Comunicatul asociatiilor reunite ale transportatorilor rutieri cu privire la intalnirea avuta cu Ministrul Finantelor in 12.01.2015
 
 Dragi transportatori,

 Ieri, 12 ianuarie 2015, a avut loc intalnirea reprezentantilor asociatiilor reunite ale transportatorilor din Romania, insotiti de partenerii pe consultanta fiscala Ernst & Young si cei pe parte juridica, Pelifilip.
 Din partea ministerului de finante a participat o echipa condusa de dl Ministru Darius Valcov.
 In urma intalnirii, s-au stabilit urmatorii pasi in vederea rezolvarii definitive a problemei asimilarii diurnei ca venit de natura salariala:
 - Prezentarea catre Ministerul Finantelor in termen de 3 zile a unei documentatii care sa includa exemple de controale de fond finalizate in 2014 (in care au fost verificate inclusiv taxele si impozitele salariale la nivel de societate) si care s-au finalizat FARA A FI ASIMILATE DIURNELE ACORDATE SOFERILOR CA VENIT DE NATURA SALARIALA si impozitata ca atare. Aici apelam la implicare din partea Dumneavoastra pentru a ne furniza rapoarte de inspectie fiscala la societatile pe care le reprezentanti, in masura in care aveti disponibilitatea de a le prezenta ca studii de caz. Pe baza acestora si alaturi de RIF-urile celor doua firme controlate in Prahova, se va sesiza de catre Ministerul de Finante, Comisia Fiscala Centrala, singurul organism care va reglementa definitiv modul de interpretare a legislatiei cu efect retroactiv cat si pe viitor. Termenul avansat de minister pentru emiterea deciziei Comisiei Fiscale Centrale, este 15 februarie 2015.
 - S-au solicitat de asemenea si exemple ale instantelor de judecata prin care obliga firmele sa plateasca diurna soferilor. Apelam si de data asta la Dumnevoastra daca ne puteti pune la dispozitie astfel de decizii, pe baza carora Ministerul de Finante, prin Comisia mai sus mentionata, sa-si poata fundamenta mai usor decizia;
 - Pentru data de 26.01.2015, ora 18, se va organiza o noua intalnire la nivel de ministru pentru transmiterea tuturor propunerilor legislative pe parte fiscala, in vederea negocierii lor la elaborarea noului Cod Fiscal. Propunerile respective, transformate ulterior in legi, trebuie sa aiba la baza crearea de avantaje competitive fata de transportatorii din tarile vecine, de altfel concurentii cei mai puternici ai transportatorilor romani. Termenul este strans, prin urmare necesita mobilizare rapida cu propuneri, care vor fi filtrate si analizate de partenerii de la Ernst & Young, ce le vor si sustine la intalnire.
 Continuam demersurile, consideram ca evolutia dialogului este una normala si pozitiva in conditiile in care finalitatea trebuie sa fie crearea unui cadru legislativ care sa evite orice interpretari abuzive pe viitor (in perspectiva diurnei) dar si cresterea gradului de competitivitate a transportatorilor romani, din perspectiva celorlalte prevederi pe care le vom dori implementate in noul Cod Fiscal.
 Semneaza,
 Delegatia transportatorilor romani
 Decebal Popescu (coordonator delegatie)
 Dorin Jurjut (reprezentant APTE2002)
 Radu Dinescu (secretar general UNTRR)
 Jeroen Fabry (director general H.Essers Romania)
 Petre Horga (consultant fiscal, HorgaConsulting)
 Ioan Dumitrascu (avocat, PELIFILIP)
 Gabriel Sincu (Director Executiv - Tax, Ernst&Young Romania)
 ASOCIATII SEMNATARE:
 Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002
 Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri Romani
 Federatia Operatorilor din Transporturi
 Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum
 Uniunea Nationala a Patronatului Roman
 Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale
 Asociatia Carausilor Particulari din Romania
 
Sursa: Cartrans Preda
 
13/01/2015 11:57