8. TAHOGRAFE SI ALTE APARATE DE BORD
 Ce echipamente de bord sunt obligatorii pentru vehiculele de transport marfa?
 Ce este tahograful?
 Ce este limitatorul de viteza?
 Unde se poate monta Tahograful si Limitatorul de viteza ?
 La ce interval de timp se fac verificarile la Tahografe si Limitatoare?
 Ce sunt diagramele tahograf?
 Ce sunt dispozitivele de evaluare diagrame?
 Care este tehnologia de bord?
 Ce este sistemul de masurare a consumului de combustibil?
 Ce este sistemul de masurare a greutatii pe axa?
 Ce alte echipamente si accesorii sunt pentru vehicule?
 Ce este un sistem de localizare si monitorizare a flotelor auto?
 Ce este sistemul Management Flota?
 Ce este aparatul GPS?
 Instructiuni pt eliberarea, inlocuirea, schimbarea si innoirea cartelelor tahografice destinate conducatorilor auto
 Instructiuni pt eliberarea, inlocuirea, schimbarea si innoirea cartelelor tahografice destinate intreprinderii de transport
 Instructiuni pt eliberarea, inlocuirea, schimbarea si innoirea cartelelor tahograf destinate agentilor economici autorizati pentru montarea, repararea, reglarea si verificarea tahografelor digitale
 
Ce echipamente de bord sunt obligatorii pentru vehiculele de transport marfa?
 
a) pentru transport intern
        -aparat de control (tahograf)
b) pentru transport international
        -aparat de control (tahograf)
        -limitator de viteza
 
Sus
 
Ce este tahograful?
 
Tahograful este un aparat de control destinat a fi montat in autovehicul pentru indicarea si scrierea total automatizata a datelor referitoare la cursa autovehiculului precum si despre anumiti timpi de lucru ai conducatorilor auto.

De mentionat faptul ca din 1 ianuarie 2007 toate vehiculele aflate la prima inmatriculare trebuie sa fie dotate cu tahografe digitale.
In legatura cu cardurile digitale cu care aceste aparate ar trebuisa fie dotate autoritatile Romane au obtinut o pasuire pana la 31 iulie 2007 (perioada de toleranta fata de soferii Bulgari si Romani) din partea urmatoarelor state Europene:
Danemarca, Ungaria, Malta, Portugalia, Franta, Estonia, Irlanda, Olanda, Spania, Germania, Letonia, Norvegia, suedia, Grecia, Luxemburg, polonia, Marea Britanie.
Slovenia nu accepta nici o perioada de toleranta fata de soferii bulgari si romani, iar statele comunitare care inca nu au raspuns la aceasta solicitare sunt urmatoarele:
Austria, Finlanda, Irlanda, Belgia, Italia, lichtenstein, Cipru, Lituania, elvetia, Cehia, Slovacia
Pana la eliberarea cardurilor pentru soferi, acestia vor respecta urmatoarele conditii:
-calibrarea tahografului digital (si activarea daca este necesara) la prima deplasare internationala, la tranzitarea primului stat unde sunt autorizate ateliere pentru aceasta si care detin cardurile de service.
-prezentarea la cererea autoritatilor a rapoartelor imprimate zilnic, ziua respectiva si pentru cele 28 de zile precedente, precum si confirmarea oficiala a zilelor de concediu (daca este cazul in intervalul respectiv).
Sursa: ARR

