | funcĂžionalĂŁ   | a vehiculului care nu  |   |    |  |  |  |
|                   |               | funcĂžioneazĂŁ corect    |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2.8. ScĂŁri      | InspecĂžie     | a) TreaptĂŁ sau grup de | X |    |  |  |  |
| pentru acces în   | vizualĂŁ       | trepte nesigure        |   |    |  |  |  |
| cabinĂŁ            |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) TreaptĂŁ sau grup de |   | X  |  |X |  |
|                   |               | trepte nesigure sau    |   |    |  |  |  |
|                   |               | într-o stare care ar   |   |    |  |  |  |
|                   |               | putea duce la rĂŁnirea  |   |    |  |  |  |
|                   |               | utilizatorilor         |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2.9. Alte       | InspecĂžie     | a) Fixare              |   | X  |  |X |  |
| echipamente Âşi    | vizualĂŁ       | necorespunzĂŁtoare a    |   |    |  |  |  |
| accesorii         |               | echipamentului sau     |   |    |  |  |  |
| interioare Âşi     |               | accesoriului, dupĂŁ caz |   |    |  |  |  |
| exterioare        |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Echipament sau      | X | X  |  |X |  |
|                   |               | accesoriu neconform cu |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂžele specifice,   |   |    |  |  |  |
|                   |               | dupĂŁ caz               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Scurgeri în cazul   | X |    |  |  |  |
|                   |               | unui echipament        |   |    |  |  |  |
|                   |               | hidraulic              |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Scurgeri excesive în|   | X  |  |X |  |
|                   |               | cazul unui echipament  |   |    |  |  |  |
|                   |               | hidraulic              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 6.2.10. ApĂŁrĂŁtori | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ, fixate       | X | X  |  |X |  |
| de noroi (aripi), | vizualĂŁ       | necorespunzĂŁtor sau    |   |    |  |  |  |
| dispozitive       |               | corodate excesiv       |   |    |  |  |  |
| antiîmproÂşcare    |               |________________________|___|____|__|__|__|
| (dacĂŁ au fost     |               | b) SpaĂžiu insuficient  |   | X  |  |X |  |
| prevĂŁzute de      |               | pentru roatĂŁ           |   |    |  |  |  |
| constructor)      |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Nu sunt în          |   | X  |  |X |  |
|                   |               | conformitate cu        |   |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂžele specifice    |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7. ALTE ECHIPAMENTE                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| 7.1. Centuri de siguranÞã/catarame                                           |
|______________________________________________________________________________|
| 7.1.1. SiguranĂža  | InspecĂžie     | Puncte de ancoraj cu   |   | X  |  |X |  |
| montĂŁrii          | vizualĂŁ       | deteriorĂŁri importante |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.1.2. Stare      | InspecĂžie     | a) Centuri de siguranÞã|   | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ Âşi    | obligatorii lipsĂŁ sau  |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionalĂŁ   | nefixate               |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) CenturĂŁ de siguranÞã|   | X  |  |X |  |
|                   |               | deterioratĂŁ            |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) CenturĂŁ de siguranÞã|   | X  |  |X |  |
|                   |               | neconformĂŁ             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Catarama centurii   |   | X  |  |X |  |
|                   |               | deterioratĂŁ sau nu     |   |    |  |  |  |
|                   |               | funcĂžioneazĂŁ corect    |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Retractor defect sau|   | X  |  |X |  |
|                   |               | care nu funcĂžioneazĂŁ   |   |    |  |  |  |
|                   |               | corect                 |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) Verificare martor   | X |    |  |  |  |
|                   |               | centurĂŁ siguranÞã      |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.2. Martor airbag| InspecĂžie     | FuncĂžionare defectuoasĂŁ| X |    |  |  |  |
| (dacĂŁ este        | vizualĂŁ       | martor airbag          |   |    |  |  |  |
| prevĂŁzut)         |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.3. StingĂŁtor de | InspecĂžie     | a) LipsĂŁ               |   | X  |  |X |  |
| incendiu          | vizualĂŁ       |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Nu este conform cu  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | cerinĂžele specifice.   |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.4. Triunghi de  | InspecĂžie     | a) LipseÂşte sau este   | X |    |  |  |  |
