Comunicat de presa + informare, in urma intalnirii transportatorilor de la Bucuresti
 
 Comunicat de Presa
 23 decembrie 2014
 IMPOZITAREA DIURNELOR O ALTA "TAXA CARE NU CRESTE"
 FALIMENTAREA SECTORULUI DE TRANSPORT RUTIER

 ASOCIATIILE REUNITE ALE TRANSPORTATORILOR RUTIERI DIN ROMANIA atrag atentia asupra faptului ca operatorii de transport rutieri romani se confrunta cu o situatie extrem de grava care le ameninta functionarea si chiar existenta.
 In urma unor controale recente efectuate unor societati ce desfasoara activitati de transport rutier, organele de control au recalificat retroactiv sumele acordate soferilor cu titlu de diurna neimpozabila drept venituri de natura salariala si, prin urmare, au calculat impozit pe veniturile din salarii, contributii sociale si accesorii la toate aceste sume.
 In situatia in care aceste masuri anticipeaza o abordare generala a organelor fiscale fata de tratamentul diurnei acordate soferilor angajati de societatile de transporturi, consecintele vor fi dintre cele mai grave.
 Datorita specificului acestora, numarul de soferi angajati de transportatori este foarte mare, fiind practic principala categorie de personal generatoare de venituri, si, pe cale de consecinta, diurnele platite pentru deplasarile externe sunt semnificative. Firmele nu vor putea face fata unor astfel de obligatii suplimentare, iar insolventele si falimentele care cu certitudine vor urma nu numai ca vor distruge aceasta ramura a economiei, ci vor duce la disparitia a sute de mii de locuri de munca doar in ramura transporturilor, dar cu repercusiuni serioase si asupra industriilor adiacente - de la cea a leasingului, combustibililor sau service-uri auto.
 Plata diurnei (indemnizatiei de delegare) catre soferii din transportul international de marfuri, pentru deplasarile pe care acestia le desfasoara, a reprezentat o constanta in ultimii 25 de ani in Romania si niciodata aceste sume nu au fost reincadrate din punct de vedere fiscal ori supuse impozitelor, aceste sume reprezentand cheltuieli pentru mancare si neprevazute, si nu venituri.
 De asemenea, va reamintim ca, in contextul controalelor fiscale efectuate pe parcursul anului 2014 la agentii de munca temporara, organele de control au recalificat sumele acordate de acestia cu titlu de diurna drept venituri de natura salariala avand in vedere specificul acelei situatii, care nu are legatura cu situatia transportatorilor si soferilor. Tocmai de aceea, printr-un comunicat din data de 23 octombrie 2014, ANAF a transat o distinctie neta intre situatia transportatorilor si cea a agentilor de munca temporara: "In ceea ce priveste statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania precizam ca activitatea acestuia face obiectul unor reglementari speciale, aprobate prin Legea nr. 223/2007. Reglementari speciale exista si in situatia personalului navigant maritim, a personalului din domeniul transportului rutier si feroviar international etc., drepturile acordate acestor categorii de personal nefiind asimilate celor acordate de agentii de munca temporara." Nu exista niciun motiv legitim pentru care autoritatea fiscala sa revina asupra acestei aprecieri corecte.
 Instantele judecatoresti, prin hotarari irevocabile, au stabilit la randul lor ca, din punctul de vedere al legislatiei muncii, activitatea soferilor are natura unei delegari si au obligat angajatorii la plata sumelor cuvenite cu titlu de diurna, recunoscand astfel acordarea acesteia si pentru soferi in aceleasi conditii ca pentru orice alta categorie de angajati.
 Rezulta, deci, ca reincadrarea sumelor platite cu titlu de diurna ca venituri salariale, cu consecintele fiscale corespunzatoare, contrazice actele normative si punctele de vedere anterioare ale Guvernului Romaniei si ANAF, nu tine seama de practica instantelor judecatoresti dar, mai ales, incalca principiile stabilitatii raporturilor juridice si al increderii legitime, principii dezvoltate in jurisprudenta instantelor europene. Chiar Codul Fiscal in vigoare transpune aceste principii ale stabilitatii in art. 3 prin principiul certitudinii impozitarii care presupune, printre altele, ca "termenele, modalitatea si sumele de plata sa fie precis stabilite pentru fiecare platitor, respectiv acestia sa poata urmari si intelege sarcina fiscala ce le revine, precum si sa poata determina influenta deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale" si principiul "eficientei impunerii prin asigurarea stabilitatii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel incat aceste prevederi sa nu conduca la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice si juridice, in raport cu impozitarea in vigoare la data adoptarii de catre acestea a unor decizii investitionale majore". Schimbarea practicii din ultimii 25 de ani prin niste simple controale ale ANAF cu consecinta cresterii semnificative a poverii fiscale asupra unui numar de peste 30.000 de societati si a unui numar de peste 350.000 de angajati dintr-un intreg sector de activitate determina falimentul, contrazicand flagrant principiile enumerate mai sus si nu reprezinta un mod responsabil de a face administratie publica.
 Suntem convinsi ca a continua practica impozitarii diurnelor soferilor reprezinta un abuz care ar indreptati societatile si persoanele fizice afectate sa conteste eventuale masuri de impozitare in fata instantelor nationale, dar si a celor internationale pe baza Conventiei Europeane a Drepturilor Omului, precum si la proteste organizate in toata tara avand in vedere riscul transportatorilor de a se afla in imposibilitate sa mai continue activitatea si, pe cale de consecinta, disparitia a sute de mii de locuri de munca, a mii de agenti economic si a unor sume impresionante din economie.



 Invitatie la Conferinta de Presa

 ASOCIATIILE REUNITE ALE TRANSPORTATORILOR RUTIERI DIN ROMANIA
 Va invita la o Conferinta de Presa
 Marti 23.12.2014, ora 10:00
 Hotel CARO, Sala EMINESCU, Str. Barbu Vacarescu Nr. 164 A, Sector 1, Bucuresti
 pe tema
 IMPOZITAREA DIURNELOR O ALTA "TAXA CARE NU CRESTE"
 FALIMENTAREA SECTORULUI DE TRANSPORT RUTIER


 Cu stima,
 Echipa Euload
 www.euload.com

 
23/12/2014 07:33