TRANSPORTATORI, DIURNA, INCOERENTA, ANAF
 
 Dragi membri,



 Asa cum v-am promis revenim cu un punct de vedere referitor la recalificarea diurnelor ca si venituri salariale, si in consecinta cu impozitarea lor, punct de vedere formulat de d-nul avocat Cosmin Flavius Costas din cadrul Costas, Negru & Asociatii, publicata pe site-ul de specialitate juridice.ro, precum si continuarea acesteia, in lumina materialului de la Ministerul Finantelor, material inaintat UNTRR in seara zilei de 30 decembrie 2014.
 D-nul avocat Costas este in mod special cunoscut ca cel care a descoperit primul faptul ca taxa de poluare nu respecta normele UE.
 Asadar, materialul intitulat "Despre ANAF, cinism fiscal si transportatori" publicat in 29 decembrie 2014 pe site-ul de specialitate www.juridice.ro ( click aici pentru vizualizare).
 Mai jos, pozitia dansului vis-a-vis de materialul Ministerului Finantelor:
 
TRANSPORTATORI, DIURNA, INCOERENTA, ANAF
 1. In fiecare iarna, cu o rabdare mioritica, asteptam ordonantele de urgenta din 30 decembrie, aplicabile de la 1 ianuarie, si normele metodologice din februarie, aplicabile retroactiv, de la acelasi 1 ianuarie. In esenta, fiecare nou sezon fiscal incepe cu incoerentele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care nu e doar incapabila sa promoveze din vreme actele normative in domeniul fiscal, dar are nevoie si de timp de reflectie pentru a decide de ce a reglementat intr-un anume sens.
  2. In aceasta iarna, in plin scandal al diurnelor, transportatorii par sa-si fi pierdut rabdarea cu ANAF. Sub presiunea unor controale fiscale "experimentale" (in cadrul asa-numitelor proiecte-pilot destinate sa contribuie la conformarea voluntara) si sub iminenta unui jihad fiscal, transportatorii s-au organizat si solicita Ministerului Finantelor Publice, Guvernului si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala o pozitie oficiala, scrisa, coerenta, care sa-i ajute sa-si organizeze eventual pe viitor afacerea, in limitele legii (pentru un exemplu, a se vedea  comunicatul Asociatiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002).
  3. Incoerenta ANAF e mai recent demonstrata de o scrisoare-raspuns a Ministerului Finantelor Publice la o solicitare a presedintelului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a se lamuri tratamentul fiscal aplicabil diurnelor externe, in cazul soferilor. Cu alte cuvinte, dupa ce experimental a calculat obligatii fiscale suplimentare de cateva milioane de euro, ANAF se intreaba si intreaba Ministerul Finantelor Publice daca interpretarea pe care a facut-o respecta legea.
  4.  Scrisoarea-raspuns a Ministerului Finantelor Publice e un act tipic autoritatilor publice din Romania: nu spune nimic transant, pentru a lasa loc de interpretari. Vorba unui functionar clujean de la Serviciul de Asistenta Contribuabili: sunt posibile doua solutii si va intelegeti dvs. cu echipa de inspectie fiscala ... Cu toate acestea, in continuarea observatiilor noastre din ultimele zile ale lui 2014, vom retine cateva chestiuni:
  a. Ministerul face referiri, la pct. I din scrisoare, la vechea forma si noua forma a art. 55 alin. (4) lit. g) Cod fiscal, reusind sa sublinieze, in contra interpretarii ANAF, o idee extrem de clara: orice sume primite de salariati pe perioada delegarii sau detasarii, in tara sau in strainatate, sunt neimpozabile si nu intra in baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale daca se inscriu in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice. Per a contrario, sumele care depasesc acest plafon sunt considerate venituri de natura salariala, impozabile potrivit regulilor de drept comun si sunt luate in calcul la determinarea bazei de calcul a contributiilor sociale obligatorii (aspect mentionat de altfel si de art. 55 alin. (6) Cod fiscal). in fapt, Ministerul Finantelor Publice nu face altceva decat sa trimita la dispozitii legale care de lege lata sunt suficient de clare si nu suporta o alta interpretare.