Tipuri de tahograf:
    - mecanice - sunt tahografe care folosesc ca si mecanism de transfer a informatiei de la cutia de viteza un sistem bazat pe cuplaje mecanice. Se gasesc pe autovehicule de productie a anilor 70- 80. Pe acest tip de tahograf nu se poate monta un sistem de limitare a vitezei, intrucat nu are posibilitatea de preluare a unui semnal impulsuri. Tipul de tahograf care se gaseste pe autovehicule este 1311.
   - electronice - folosesc ca punte de transfer de la generator de semnal - impulsor - la tahograf, un cablu electric. Generatorul de informatie este un impulsor care genereaza impulsuri regulate catre traductorul placii de baza a aparatului tahograf. In functie de generatii, pana in 1984 s-au fabricat tahografe electronice cu inscriptionare a timpilor de lucru, standard sau automatic, de tipul 1314 avand acelasi design ca si tahograful mecanic. Cel mai utilizat si des intalnit tahograf este tahograful 1318 cu inscriptionare automata a timpilor de lucru. Alte tipuri de tahografe electronice sunt 1319, 1324. De asemenea permit preluarea unor semnale care pot fi utilizate pentru limitator de viteza, sistem de masurare combustibil, GPS, etc.
   - digitale - citesc informatia din cutia de viteza sau din computerul de bord al autovehiculului si o transmit digital la tahograf. Pentru inregistrarea activitatii conducatorilor auto acestea folosesc carduri. Ca si suport de hartie foloseste imprimanta cu banda. Nu exista posibilitatea manipularii diagramei. Este un sistem complet, care se compune din trei componente: impulsor, tahograf digital si card. Datele nu mai sunt inscriptionate pe diagrama tahograf deja cunoscuta, ci sunt stocate pe un card cu chip si intr-o memorie de masa interna.

sursa: www.tachonan.ro/
 
Sus
 
Ce este limitatorul de viteza?
 
Limitatorul de viteza este un dispozitiv electronic creat cu scopul de a limita in turatie si viteza functionarea autovehiculului.

Limitele de viteza admise sunt reglementate de legislatia UE.

Componenta principala, motorul electric, este in permanenta conectat la sistemul de injectie, fiind controlat de un bloc electronic de comanda care primeste semnal modulat de la bord sau tahograf.

Limitatorul de viteza sau sistemul integrat de limitare a vitezei este obligatoriu pentru toate autovehiculele noi din categoria M2, M3 si N3 precum si pentru autovehiculele care au devenit M2 sau M3 prin transformare din alte categorii.

Valorile maxime de limitare a vitezei trebuie sa fie 100 km/h pentru autovehiculele din categoriile M2 si M3, respectiv 90 km/h pentru autovehiculele din categoriile N2 si N3.

Ordinul nr. 2132 din 08/12/2005 (intrat in vigoare la data de: 01/01/2006)

sursa: http://www.tachonan.ro/
 
Sus
 
Unde se poate monta Tahograful si Limitatorul de viteza ?
 
Montarea, repararea, precum si orice interventie asupra Tahografelor si a limitatoarelor, se efectueaza numai de catre agentii economici autorizati de catre RAR (Registru Auto Roman).
 
Sus
 
La ce interval de timp se fac verificarile la Tahografe si Limitatoare?
 
Verificarile periodice se efectueaza la cel mult doi ani, pentru ambele echipamente, acestea fiind facute tot de catre agentii economici autorizati RAR.

sursa: Hotararea nr. 899 din 29 iulie 2003 privind stabilirea conditiilor referitoare la aprobarea de model pentru aparatul de control in transporturile rutiere, la omologarea de tip a limitatoarelor de viteza, precum si a conditiilor de montare, reparare, reglare si verificare a aparatelor de control in transporturile rutiere si a limitatoarelor de viteza.
 
Sus
 
Ce sunt diagramele tahograf?
 
Diagrama - Foaie proprie a conducatorului auto pentru scrierea durabila a datelor, care se introduce in aparatul tahograf si pe care palpatoarele de scriere ale acestuia inregistreaza date cu privire la activitatea soferului, viteza de rulare si distanta parcursa pe o durata de 24 ore.

1.Ce sunt diagramele tahograf digital?
Hartie de calitate special creata pentru mediul auto, cu urmatoarele particularitati: sensibilitate redusa la temperaturi extreme (-40°C - +90°C), tip de hartie compatibila cu toate tahografele digitale indiferent de producator.
Role impachetate individual in folie protectoare. Lungimea totala a unei role este de 8m.

2. Ce este adeverinta de concediu?
Adeverinta de concediu este un formular care trebuie complectat de reprezentantul companiei cu evidenta perioadei de concediu al soferilor. Detinerea unei asemenea adeverinte este obligatorie in urma deciziei Comisiei Europene din 12 aprilie 2007 (OJ L99 din 14/04/2007, p.14, cu referire la art.11(3) a Directivei 2006/22/EC)

Bursa Europeana de Transport Euload va pune la dispozitie posibilitatea de a genera si tipari in mai multe limbi ADEVERINTELE DE CONCEDIU (certificat activitate) pentru soferi. Aceste documente trebuie sa insoteasca diagramele de concediu, de culoarea galbena, care sunt folosite pe perioada concediilor de odihna, concediilor de boala sau a altor tipuri de intrerupere a activitatii soferilor.
 
