Așa cum v-am anunțat într-un email anterior Ungaria crește din nou taxele de drum de la 1 ianuarie 2024 autovehiculelor de peste 3,5 tone, acum în funcție de clasa CO2:

https://www.euload.com/news.php#ID9110

 

I. La calcularea taxei de drum Serviciul Național de Colectare a Taxelor de Drum din Ungaria (Núsz Zrt.) introduce modificări care afectează categoriile de vehicule atât pe emisii, cât și diferențierea de axe.

Puteți deja revizui și actualiza lista autovehiculelor înregistrate prin portalul hu-go.hu la meniul Vehicule / Înregistrarea datelor valabile de la 2024 (pentru fiecare vehicul în parte):

→ la categoria J4 intră vehiculele cu 4 axe, iar la Categoria J5 intră vehiculele cu 5 sau mai multe axe

→ conform standardului european de emisii, unele dintre vehiculele EURO6 aparțin celor două noi categorii: Emisii reduse, Fără emisii pe baza valorilor din cartea de indentitate a vehiculului, la rubrica V.9. (sau CEMT):

Emisii reduse: 05; 5N; 5P

Fără emisii: 5E; 5Z

Vezi mai jos un document pentru îndrumare:

https://nemzetiutdij.hu/api/uploads/K%C3%B6rnyezetv%C3%A9delmi_besorol%C3%A1s_seg%C3%A9dlet_pdf_ea8276011e.pdf

 

Pentru a evita eventuale amenzi privind plata incorectă a taxelor de drum aceste modificări sunt indicat să le faceți până în 31 decembrie 2023 !

 

 

II. Începand din 1 ianuarie 2024 sunt modificări și legat de opțiunile de plată a taxelor de drum:

a) pre-pay, clienți cu înregistrare pe hu-go:

→ nu veți putea plăti prin sistemul ticketing pe un anumit traseu din soldul HU-GO, numai cu utilizarea unui echipament de bord (OBU) !

→ nu veți putea încărca soldul la benzinării ! Nici plata personal, cash !

→ nu veți putea plăti cu card de combustibil în sistemul prepay !

 

b) post-pay → plata ulterioară a taxei:

Núsz Zrt. își reziliază contractele valabile în prezent cu clienții săi, care oferă opțiunea pentru plata ulterioară a taxei (postpay). Pe viitor Núsz Zrt. va asigura clienților săi posibilitatea de a achita taxa ulterior într-un cadru nou, prin intermediul unui intermediar de plată. Începând cu 1 ianuarie 2024, cei care ați plătit până acum ulterior, veți deveni client pre-pay.

 

c) pre-pay fără inregistrare pe hu-go:

→ rămâne valabilă plata prin cumpărarea unui tichet pe un anumit traseu, plata fiind acceptată pe hu-go prin card bancar sau la chioșcurile cunoscute, de asemenea numai prin plată online cu cardul bancar.

Posibilitatea de a cumpăra bilete de rută în prealabil pentru ianuarie 2024 nu va mai exista nici în luna decembrie 2023.

Data achiziției unui bilet de rută constituie și data începerii valabilității acestuia, nefiind posibilă cumpărarea în prealabil!

 

III. Începand cu 1 ianuarie rețeaua de drumuri cu taxa va fi extinsă – vezi mai jos harta drumurilor/autostrăzilor cu taxa din Ungaria:

→ valabilă până în 31 decembrie 2023:
https://nemzetiutdij.hu/api/uploads/UD_20220706_01_jpg_168aadca2a.jpg

→ valabilă începând din 1 ianuarie 2024:
https://nemzetiutdij.hu/api/uploads/e_utdij_terkep_2024_01_01_orszagos_jpg_f9525edd2b.jpg

 

Toate modificările puteți urmări pe pagina de Modificări 2024:

https://nemzetiutdij.hu/ro/e-taxa-rutiera/modificari-2024

Comentar(ii)

  • CALIN CORDIS,03/01/2024 14:34

    Buna ziua Din ce inteleg in luna ianuarie nu mai putem achizitiona tichet pe un traseu pe care il stabilim noi, doar cu aparat pe care il incarcam cu cardul bancar,nu?

Introduceţi un comentariu