| presemnalizare    | vizualĂŁ       | incomplet.             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Nu este conform cu  | X |    |  |  |  |
|                   |               | cerinĂžele specifice.   |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.5. TrusĂŁ de prim| InspecĂžie     | LipseÂşte, este         | X |    |  |  |  |
| ajutor            | vizualĂŁ       | incompletĂŁ sau nu este |   |    |  |  |  |
|                   |               | conformĂŁ cu cerinĂžele  |   |    |  |  |  |
|                   |               | specifice.             |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.6. Cale de      | InspecĂžie     | Lipsesc sau nu sunt în | X | X  |  |X |  |
| blocare a roĂžilor | vizualĂŁ       | bunĂŁ stare.            |   |    |  |  |  |
| (dacĂŁ sunt        |               |                        |   |    |  |  |  |
| obligatorii)      |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.7. Avertizor    | InspecĂžie     | a) Nu funcĂžioneazĂŁ.    |   | X  |  |X |  |
| sonor             | vizualĂŁ Âşi    |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | funcĂžionalĂŁ   | b) ComandĂŁ nesigurĂŁ    | X |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Nu este conform cu  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | cerinĂžele specifice.   |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.8. Vitezometru  | InspecĂžie     | a) Nu este fixat       |   | X  |  |X |  |
|                   | vizualĂŁ       | conform cerinĂželor     |   |    |  |  |  |
|                   |               | specifice.             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Nu funcĂžioneazĂŁ.    |   | X  |  |X |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Nu poate fi         | X |    |  |  |  |
|                   |               | iluminat.              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.9. Tahograf     | InspecĂžie     | a) Autovehiculul nu    |   | X  |  |X |  |
| (dacĂŁ este        | vizualĂŁ       | este dotat cu tahograf |   |    |  |  |  |
| obligatoriu)      |               | conform cerinĂželor     |   |    |  |  |  |
|                   |               | specifice.             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Tahograf neomologat |   | X  |  |X |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Dimensiune anvelope |   | X  |  |X |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Placa de montare    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | lipsĂŁ, ilizibilĂŁ sau cu|   |    |  |  |  |
|                   |               | termen de valabilitate |   |    |  |  |  |
|                   |               | expirat                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Sigilii sau alte    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | elemente de protecĂžie  |   |    |  |  |  |
|                   |               | lipsĂŁ sau violate      |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) Falsificare sau     |   | X  |  |X |  |
|                   |               | manipulare evidentĂŁ    |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | g) FuncĂžionare         |   | X  |  |X |  |
|                   |               | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 7.10. Limitator de| InspecĂžie     | a) Autovehiculul nu    |   | X  |  |X |  |
| vitezĂŁ (dacĂŁ este | vizualĂŁ Âşi    | este dotat cu limitator|   |    |  |  |  |
| obligatoriu) + (E)| funcĂžionalĂŁ   | de vitezĂŁ, conform     |   |    |  |  |  |
|                   | (dacĂŁ         | cerinĂželor specifice   |   |    |  |  |  |
|                   | echipamentul  |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | este          | b) FuncĂžionare         |   | X  |  |X |  |
|                   | disponibil)   | necorespunzĂŁtoare      |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Limitator de vitezĂŁ |   | X  |  |X |  |
|                   |               | neomologat             |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | d) Placa de montare    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | lipsĂŁ, ilizibilĂŁ sau cu|   |    |  |  |  |
|                   |               | termen de valabilitate |   |    |  |  |  |
|                   |               | expirat                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | e) Sigilii sau alte    |   | X  |  |X |  |
|                   |               | elemente de protecĂžie  |   |    |  |  |  |
|                   |               | lipsĂŁ sau violate      |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | f) Viteza reglatĂŁ este |   | X  |  |X |  |
|                   |               | prea mare (dacĂŁ se     |   |    |  |  |  |
|                   |               | poate verifica)        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 8. ZGOMOTUL                                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| 8.1. Sistem de    | InspecĂžie     | a) Nivel de zgomot     |   | X  |  |X |  |
| reducere a        | vizualĂŁ Âşi    | excesiv                |   |    |  |  |  |
| zgomotului        | auditivĂŁ      |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) Orice parte a       |   | X  |  |X |  |
