Remunerația minimă solicitată în caz de detașare în țările UE, valabilă la 1 Februarie 2024

Punem la dispoziția dumneavoastră valorile actuale începând din 1 februarie 2024 cu privire la remunerația minimă solicitată șoferilor aflați în detașare în țările lor, conform reglementărilor Pachetului de Mobilitate.

Menționăm că, în situația în care într-un stat membru, există nivele diferite a remunerației minime, în funcție de vechimea în muncă, de tipul de camion, de gradul de periculozitate al transportului, etc., am trecut în tabel valoarea maximă, pentru a evita dificultăți suplimentare la calculul îndemnizației de detașare.

Cei care aveți licență Soft-Transport, aceste valori pot fi actualizate prin aplicația Soft-Transport pe pagina Setări Detașare (posting.settings.php).

Mai mult

Remunerația minimă solicitată în caz de detașare în țările UE, valabilă la 1 Ianuarie 2023

Euload a contactat autoritățile statelor membre pentru a obține remunerația minimă solicitată, valabilă la 1 Ianuarie 2023,  șoferilor aflați în detașare în țările lor, conform reglementărilor Pachetului de Mobilitate. A fost un proces greoi, dar în cele din urmă putem să vă prezentăm o sinteză a acestor valori. 

Mai mult

Sinteza Tabelară - Pachetul de Mobilitate - Principalele Modificari & Termene

Dragi transportatori,

Probabil ați auzit cu toții de ultimele evoluții în direcția adoptării pachetului de mobilitate. Cum arată acest pachet după ultima negociere și după ultimul vot în comisia TRAN și care sunt principalele modificări pe care le aduce și termenele la care vor intra în vigoare, le regăsiți sub formă tabelară la adresa (link-ul) de mai jos:

https://www.euload.com/download.file.php?id=153

Eu vă invit să le analizați și distribuiți la cât mai mulți, pentru că am impresia că aceste măsuri sunt insuficient cunoscute atât între noi transportatorii, aici incluzând și șoferii, cât și la nivel de asociații, ca să nu mai vorbim la nivel de autorități, minister, parlamentari, etc.

Eu mă abțin (cu greu) să comentez, pentru că vreau să-i las pe alții care sunt mai în măsură și mai îndreptățiți ca și mine să o facă.
 

Mai mult

Legea salarului minim in UE – perspective 2017

Iată-ne ajunși în 2017 și din păcate legea salarului minim în UE, așa cum a apărut pentru prima dată la 1 ianuarie 2015, sub denumirea Milog, interpretată de Germania ca fiind aplicabilă și firmelor de transport internațional, ține se pare încă capul de afiș a mai toate publicațiile de transport, fie ele și online. De asemenea cam toate asociațiile de profil tratează această problemă, care acum pare să aibă încă o față în plus, fie că e vorba de Austria sau de Italia.

Mai mult