Comunicat de presa cu privire la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Muncii din 10.06.2015
 
In data de 10.06.2015 a avut loc o intalnire la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) privind regimul diurnelor acordate de firmele de transport rutier soferilor profesionisti.

La intalnire au participat reprezentanti MMFPS - domnul Eduard Corjescu, Director al Directiei Juridice si Contencios, doamna Gabriela Radu, Inspector General de Stat adjunct Relatii de Munca - Inspectia Muncii. Din partea transportatorilor a participat Decebal Popescu (Cartrans Preda), alaturi de care s-au aflat Radu Dinescu (UNTRR), Roxana Ilie (UNTRR), Adrian Pop (APTE2002), Augustin Hagiu (FORT), avocati Ernst&Young si PeliFilip.

Reprezentantii Ministerului au prezentat ca solutie pentru rezolvarea problemei transportatorilor un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea și completarea Legii nr. 344/2006 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.

Reprezentantii transportatorilor au solicitat:
- clarificarea termenului de "diurna" cuvenita soferilor profesionisti conform prevederilor Codului Muncii privind indemnizatia de delegare, al carei regim de impunere este prevazut in Codul fiscal;
- clarificarea locului de munca al soferului profesionist in calitate de lucrator mobil angajat al unei firme de transport rutier si in acest context, calitatea acestuia de salariat delegat in timpul efectuarii operatiunilor de transport rutier international;
- locul de munca al soferului profesionist trebuie sa fie sediul fimei la care acesta este angajat;
- clarificarea faptului ca soferul profesionist care efectueaza o operatiune de transport rutier national sau international este un angajat delegat al firmei de transport si nu detasat, avand in vedere faptul ca soferul ramane angajat al firmei de transport pe toata durata efectuarii unei operatiuni de transport.

Inspectorul General de Stat adjunct - Relatii de Munca, Inspectia Muncii a sprijinit propunerile transportatorilor, solicitandu-le sa pregateasca un material in acest sens care sa fie transmis urgent MMFPS.

Va punem in atentie comunicatul de presa al UNTRR in aceasta privinta (click aici), precum si comunicatul publicat de APTE2002 (click aici).


Sursa: UNTRR, APTE2002
 
15/06/2015 14:40