|                   |               | sistemului de reducere |   |    |  |  |  |
|                   |               | a zgomotului slabĂŁ,    |   |    |  |  |  |
|                   |               | lipsĂŁ, deterioratĂŁ,    |   |    |  |  |  |
|                   |               | fixatĂŁ incorect sau    |   |    |  |  |  |
|                   |               | modificatĂŁ în mod      |   |    |  |  |  |
|                   |               | evident astfel încât ar|   |    |  |  |  |
|                   |               | putea afecta în mod    |   |    |  |  |  |
|                   |               | semnificativ nivelul de|   |    |  |  |  |
|                   |               | zgomot                 |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | c) Orice parte a       |   |    |X |  |X |
|                   |               | sistemului de reducere |   |    |  |  |  |
|                   |               | a zgomotului nefixatĂŁ  |   |    |  |  |  |
|                   |               | corespunzĂŁtor, cu      |   |    |  |  |  |
|                   |               | posibilitate de cĂŁdere |   |    |  |  |  |
|                   |               | pe carosabil           |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 8.2. Emisii poluante                                                         |
|______________________________________________________________________________|
| 8.2.1. Emisii ale |               |                        |   |    |  |  |  |
| motoarelor cu     |               |                        |   |    |  |  |  |
| aprindere prin    |               |                        |   |    |  |  |  |
| scânteie          |               |                        |   |    |  |  |  |
| (benzinĂŁ/GPL)     |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 8.2.1.1.          | InspecĂžie     | a) Echipament de       | X | X  |  |X |  |
| Echipament de     | vizualĂŁ       | control al emisiilor   |   |    |  |  |  |
| control al        |               | montat de constructor  |   |    |  |  |  |
| emisiilor poluante|               | lipsĂŁ sau defect în mod|   |    |  |  |  |
|                   |               | evident                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) NeetanÂşeitĂŁĂži care  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | ar putea afecta        |   |    |  |  |  |
|                   |               | semnificativ mĂŁsurarea |   |    |  |  |  |
|                   |               | emisiilor              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 8.2.1.2. Emisii   | Pentru        | a) Emisiile de CO_cor  |   | X  |  |X |  |
| poluante + (E)    | vehiculele    | depĂŁÂşesc:              |   |    |  |  |  |
|                   | supuse        | 1. pentru              |   |    |  |  |  |
|                   | cerinĂželor    | autovehiculele fĂŁrĂŁ    |   |    |  |  |  |
|                   | privind       | sistem de reglare      |   |    |  |  |  |
|                   | controlul     | perfecĂžionat al        |   |    |  |  |  |
|                   | emisiilor,    | emisiilor, la turaĂžia  |   |    |  |  |  |
|                   | mĂŁsurarea se  | de mers în gol încet:  |   |    |  |  |  |
|                   | face utilizând| - 4,5%; sau            |   |    |  |  |  |
|                   | un analizor de| - 3,5%,                |   |    |  |  |  |
|                   | gaze, conform | în funcĂžie de anul     |   |    |  |  |  |
|                   | cerinĂželor    | fabricaĂžiei;           |   |    |  |  |  |
|                   | specifice.    | 2. pentru              |   |    |  |  |  |
|                   | Pentru        | autovehiculele cu      |   |    |  |  |  |
|                   | vehiculele    | sistem de reglare      |   |    |  |  |  |
|                   | echipate cu un| perfecĂžionat al        |   |    |  |  |  |
|                   | sistem de     | emisiilor:             |   |    |  |  |  |
|                   | diagnozĂŁ la   | - la turaĂžia de mers în|   |    |  |  |  |
|                   | bord,         | gol încet: 0,5%;       |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionarea  | - la turaĂžia de mers în|   |    |  |  |  |
|                   | corectĂŁ a     | gol accelerat: 0,3%    |   |    |  |  |  |
|                   | sistemului de | pentru autovehicule    |   |    |  |  |  |
|                   | control al    | EURO 2;                |   |    |  |  |  |
|                   | emisiilor     | sau                    |   |    |  |  |  |
|                   | poate fi      | - la turaĂžia de mers în|   |    |  |  |  |
|                   | verificatĂŁ    | gol: 0,3%;             |   |    |  |  |  |
|                   | prin citirea  | - la turaĂžia de mers în|   |    |  |  |  |
|                   | corespunzĂŁ-   | gol accelerat: 0,2%    |   |    |  |  |  |
|                   | toare a       | pentru autovehicule M1,|   |    |  |  |  |
|                   | dispozitivului| M2 Âşi N1, EURO 3 sau   |   |    |  |  |  |
|                   | OBD Âşi a      | EURO 4.                |   |    |  |  |  |
|                   | verificĂŁrii   |________________________|___|____|__|__|__|
|                   | funcĂžionĂŁrii  | b) Coeficientul lambda |   |    |  |  |  |
