Salarul minim in Germania
 

 Stimati membri,

 Legat de salarul minim din Germania, exista deja o multitudine de informatii aparute pana acum, si anume:
 - documentul de inregistrare la vama germana este momentan disponibil doar in limba germana
 - in cazul in care acest formular de inregistrare s-a trimis la vama germana, nu exista nici o confirmare pe care sa o primesti ca te-ai inregistrat
 - normele de aplicare a legii salarului minim german nu sunt inca publicate. Se asteapta publicarea lor dupa 19 ianuarie 2015
 - multe case de expeditii au trimis “acte aditionale”, "scrisori de confirmare" ca sa transfere responsabilitatea catre carausi, de frica celor 500.000 euro amenda
 - au existat si exista inca voci care contesta compatibilitatea legii germane cu legislatie UE
 - demersuri au fost facute de asociatiile transportatorilor din mai multe tari, precum si de autoritatile altor state UE, din care va dam cateva exemple:
 Uniunea Nationala a Transportatorilor din Romania (UNTRR) a realizat numeroase interventii atat la autoritatile romane, germane si europene cat si la institutiile nationale si internationale relevante. Un rezumat al interventiilor initiate de UNTRR gasiti dand click aici.
 UNTRR actioneaza in continuare in coordonare cu celelalte asociatii de transport rutier din estul Europei. Daca actiunile lor nu vor primi un rapsuns urgent din partea autoritatilor europene, transportatorii nu exclud o actiune comuna de protest la Bruxelles.
 Asociatia Transportatorilor din Olanda, TLN are urmatoarele actiuni in curs:
 - o plangere depusa la Comisia Europeana, solicitand clarificari cu privire la faptul daca aceasta legislatie nu este contrara legislatiei europene;
 - obtinerea in mod independent a unei evaluari juridice cu privire la faptul daca legea germana nu este contrara Regulamentului UE 593/2008.
 Pentru a vizualiza comunicatul in limba olandeza, va rugam accesati linkul dand click aici.
 Asociatia Transportatorilor din Lituania, LINAVA a formulat indoieli cu privire la compatibilitatea legii germane cu alte acte legislative relevante ale UE, in special cu legislatia care reglementeaza detasarea lucratorilor. Acest articol il puteti vizualiza in limba lituaniana accesand pagina aici.
 Potrivit Asociatiei Transportatorilor din Polonia, ZMPD, legea germana ridica o multime de controverse si ingrijorari, incalca legislatia UE, in special Directiva 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarilor de servicii. Pentru a vizualiza demersurile Asociatiei Transportatorilor din Polonia, va rugam dati click aici.
 Asociatia Internationala a Transportatorilor IRU a ridicat si ea problema si potentialele sale consecinte cabinetelor Comisarilor Europeni pentru Ocuparea Fortei de Munca si Transport. Secretariatul IRU si-a exprimat ingrijorarea cu privire la compatibilitatea legii germane cu legislatia relevanta a UE si in special cu Directiva privind detasarea lucratorilor. Pentru a vizualiza comunicatul, va rugam dati click aici.
 Demersuri a facut si Asociatia Transportatorilor din Ungaria, MKFE. Pentru a vizualiza comunicatul in limba maghiara va rugam dati click aici.
 Interventia europarlamentarilor unguri si polonezi din Parlamentul European concretizata in Interpelarea CE in vederea obtinerii unei raspuns scris, depusa in data de 16 decembrie 2014 de catre europarlamentarul maghiar, Deli Andor si europarlamentarul polonez Elizabeth Katarzyna £ukacijewska, membri in Comisia de transport a Parlamentului European. Astazi, 16 Ianuarie 2015 se asteapta un raspuns scris de la Comisia Europeana la aceasta interpelare. In interpelare se sustine ca aplicarea salarului minim pe Germania pentru transportul international din/spre Germania, tranzit sau cabotaj va impune o povara administrativa suplimentara companiilor de transport si ca va avea un impact negativ asupra companiilor din tari in care nu exista un salariu minim pe economie. Totodata, europarlamentarii intreaba Comisia Europeana daca legea salariului minim pe economie este compatibila cu legislatia UE, inclusiv directiva europeana cu privire la detasarea angajatilor, daca aceasta lege respecta libertatile fundamentale ale UE si daca restrictioneaza libera concurenta in UE.
 Click aici pentru a accesa sursa oficiala.

 Avand in vedere toate acestea, parerea noastra (umila) in aceste chestiuni este ca problema se va transa totusi pana la sfarsitul lunii ianuarie. Nu credem ca pana atunci neconformarea implica un risc semnificativ. Oricum calculul eventualelor bonusuri/prime calculate ca venituri suplimentare pentru timpul lucrat in Germania, nu se va face decat dupa 15 februarie 2015, termenul final de calcul al salarillor in Romania fiind de 25 ale lunii urmatoare.

  Vom reveni cu noutati pe aceasta tema de indata ce vom sti ceva in plus.

 Cu stima,
 Echipa Euload

 
16/01/2015 15:21