06.05.2016: Asociatia poloneza ZPMD a cerut Comisiei Europene luarea masurilor juridice necesare impotriva Frantei, ca urmare a intentiei acesteia de a impune salarul minim din Franta transportatorilor straini (legea Macron).

Scrisoarea d-nului Jan Buczek , presedintele ZPMD adresata presedintelui Comisiei Europene d-nul Jean-Claude Juncker:

https://www.euload.com/download.file.php?id=7​

 

12.05.2016: Mai multi europarlalmentari, printre care Martina Dlabajová din Cehia, Renate Weber din Romania, Ivo Vajgl din Slovenia şi Morten Løkkegaard din Danemarca solicita un raspuns in scris de la Comisia Europeana privind legea salarului minim din Franta (Loi Macron), care urmeaza sa intra in vigoare din 1 iulie 2016.

Scrisoarea adresata Comisiei Europene:

"Începând cu 1 iulie 2016, legea Macron va intra în vigoare în Franța.

Legea impune noi obligații administrative și solicită ca întreprinderile străine care își desfășoară temporar activitatea în Franța să plătească angajaților salariul minim în conformitate cu legislația franceză.

Poate Comisia să precizeze dacă:

1. consideră că legea este compatibilă cu principiile și dispozițiile dreptului UE?

2. a inițiat un dialog cu autoritățile franceze privind compatibilitatea legii cu dreptul UE?

3. a efectuat o evaluare a implicațiilor legii Macron pentru întreprinderile străine care își desfășoară temporar activitatea în Franța, în special în sectorul transporturilor?"

 

17.05.2016: Luari de pozitie a europarlamentarilor au aparut in 11 mai 2016 si pe tema Franta - legea Macron.

Scrisoarea Parlamentarilor Europeni catre comisarul Bulc - legea Macron - 11 mai 2016:

https://www.euload.com/download.file.php?id=10

 

23.05.2016: Asociatiile poloneze au anuntat pe data de 31 mai 2016 proteste in fata Ambasadei Frantei si a Reprezentanței Comisiei Europene din Varsovia, in semn de nemultumire pentru faptul ca nici pana la aceasta data Comisia Europeana nu a clarificat situatia cu privire la Milog, cu atat mai mult cu cat de la 1 iulie 2016 Franta a anuntat si ea ca va pune in aplicare masurile protectioniste cunoscute sub numele de legea Macron.

 

27.05.2016: UNTRR organizeaza marti, 31 mai 2016, intre orele 12:00-13:00 un protest la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. UNTRR, alaturi de asociații profesionale ale transportatorilor rutieri din mai multe State Membre UE protesteaza impotriva impunerii abuzive a legii salariului minim din Franta (MACRON) transportatorilor rutieri, care va intra in vigoare pe 01.07.2016.

 

31.05.2016: Astazi, 31 mai 2016 au avut loc proteste ale asociatiilor de transport rutier international in 11 capitale europene impotriva introducerii salariului minim in Franta si Germania.

Initiatorul protestului a fost asociatia poloneza ZMPD.

Rezolutia comuna a asociatiilor nationale de transport rutier din 11 State Membre UE impotriva impunerii abuzive a legii salariului minim din Franta (MACRON) transportatorilor rutieri si a lipsei de actiune a Comisiei Europene referitor la MiLoG, adresata Presedintelui Comisiei Europene Jean – Claude JUNCKER poate fi vizualizata (in lb. engleza) la adresa:

https://www.untrr.ro/userfiles/files/PROTEST%20resolution%20Juncker%20-%20EN%20v3%20sygnowane.pdf

Rezolutia tradusa in limba romana:

https://www.untrr.ro/userfiles/files/2016%2005%2031%20Rezolutie%2011%20asociatii%20UE%20impotriva%20MACRON%20adresata%20Presedintelui%20CE.pdf

 

09.06.2016: Legat de Milog (Germania) și Macron (Franța), în data de 07 iunie 2016, în Luxemburg a avut loc o reuniune a miniștrilor de transport din țările UE împreună cu Comisia Europeană. Întâlnirea a avut loc la cererea Poloniei. În cadrul întâlnirii, 14 țări (cele din Europa de Est la care s-au mai adăugat Spania, Portugalia și Irlanda) au dezaprobat vehement politica neo-protecționistă a Germaniei și Franței, cerând CE să oprească aceste demersuri împotriva pieței unice.

