Comunicat de presa cu privire la intalnirea transportatorilor de la Oradea din 29.12.2014
 

 Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 - A.P.T.E. 2002, prezenta la intalnirea transportatorilor din vestul tarii, desfasurata la Oradea in data de 29.12.2014 si organizata la Hotel Continental, de un grup de firme de transport marfa din judetul Bihor, ca urmare a actiunilor intreprinse de catre ANAF in ultimele zile indreptate impotriva transportatorilor rutieri, camuflate de lupta impotriva evaziunii fiscale si materializate in controale fiscale prin care au fost impozitate diurnele conducatorilor auto, retroactiv, informam pe aceasta cale despre rezultatele acestei intrevederi.
 Este de subliniat, in primul rand, larga participare la acest eveniment a societatilor care au ca obiect de activitate transporturile rutiere de marfuri, fiind prezenti un numar de peste 200 de participanti, reprezentand un numar de 146 societati de transport, de pe raza judetelor Bihor, Arad, Salaj, Satu-Mare, Maramures, Timis, Alba, Cluj. Alaturi de reprezentantii societatilor de transport, au participat consultanti fiscali, avocati specializati in domeniu, reprezentanti ai altor asociatii ai transportatorilor rutieri din Cluj si Alba.
 Ordinea de zi a fost de comun acord stabilita, prezentandu-se opiniile mai multor consultanti fiscali, de asemenea au fost formulate opinii juridice pe tema controalelor initiate de catre ANAF privind impozitarea diurnelor conducatorilor auto. A fost mediatizata singura opinie juridica publicata de pana acum, emisa de catre avocat Cosmin Flavius Costas din cadrul Costas, Negru & Asociatii, aparuta pe site-ul de specialitate juridice.ro, prin care este demonstrat fara echivoc abuzul comis de ANAF si interpretarea fortata, ilogica a textelor de lege incidente in materie, data de aceasta institutie. Opinia tuturor specialistilor prezenti, fie consultanti fiscali, fie juristi, a fost aceea a interpretarii absolut fanteziste a actelor normative de catre ANAF, care nu face altceva decat sa trateze cu un dispret evident, atat prevederile legale care au fost aplicate ani buni de zile fara a se ajunge la concluzii stupide cum ca diurna ar reprezenta un drept salarial, cat si contribuabilul, transportatorul roman, pe care, parca cu buna-stiinta doreste sa-l anihileze, fara sa inteleaga impactul social, fiscal al unei asemenea masuri. Oricum, in materie de predictibilitate ANAF nu a excelat niciodata, atitudinea condamnabila a acestei institutii fiind evidenta.
 In continuare a fost ridicata problema asociatiilor patronale in domeniu, participantii fiind constienti ca numai o asociatie bine conturata, puternica, va putea sa-i reprezinte, sa le apere interesele in diferendul iscat cu un aparat de stat cinic si lipsit de scrupule a carui singura preocupare este cresterea incasarilor bugetare, cu orice pret, fie si cu incalcarea legii, care in fond, nu vadeste altceva decat neputinta institutionala a ANAF. In acest sens, multi dintre reprezentantii transportatorilor prezenti la intalnire, neafiliati la asociatia A.P.T.E. 2002, ni s-au alaturat, intelegand ca numai o asociatie puternica financiar poate sa-i sustina, prin angajarea unor consultanti specializati, atat fiscali, cat si legali, cu notorietate pe piata.
 Avand in vedere faptul ca maine, 30 decembrie 2014, reprezentantii Ministerului de finante vor prezenta un punct de vedere cu privire la chestiunea impozitarii diurnelor conducatorilor auto, asociatia A.P.T.E. 2002 a chestionat participantii asupra modului in care propun sa se actioneze in eventualitatea mentinerii punctului de vedere al ANAF cu privire la calificarea diurnei ca drept salarial si impozitarea acestuia, inclusiv retroactiv.
 Centralizarea raspunsurilor reprezentantilor transportatorilor a reliefat ideea ca, prin asociatiile patronale de profil, printr-o campanie de informare argumentata sa fie demonstrata lipsa oricarui fundament legal pentru o astfel de impunere, sensibilizand atat mediul politic, cat si opinia publica.
 Nu in ultimul rand, avand in vedere faptul ca un demers de genul celui initiat de ANAF s-ar solda cu falimentul societatilor de transport si ar avea consecinte dezastruoase sociale si fiscale prin numarul mare de someri care ar fi astfel generat (in transporturile rutiere de marfuri activeaza in jur de 30.000 de societati, care in prezent au aproximativ 400.000 de angajati), prin scaderea drastica a vanzarilor pe segmentul autocamioane, cu impact asupra societatilor financiare (banci si leasing), multi participanti au luat in calcul si au hotarat initierea de proteste, inclusiv prin blocarea drumurilor principale ale tarii si a vamilor, care de asemenea vor genera un soc mediatic care va depasi granitele Romaniei, ceea ce va genera turbulente majore sociale si politice.
 In incheiere transportatorii prezenti au aratat faptul ca prin activitatea desfasurata, care este una semnificativa si aduce bugetului de stat venituri insemnate, in special valuta, atata timp cat o buna parte a transporturilor se desfasoara in Comunitatea europeana.
 Disparitia unui astfel de sector ar fi catastrofala si ar fi de subliniat faptul ca transportatorii romani se confrunta cu o concurenta acerba la nivel european si ar trebui sa fie lasati sa-si desfasoare in continuare activitatea, iar daca Statul roman prin institutiile abilitate nu ofera niciun fel de facilitate fiscala, care sa confere cat de cat un avantaj transportatorilor nationali, macar sa garanteze aplicarea corecta a legislatiei interne, cum a facut-o pana acum, nu sa dea o lovitura de gratie acestui sector.
 Transportatorii din Romania doresc sa lucreze in continuare, lipsiti de interpretarea brusca si bizara a legislatiei, care pana acum a fost constanta pe parcursul a peste 25 de ani.


   A.P.T.E 2002

 
29/12/2014 22:25