|                   | corecte a     | (lambda) în afara      |   |    |  |  |  |
|                   | sistemului OBD| domeniului 1 +/- 0,03  |   |    |  |  |  |
|                   | în locul      | sau în conformitate cu |   |    |  |  |  |
|                   | mĂŁsurĂŁrii unor| specificaĂžia           |   |    |  |  |  |
|                   | emisii, în    | constructorului (la    |   |    |  |  |  |
|                   | conformitate  | turaĂžia de mers în gol |   |    |  |  |  |
|                   | cu cerinĂžele  | accelerat pentru       |   |    |  |  |  |
|                   | specifice.    | autovehiculele cu      |   |    |  |  |  |
|                   | La motoarele  | sistem de reglare      |   |    |  |  |  |
|                   | cu alimentare | perfecĂžionat al        |   |    |  |  |  |
|                   | dualĂŁ benzinĂŁ/| emisiilor)             |   |    |  |  |  |
|                   | GPL, controlul|________________________|___|____|__|__|__|
|                   | va fi efectuat| c) OBD indicĂŁ un defect|   |    |  |  |  |
|                   | pentru ambele | de funcĂžionare.        |   |    |  |  |  |
|                   | moduri de     |                        |   |    |  |  |  |
|                   | funcĂžionare.  |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 8.2.2. Emisii ale |               |                        |   |    |  |  |  |
| motoarelor cu     |               |                        |   |    |  |  |  |
| aprindere prin    |               |                        |   |    |  |  |  |
| comprimare        |               |                        |   |    |  |  |  |
| (motorinĂŁ)        |               |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 8.2.2.1.          | InspecĂžie     | a) Echipament de       | X | X  |  |X |  |
| Echipament de     | vizualĂŁ       | control al emisiilor   |   |    |  |  |  |
| control al        |               | montat de constructor  |   |    |  |  |  |
| emisiilor poluante|               | lipsĂŁ sau defect în mod|   |    |  |  |  |
|                   |               | evident                |   |    |  |  |  |
|                   |               |________________________|___|____|__|__|__|
|                   |               | b) NeetanÂşeitĂŁĂži care  |   | X  |  |X |  |
|                   |               | ar putea afecta        |   |    |  |  |  |
|                   |               | semnificativ mĂŁsurarea |   |    |  |  |  |
|                   |               | emisiilor              |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 8.2.2.2.          | MĂŁsurare în   | Indice de opacitate mai|   | X  |  |X |  |
| Opacitate + (E)   | accelerare    | mare de:               |   |    |  |  |  |
|                   | liberĂŁ        | - pentru motoarele cu  |   |    |  |  |  |
|                   | utilizând un  | aspiraĂžie naturalĂŁ:    |   |    |  |  |  |
|                   | opacimetru, în| 2,5 m^-1;              |   |    |  |  |  |
|                   | conformitate  | - pentru motoarele     |   |    |  |  |  |
|                   | cu cerinĂžele  | supraalimentate:       |   |    |  |  |  |
|                   | specifice.    | 3,0 m^-1;              |   |    |  |  |  |
|                   | Pentru        | sau:                   |   |    |  |  |  |
|                   | autovehiculele| - 1,5 m^-1 pentru      |   |    |  |  |  |
|                   | înmatriculate | autovehiculele N1      |   |    |  |  |  |
|                   | în alte state | echipate cu motoare    |   |    |  |  |  |
|                   | cu an de      | EURO 4 Âşi pentru       |   |    |  |  |  |
|                   | fabricaĂžie mai| autovehiculele M2, M3, |   |    |  |  |  |
|                   | mic de 1980 nu| N2 Âşi N3 echipate cu   |   |    |  |  |  |
|                   | se va efectua | motoare EURO 4, EURO 5 |   |    |  |  |  |
|                   | mĂŁsurarea     | sau EEV.               |   |    |  |  |  |
|                   | indicelui de  |                        |   |    |  |  |  |
|                   | opacitate.    |                        |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 8.3. Alte aspecte referitoare la mediu                                       |
|______________________________________________________________________________|
| 8.3.1. Emisii     | Examinare     | Fum în exces care ar   |   | X  |  |X |  |
| vizibile de fum   | vizualĂŁ       | putea împiedica        |   |    |  |  |  |
|                   |               | vizibilitatea          |   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|
| 8.3.2. Scurgeri de| Examinare     | Orice scurgere în exces|   | X  |  |  |X |
| lichide           | vizualĂŁ       | de lichid care ar putea|   |    |  |  |  |
|                   |               | dĂŁuna mediului sau ar  |   |    |  |  |  |
|                   |               | putea constitui un risc|   |    |  |  |  |
|                   |               | pentru siguranĂža altor |   |    |  |  |  |
|                   |               | utilizatori ai drumului|   |    |  |  |  |
|___________________|_______________|________________________|___|____|__|__|__|