In programul pe care noi vi-l oferim, formularul de concediu odata completat, acesta poate fi salvat, astfel incat sa nu fie nevoie sa completati  de fiecare data anumite campuri.

In plus nu e nevoie sa competati separat  formularul pentru fiecare limba in parte. E de ajuns sa-l completati doar in limba romana, programul tiparind la cerere, pe baza informatiilor introduse, formularul si in limbile engleza, germana, italiana, maghiara sau franceza.
Formatul de pagina este ajustabil, in caz ca doriti, din meniul File -> Page Setup. Noi va recomandam formatul de pagina A4.
Pentru a vizualiza si  tipari acest formular intrati pe: http://www.euload.com/model.1.php

3.Care sunt diagramele de concediu?
Asemanatoare cu diagramele tahograf, de culoare galbena, sunt folosite pe perioada concediilor de odihna, concediilor de boala sau a altor tipuri de intrerupere a activitatii soferilor.
Alaturi de aceste diagrame in urma deciziei Comisiei Europene din 12 aprilie 2007 (OJ L99 din 14/04/2007, p.14, cu referire la art.11(3) a Directivei 2006/22/EC), soferii trebuie sa aiba asupra lor in trafic si adeverinta de concediu in original, semnat atat de reprezentantul companiei cat si de sofer.

4.Ce sunt diagramele termograf?
Suport de hartie confectionat in vederea monitorizarii in permanenta a temperaturii existente in dubele de frig.

5.De unde se pot cumpara diagrame?
In general diagramele le gasiti la statiile de benzinarii.
 
Sus
 
Ce sunt dispozitivele de evaluare diagrame?
 
Acestea sunt dispozitive special create pentru evaluatorii de diagrame pentru a usura citirea campurilor existente pe diagrama tahograf.

Tipurile de evaluator sunt:
    - Evaluator diagrame cu lupa
    - Sablon evaluare viteza
    - Sablon evaluare grupa de timp

 
Sus
 
Care este tehnologia de bord?
 
Tehnologia de la bordul autovehicolelor de marfa cuprinde:
    1.tahografe
    2.limitatoare de viteza
    3.sisteme de masurare a consumului de combustibil
    4.sisteme de masurare a greutatii pe axe
    5.diagrame tahograf
    6.echipamente si accesorii pentru autovehicule
    7.dispozitive evaluare
    8.sisteme management flota
  
 sursa: http://www.tachonan.ro/
 
Sus
 
Ce este sistemul de masurare a consumului de combustibil?
 
Sistemul de masurare a consumului de combustibil reprezinta un dispozitiv electronic din categoria grupei de management al parcului auto create cu scopul de a monitoriza activitatea soferului, a consumului de combustibil si distanta parcursa pe unitate de timp.
 
Sus
 
Ce este sistemul de masurare a greutatii pe axa?
 
Acest sistem calculeaza sarcina pe axa în cazul vehiculelor cu suspensie pneumatica si o afiseaza pe un display cu trei cifre. Astfel se realizeaza un control permanent al conditiilor de încarcare ale vehiculului, remorcii sau semiremorcii.
 
Sus
 
Ce alte echipamente si accesorii sunt pentru vehicule?
 
1. Contor ore
Caracteristici:
- Inregistrare automata a timpului de lucru.
- Inregistrator mecanic, imposibila stergerea sau resetarea aparatului.
- Aparatul se conecteaza la alternatorul vehiculului.
Montarea se poate face pe:
- Utilaje de excavat si  de ridicat, alte tipuri de utilaje.

2. Vitezometre, turometre, indicatoare de temperatura, presiune si nivel
 
Sus
 
Ce este un sistem de localizare si monitorizare a flotelor auto?
 
    Sistemul de localizare si monitorizare a flotelor auto foloseste pentru localizare sateliti GPS si retelele mobile de date terestre ale operatorilor de telefonie mobila .Cele mai performante servicii de localizare si monitorizare a flotelor folosesc retele GPRS, datorita costurilor reduse si fiabilitatii crescute. De asemenea, acestea pot permite managerului de flota, pe langa vizualizarea parcursurilor, stationarilor si accesul la informatii tehnice de exploatarea masinilor, precum consum de carburant, turatie motor, incarcare(tonaj), actionare priza de putere(basculante, betoniere). 