  b. In mod bizar, la pct. II din scrisoare sunt considerate ca avand caracter de pura recomandare dispozitiile art. 17 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 518/1995, in ceea ce priveste agentii economici privati. Concluzia e schioapa logic si juridic, din cel putin doua motive:
 - Daca ar fi sa urmam logica Ministerului Finantelor Publice, sumele primite de salariati pe durata delegarii/detasarii ar fi integral deductibile pentru angajator si complet neimpozabile pentru angajat, indiferent de cuantumul lor.
 - In egala masura, dispozitiile art. 55 alin. (4) lit. g) si art. 55 alin. (6) Cod fiscal ar fi in mod vadit lipsite de continut, intrucat nu ar mai exista indemnizatii impozabile si indemnizatii neimpozabile.
 S-ar contrazice astfel o practica de conformare voluntara veche de vreo 20 de ani si, cel putin in limitele termenului de prescriptie, contribuabilii ar putea solicita restituirea diferentelor de impozit rezultate din aplicarea dispozitiilor art. 55 alin. (4) lit. g) Cod fiscal.
  c. Cu referire la principiul general anti-abuz prevazut de art. 11 alin. (1) Cod fiscal, Ministerul Finantelor Publice recomanda o abordare prudenta, cu urmatoarele linii de forta:
 - Fiecare tranzactie va fi analizata in parte, in concreto, pentru a se verifica daca ea are sau nu un continut economic.
 - Nu este prezumat faptul ca tranzactiile sunt artificiale, fiind in sarcina fiscului sa faca proba caracterului artificial al unei tranzactii.
 Aceasta interpretare ridica serioase probleme pentru ANAF, care lucreaza doar cu sabloane fiscale (asa cum se intampla, de pilda, in cazul tranzactiilor imobiliare ale persoanelor fizice in sarcina carora s-a stabilit retroactiv TVA).
  In ceea ce ne priveste, apreciem ca incadrarea situatiilor analizate – remunerarea soferilor, pe perioada delegarii si detasarii, in cadrul juridic reglementat de art. 55 alin. (4) lit. g) si H.G. nr. 518/1995 – in sfera de aplicare a art. 11 Cod fiscal este exclusa. Astfel, nu doar ca tranzactiile nu sunt artificiale, ele se circumscriu unei matrici permise chiar de legiuitor. In context, se pune desigur o intrebare retorica: daca diurna este acordata unui secretar de stat sau unui rector aflat in delegatie, poate fi ea prezumata ca beneficiu al unei tranzactii artificiale, cu consecinta recalificarii ca venit salarial?
 Oricum, chiar daca recalificarea s-ar produce, din punct de vedere fiscal ea ar fi nula pentru diurnele corespunzand, conform fiscului, muncii prestate in strainatate. Conform art. 55 alin. (4) lit. m) Cod fiscal, asemenea venituri nu sunt impozabile in Romania.
  d. In fine, pentru ca incoerenta ANAF sa fie vizibila si de pe Marte, Ministerul Finantelor Publice recomanda ANAF:
 - verificarea preleabila a practicii administrative a organelor fiscale existente in domeniu;
 - verificarea prealabila a jurisprudentei relevante;
 - obtinerea de solutii de interpretare prealabile de la organele competente (in mod evident, de la Comisia Fiscala Centrala) si de la initiatorii actelor normative.
  5. Ne vom opri deocamdata aici, in speranta ca raspunsul Ministerului Finantelor Publice va fi edificator pentru ANAF: e stupid sa pornesti o actiune de control la nivel national, chiar si in baza unui proiect experimental, fara a evalua cadrul legislativ, practica administrativa si jurisprudenta relevanta. si, am spune noi, fara a reusi sa prezinti vreun argument valid.
 
Dr. Cosmin Flavius Costas
Facultatea de Drept, UBB Cluj-Napoca
Costas, Negru & Asociatii - SCA

Acest articol il puteti vizualiza pe site-ul de specialitate www.juridice.ro sau daca faceti click aici.
 
06/01/2015 17:03