    E - verificare ce necesitĂŁ utilizarea unui echipament specializat

------------
    *1) 48% pentru vehiculele care nu sunt echipate cu ABS sau care sunt fabricate înainte de 1 octombrie 1991.
    *2) 45% pentru vehiculele înmatriculate dupĂŁ 1988.
    *3) 43% pentru semiremorci Âşi remorci cu proĂžap înmatriculate dupĂŁ 1988.
    *4) 22% pentru vehicule N_1, N_2 Âşi N_3.

    ANEXA 4
    (Anexa nr. 36 la norme)

                      RAPORT DE CONTROL TEHNIC îN TRAFIC
          Roadside technical inspection report Directive 2000/30/EC

 ______________________________________________________________________________
| DatĂŁ/OrĂŁ efectuare CTT: |          |         | Stat/Nr. înmatriculare: |     |
|_________________________|__________|_________|_________________________|_____|
| Loc efectuare CTT:      |                    | Serie certificat înmatriculare|
|_________________________|____________________| sau dovadĂŁ reĂžinere:          |
| Tip drum: A             | DN |   | DJ/DC |   |                               |
|_________________________|____|___|_______|___|_______________________________|
| Vehicul nou             | ITP expiratĂŁ   |   | CIV      |                    |
|_________________________|________________|___|__________|____________________|
| ITP falsĂŁ               | LipsĂŁ acte     |   | Categorie omologare*1):|      |
|_________________________|________________|___|________________________|______|
| DatĂŁ expirare ITP:                       |   | Categorie utilizare*1):|      |
|__________________________________________|___|________________________|______|
| StaĂžie/ReprezentanÞã la care s-a efectuat|   | MarcĂŁ Âşi tip:          |      |
| ITP:                                     |   |                        |      |
|__________________________________________|___|________________________|______|
| Nr. înregistrare ITP:        |               | Serie caroserie/Âşasiu: |      |
|______________________________|_______________|________________________|______|
| Nr. ÂştampilĂŁ ITP:            |               | An         |  | Kilometraj:|  |
|                              |               | fabricaĂžie:|  |            |  |
|______________________________|_______________|____________|__|____________|__|
| Serie folie securizare:      |               |           Tip motor           |
|______________________________|_______________|_______________________________|
| Termen valabilitate ITP                      | mas|  | mas|  | mac|  | mac|  |
|                                              |    |  | K  |  | N  |  | T  |  |
|______________________________________________|____|__|____|__|____|__|____|__|
| 6 luni         | 1 an        | 2 ani         | Tip     | Analogic  | Digital |
|                |             |               | tahograf|           |         |
|________________|_____________|_______________|_________|___________|_________|
| Aplicare ecuson ITP          | DA |  | NU |  | Tip vehicul ADR*2)  |         |
|______________________________|____|__|____|__|_____________________|_________|
| ITPI valabil   | NA    |     | DA |  | NU |  | EX/II|   | EX/III|  |         |
|________________|_______|_____|____|__|____|__|______|___|_______|__|_________|
| ConducĂŁtor auto              |               | FL   | OX| AT    |  |         |
| (naĂžionalitatea):            |               |      |   |       |  |         |
|______________________________|_______________|______|___|_______|__|_________|
| Operator de transport                        |      |   |       |  |         |
| (nume Âşi stat de înregistrare):              |      |   |       |  |         |
|______________________________________________|______|___|_______|__|_________|
| Valoare mĂŁsuratĂŁ emisii:     | ....% CO| n >/= 2.000|..%|lambda |k ..... m^-1|
|                              |         | rot./min.: |CO |.......|            |
|______________________________|_________|____________|___|_______|____________|
| Puncte de control                             |Controlate|Conforme|Neconforme|
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| 0) identificare                               |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| 1a) sistem de frânare Âşi elemente ale         |          |        |          |
| sistemului de frânare                         |          |        |          |
| (inclusiv eficacitate)*3)                     |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| 1b) sistem de frânare Âşi elemente ale         |          |        |          |
| sistemului de frânare (fĂŁrĂŁ eficacitate)      |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| 2) sistem de direcĂžie                         |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| 3) vizibilitate                               |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| 4) instalaĂžie electricĂŁ de iluminare,         |          |        |          |
| semnalizare Âşi auxiliarĂŁ                      |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| 5) punĂži, jante, anvelope, suspensie          |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|