   Pentru mai multe informatii vizitati site-ul: www.smarttrack,ro
 
Sus
 
Ce este sistemul Management Flota?
 
Aceste sisteme inregistreaza activitatile soferilor si ale autovehiculelor. Usor de instalat si precis el poate inmagazina pana la 709 curse pe autovehicol. Pornirea autovehicolului este conditionata de introducerea unei chei de sofer in locasul special existent pentru activarea dispozitivului, cheie care la randul ei este personalizata pe sofer.

VDO Fleet Manager 100 este prima generatie de computere pentru managementul flotei.

Cu un minim de efort datele pot fi transferate prin intermediul unei chei intr-un calculator unde pot fi evaluate de catre programul de evaluare Fleet Manger FM100, FM200, FM200 Plus, FM Comunicator.

Avantaje:
    - Sistemul FM100 poate fi instalat pe orice autovehicol, cu exceptia motocicletelor. Se preteaza pentru autovehicole cu tensiune de alimentare 12V/24V.
    - Computerul de board FM 100 poate fi instalat pe orice tip de autovehicol indiferent de tipul de injectie folosit.
    - Interfata cu memorie interna.
    - Cheie sofer (sistem de protectie la pornire).
    - Cheie autovehicol (citirea datelor din Fleet Manager).
    - Cablaj ecranat.
    - Dispozitiv de citire a datelor montat pe autovehicol
    - Programul poate fi folosit si in retea de calculatoare utilizand o singura baza de date.

Pentru mai multe informatii vizitati site-ul: http://www.tachonan.ro/
 
Sus
 
Ce este aparatul GPS?
 
Aparatul GPS este un Sistem de Pozitionare Globala (aparat de navigare / harta electronica)
Detinand un asemeanea aparat la bordul unui vehicul, ai posibilitatea ca cineva sau ceva sa-ti spuna , in limba materna, unde sa faci dreapta sau stanga pentru a ajunge intr-un loc despre care nici nu aveai idee ca exista sau, si mai mult, sa-ti adauge cati kilometri sunt pana acolo.
Pentru preturi sau alte informatii privind aparatul GPS puteti accesa urmatoarele site-uri:
http://www.price.ro/preturi_navigatie-gps-1464.htm
http://www.pcfun.ro/Aparate-GPS?gclid=CPeq9Kuh74sCFRROQwodtzN9Uw
http://www.i-go.ro/produse/index.html
http://www.navigation.ro/?gclid=CPjT153HnZACFQ5rMAodwWChnw
 
Sus
 
Instructiuni pt eliberarea, inlocuirea, schimbarea si innoirea cartelelor tahografice destinate conducatorilor auto
 
1. Pentru eliberarea cartelei conducatorului auto, solicitantul trebuie sa depuna personal la sediul oricarei agentii A.R.R. un dosar care sa cuprinda urmatoarele documente:
a) cererea tip (model anexa nr. 1) va fi completata cu pixul, citet, cu majuscule sau dupa caz prin bifarea cu „X” a casutei corespunzatoare. Se admite si completarea prin dactilografiere. Cererea va fi de format A4 si se completa pe ambele parti ale imprimatului.
b) copia actului de identitate (buletin/carte identitate/pasaport dupa caz);
c) copia permisului de conducere – valabil pentru cel putin una din categoriile C, C1, D si D1;
d) actul prin care se dovedeste dreptul de munca in România, in cazul cetatenilor straini, altii decât cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene;
e) copie a documentului/documentelor prin care se dovedeste ca solicitantul strain a avut resedinta curenta in România in ultimele 185 de zile cel putin;
f) fotografie color actuala a conducatorului auto in format 25 x 32 mm;
g) dovada efectuarii platii pentru eliberarea cartelei de conducator auto.
Dosarul va fi insotit si de actele in original pentru verificarea conformitatii de catre salariatul agentiei ARR. Verificarea tuturor documentelor se va face in prezenta solicitantului.
Daca dosarul este incomplet, cererea nu este completata corespunzator sau unele documente nu sunt in termen de valabilitate, dosarul va fi returnat solicitantului.
Cartela de conducator auto se va elibera in termen de maxim 15 zile de la inregistrarea solicitarii de catre agentia teritoriala ARR unde solicitantul a depus cererea.