| 6) Âşasiu Âşi elemente ale Âşasiului             |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| 7) alte echipamente, inclusiv tahograf*3) Âşi  |          |        |          |
| limitator de vitezĂŁ*3)                        |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| 8) zgomot, emisii poluante*3), scurgeri de    |          |        |          |
| carburant Âşi/sau ulei                         |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| VerificĂŁri suplimentare la vehicule agreate   |          |        |          |
| pentru transport de mĂŁrfuri periculoase       |          |        |          |
|_______________________________________________|__________|________|__________|
| Detalierea neconformitĂŁĂžilor constatate                                      |
|______________________________________________________________________________|
|                             |                                                |
|_____________________________|________________________________________________|
|                             |                                                |
|_____________________________|________________________________________________|
|                             |                                                |
|_____________________________|________________________________________________|
|                             |                                                |
|_____________________________|________________________________________________|
|                             | Rezultatele | AmendĂŁ contravenĂžionalĂŁ    |DA/NU|
|_____________________________| controlului |____________________________|_____|
|                             |             | ReĂžinerea certificatului de|DA/NU|
|                             |             | înmatriculare              |     |
|_____________________________|             |____________________________|_____|
|                             |             | ReĂžinerea plĂŁcuĂželor cu    |DA/NU|
|                             |             | numĂŁrul de înmatriculare Âşi|     |
|                             |             | a certificatului de        |     |
|                             |             | înmatriculare              |     |
|_____________________________|             |____________________________|_____|
|                             |             | Suspendarea dreptului de   |DA/NU|
|                             |             | utilizare a vehiculului    |     |
|_____________________________|_____________|____________________________|_____|
| Inspector de trafic al ARR                                                   |
|______________________________________________________________________________|
| SemnĂŁturĂŁ inspector de trafic al ARR                                         |
|______________________________________________________________________________|
| Luat la cunoÂştinÞã conducĂŁtor autovehicul (semnĂŁturĂŁ):                       |
|______________________________________________________________________________|


    NOTÃ:
    Elementele menĂžionate cu caractere italice se completeazĂŁ numai pentru vehicule înmatriculate sau înregistrate în România.

    *1) în conformitate cu prevederile ReglementĂŁrilor privind condiĂžiile tehnice pe care trebuie sĂŁ le îndeplineascĂŁ vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaĂžie pe drumurile publice din România - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrĂŁrilor publice, transporturilor Âşi locuinĂžei nr. 211/2003, cu modificĂŁrile Âşi completĂŁrile ulterioare.
    *2) în conformitate cu prevederile ReglementĂŁrilor privind omologarea, agrearea Âşi efectuarea inspecĂžiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului anumitor mĂŁrfuri periculoase - RNTR 3, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor, construcĂžiilor Âşi turismului nr. 2.134/2005, cu modificĂŁrile Âşi completĂŁrile ulterioare.
    *3) în conformitate cu verificĂŁrile prevĂŁzute în anexa nr. 3 la ReglementĂŁrile privind control tehnic în trafic al vehiculelor rutiere - RNTR 11, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor Âşi al ministrului internelor Âşi reformei administrative nr. 510/230/2007.

    ANEXA 5
    (Anexa nr. 37 la norme)

    ROMâNIA
    Ministerul Transporturilor Âşi Infrastructurii
    Autoritatea RutierĂŁ RomânĂŁ - A.R.R.
    AgenĂžia A.R.R. ..............................

                                PROCES-VERBAL
de reĂžinere a plĂŁcuĂželor cu numĂŁrul de înmatriculare Âşi a certificatului de înmatriculare

                        Seria ....... nr. ..............

    în ziua ............. luna ................... anul ....................., locul ......................., localitatea .................................., judeĂžul (sectorul) .......................
    Subsemnatul, ............................................, în calitate de ............................ la Autoritatea RutierĂŁ RomânĂŁ - A.R.R. - AgenĂžia ............................., legitimaĂžia de control nr. ..................., în temeiul art. .......... din .............................................., dispun suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului cu nr. de înmatriculare ..........................., drept care am procedat la reĂžinerea urmĂŁtoarelor:
       _      _
    - |_| DA/|_| NU Certificatul de înmatriculare nr. ........................ al vehiculului (marca) ............................ nr. .....................; sau Dovada seria ....... nr. .............. din data de ....................., deĂžinĂŁtor ....................................................................
    Certificatul de înmatriculare nu a fost reĂžinut deoarece .................
.............................................................................;
    - PlĂŁcuĂžele cu numĂŁrul de înmatriculare ................................., deoarece vehiculul prezintĂŁ defecĂžiuni tehnice majore Âşi/sau periculoase, respectiv ....................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
fapt constatat Âşi sancĂžionat prin procesul-verbal de constatare Âşi sancĂžionare contravenĂžionalĂŁ seria ........... nr. ............................. din data de: ziua ..... luna ................ anul ..... .
    Starea plĂŁcuĂželor de înmatriculare/certificatului de înmatriculare:
    - plĂŁcuĂžele cu numĂŁrul de înmatriculare sunt/nu sunt deteriorate
.............................................................................;
    - certificatul de înmatriculare este/nu este deteriorat
............................................................................ .
    Suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului prin reĂžinerea plĂŁcuĂželor de înmatriculare Âşi a certificatului de înmatriculare înceteazĂŁ, iar plĂŁcuĂžele cu numĂŁrul de înmatriculare Âşi certificatul de înmatriculare se restituie, la cerere, dupĂŁ prezentarea dovezii de remediere a defecĂžiunilor constatate la AgenĂžia A.R.R. ..............., cu sediul în ............................... .
    împotriva mĂŁsurii de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului se poate formula plângere la instanĂža de contencios administrativ în condiĂžiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificĂŁrile Âşi completĂŁrile ulterioare.
    Conducerea autovehiculului ale cĂŁrui plĂŁcuĂže cu numĂŁrul de înmatriculare au fost reĂžinute constituie infracĂžiune prevĂŁzutĂŁ Âşi pedepsitĂŁ de art. 85 alin. (4) din OrdonanĂža de urgenÞã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaĂžia pe drumurile publice, republicatĂŁ, cu modificĂŁrile Âşi completĂŁrile ulterioare.

    SemnĂŁtura inspectorului de trafic .............................

    SemnĂŁtura de primire
    a unui exemplar din prezentul proces-verbal ...................

    Data ....................

                              ---------------