2. Pentru innoirea cartelei conducatorului auto :
- inainte de expirarea perioadei de valabilitate a cartelei tahograf a conducatorului auto detinatorul poate solicita innoirea acesteia cu cel putin 15 zile inainte de data expirarii;
- in cazul in care nu se respecta termenul de 15 zile se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele;
- pentru a putea ridica noua cartela (care va avea o valabilitate de 5 ani) conducatorul auto o va returna pe cea veche, in caz contrar se va percepe tariful pentru eliberarea uneia noi;
- termenul de eliberare a unei cartele noi de catre Autoritatea Rutiera Româna - ARR este de max. 5 zile de la inregistrarea cererii.
In situatia in care, dupa eliberarea cartelei conducatorului auto, au intervenit schimbari, modificari sau in cazul inscrierii eronate a unor date pe cartela tahograf privind numele, domiciliul sau numarul permisului de conducere, acesta va solicita schimbarea cartelei tahografice in termen de cel mult 7 zile de la data constatarii, cererera va fi insotita de documentele doveditoare necesare rectificarii inregistrarilor impreuna cu dovada efectuarii platii tarifului pentru schimbarea cartelei.
In cazul in care nu se respecta termenul prevazut de 7 zile se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele tahograf.
Daca inscrierea eronata de date nu este din vina solicitantului, nu se va percepe nici un tarif.
Procedura este aceeasi ca la innoirea cartelei si in situatia in care cartela detinuta anterior a fost pierduta, furata, deteriorata sau distrusa, dar cererea va fi insotita de dovada eliberata de organul de politie la care s-a inregistrat declaratia de furt sau de declaratia pe propria raspundere in cazul pierderii sau distrugerii, dupa caz.

 
Sus
 
Instructiuni pt eliberarea, inlocuirea, schimbarea si innoirea cartelelor tahografice destinate intreprinderii de transport
 
1. Pentru eliberarea cartelei tahograf destinate intreprinderii, reprezentantul desemnat de catre administratorul intreprinderii prin imputernicire sau delegatie va depune la agentia teritoriala ARR unde se afla sediul intreprinderii, un dosar care trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:
- Cererea tip (model nr. 2) va fi completata cu pixul, citet, cu majuscule sau dupa caz prin bifarea cu „X” a casutei corespunzatoare. Se admite si completarea prin dactilografiere. Cererea va fi de format A4 si se va completa pe ambele parti ale imprimatului.
- Dovada efectuarii platii tarifului pentru eliberarea cartelei tahograf a intreprinderii.
Datele inscrise de reprezentantul intreprinderii in cererea depusa la dosar se vor verifica in baza de date a agentiei de catre salariatul ARR pentru confirmarea autenticitatii lor in prezenta solicitantului.
Dosarul va fi considerat incomplet daca cererea nu este completata corect.
Cartela se va elibera in termen de maxim 15 zile de la inregistrarea solicitarii la agentiile teritoriale ARR.

2. Pentru innoirea cartelei tahograf destinate intreprinderii :
- inainte de expirarea perioadei de valabilitate a cartelei tahograf a intreprinderii, reprezentantul acesteia poate solicita innoirea acesteia cu cel putin 15 zile inainte de data expirarii;
- in cazul in care nu se respecta termenul de 15 zile se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele;
- pentru a putea ridica noua cartela (care va avea o valabilitate de 5 ani) intreprinderea o va returna pe cea veche, in caz contrar se va percepe tariful pentru eliberarea uneia noi;
- termenul de eliberare a unei cartele noi de catre Autoritatea Rutiera Româna - ARR este de max. 5 zile de la inregistrarea cererii.
in situatia in care au intervenit schimbari, modificari sau a inscrierii eronate a unor date pe cartela tahograf, solicitantul va depune o cerere la agentia ARR in termen de cel mult 7 zile de la data constatarii acestora, insotita de documentele doveditoare necesare rectificarii inregistrarilor impreuna cu dovada efectuarii platii tarifului pentru schimbarea cartelei. Daca inscrierea eronata de date nu este din vina solicitantului, nu se va percepe nici un tarif.
Procedura este aceeaşi ca la innoirea cartelei şi in situatia in care cartela detinuta anterior a fost pierduta, furata, deteriorata sau distrusa, dar cererea va fi insotita de dovada eliberata de organul de politie la care s-a inregistrat declaratia de furt sau de declaratia pe propria raspundere in cazul pierderii sau distrugerii, dupa caz.
 
Sus
 
Instructiuni pt eliberarea, inlocuirea, schimbarea si innoirea cartelelor tahograf destinate agentilor economici autorizati pentru montarea, repararea, reglarea si verificarea tahografelor digitale
 
1. Cartela tahograf destinata agentilor economici se elibereaza agentilor economici autorizati de catre Registrul Auto Român - RAR pentru efectuarea operatiunilor de montare, reparare, reglare si verificare a tahografelor digitale.
Pentru agentul economic autorizat se elibereaza câte o singura cartela de catre Autoritatea Rutiera Româna – ARR, pentru fiecare tehnician autorizat, nominalizat in documentatia care a stat la baza autorizarii de catre Registrul Auto Român.
Registrul Auto Român - RAR va comunica Autoritatii Rutiere Române - ARR datele de identificare ale personalului autorizat cu montarea, repararea, reglarea si verificarea tahografelor digitale.
Pentru eliberarea cartelei agentului economic autorizat se va depune la sediul agentiei ARR un dosar cu urmatoarele documente:
- Cererea tip (model nr. 3) va fi completata cu pixul, citet, cu majuscule sau dupa caz prin bifarea cu „X” a casutei corespunzatoare. Se admite si completarea prin dactilografiere. Cererea va fi de format A4 si se completa pe ambele parti.
- copia autorizatiei eliberate de Registrul Auto Român - RAR, conform reglementarilor in vigoare.
Pentru verificarea autenticitatii autorizatiei eliberata de Registrul Auto Roman, se va prezenta salariatului agentiei ARR si originalul acesteia.
- copie a actului de identitate al tehnicianului autorizat – buletin/carte de identitate/pasaport;
- actul prin care se dovedeste dreptul de munca in România, in cazul cetatenilor straini, altii decât cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene;
- copie a documentului/documentelor prin care se dovedeste ca solicitantul strain a avut resedinta curenta in România in ultimele 185 de zile cel putin;
- dovada efectuarii platii tarifului pentru eliberarea cartelei agentului economic autorizat.
Cartela agentului economic autorizat se elibereaza reprezentantului acestuia impreuna cu codul PIN al utilizatorului si are o valabilitate de 1 an.
Cartela agentului economic autorizat se elibereaza de Autoritatea Rutiera Romana - ARR in max. 20 de zile de la data solicitarii.

2. Pentru innoirea cartelei tahograf destinate agentului economic autorizat :
- inainte de expirarea perioadei de valabilitate a cartelei tahograf a agentului economic autorizat, reprezentantul acestuia poate solicita innoirea acesteia cu cel putin 15 zile inainte de data expirarii;
- in cazul in care nu se respecta termenul de 15 zile se va percepe tariful pentru eliberarea unei noi cartele;
- pentru a putea ridica noua cartela (care va avea o valabilitate de 1 an) intreprinderea o va returna pe cea veche, in caz contrar se va percepe tariful pentru eliberarea uneia noi;
- termenul de eliberare a unei cartele noi de catre Autoritatea Rutiera Româna - ARR este de max. 5 zile de la inregistrarea cererii.
in situatia in care au intervenit schimbari, modificari sau a inscrierii eronate a unor date pe cartela tahograf, agentul economic va depune o cerere la Agentia ARR unde isi are sediul, in termen de cel mult 7 zile de la data constatarii acestora, insotita de documentele doveditoare necesare rectificarii inregistrarilor impreuna cu dovada efectuarii platii tarifului pentru schimbarea cartelei. Daca inscrierea eronata de date nu este din vina solicitantului, nu se va percepe nici un tarif.
Procedura este aceeasi ca la innoirea cartelei si in situatia in care cartela detinuta anterior a fost pierduta, furata, deteriorata sau distrusa, dar cererea va fi insotita de dovada eliberata de organul de politie la care s-a inregistrat declaratia de furt sau de declaratia pe propria raspundere in cazul pierderii
 
Sus