În data de 8 iunie 2016 a apărut informația (încă neoficială) că CE a terminat de redactat Scrisoarea de punere în întârziere, care reprezintă prima etapă a unei încălcări a legislației UE , și următorul pas după deschiderea procedurii de infrigement. Această Scrisoare urmează să fie aprobată în mod oficial în cadrul unei reuniuni (ședințe) a Comisiei Europene la data de 16 iunie. În acest context vor avea loc și protestele comune ale asociațiilor patronale la Bruxelles, în data de 14 iunie 2016, la care și UNTRR va lua parte.

 

14.06.2016: IRU solicita autoritatilor franceze sa amane punerea in aplicare a Legii Macron deoarece cerintele esentiale care sa permita sa se conformeze legii nu sunt inca disponibile pentru operatorii de transport rutier. Comisia Europeana cere sustinerea amanarii pana ce aspectele juridice nu sunt clarificate.

https://www.untrr.ro/comunicate-iru/13-06-2016-iru-solicita-un-moratoriu-privind-controalele-legii-macron-in-transporturile-rutiere-internationale.html

 

17.06.2016: În sfîrșit Comisia Europeană reacționează la Milog și Macron.

Comisia Europeană ne-a făcut cel mai frumos cadou, nu doar nouă celor de la Euload, dar și nouă transportatorilor estici, în general.

Coincidență sau nu, ieri 16 iunie 2016, în timp ce Euload sărbătorea 10 ani de activitate la Băile Felix, Comisia Europeană decidea să facă pași, firești până la urmă, împotriva Milog și Macron.

Ne face o mare plăcere să vă informăm despre acest lucru. Este în același timp o mare satisfacție pentru că se înscrie pe ceea ce noi, de mai bine de 1 an de zile susținem: Milog și Macron reprezintă încălcări ale legislației UE și a principiilor ei fundamentale.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2101_en.htm

 

24.06.2016: Ieri, 23 iunie 2016 a avut loc o intalnire ale Executivului Prezidential al IRU la Geneva. IRU solicita autoritatilor franceze sa amane punerea in aplicare a Legii Macron deoarece cerintele esentiale care sa permita sa se conformeze legii nu sunt inca disponibile pentru operatorii de transport rutier.

IRU cere din nou Comisiei Europene sa ia masuri urgente pentru a sprijini un moratoriu privind Loi Macron, cel putin, pana cand este stabilita o claritate juridica.

In acelasi timp, IRU invita Comisia Europeana la incheierea rapida a procedurilor impotriva Germaniei cu privire la salariul minim, care ar putea oferi orientari pentru autoritatile franceze, deoarece ambele initiative se bazeaza pe acelasi concept.

https://www.iru.org/resources/newsroom/iru-board-demands-immediate-moratorium-french-loi-macron

 

29.06.2016: UNTRR solicita autoritatilor romane sa intervina pentru suspendarea aplicarii Legii Macron din Franta

UNTRR semnaleaza ca desi mai sunt doua zile pana la 1 iulie 2016, cand devine aplicabila Legea Macron, nu exista un cadru legal clar pe care sa il urmeze transportatorii rutieri romani in vederea respectarii acestei legi si care ii obliga sa plateasca soferilor proprii salariul minim din Franta pentru operatiunile de transport rutier international efectuate pe teritoriul acestei tari - cabotaj, transport international, transport intracomunitar, cu exceptia operatiunilor de tranzit si a transporturilor ocazionale de persoane cu autocarul avand ca origine un alt Stat Membru si finalizate in afara Frantei.

https://www.untrr.ro/comunicate-untrr/comunicat-de-pres-29-06-2016-untrr-solicita-autoritatilor-romane-sa-intervina-pentru-suspendarea-aplicarii-legii-macron-din-franta.html

 

11.07.2016: Conform ultimei comunicări transmise de Ministerul Muncii din Franta autorităților spaniole in data de 06.07.2016, se acordă o amânare de 3 săptămâni, până la 22 iulie 2016 pentru angajatorii din sectorul transporturilor care au detașat lucrători în Franța, pentru ca aceștia să se poată adapta cerințelor decretului francez privind implementarea legii Macron.

Ministerul Muncii din Franta arata că s-a stabilit că de la intrarea în vigoare a legii Macron în data de 01.07.2016 și până la data de 22.07.2016, acțiunile agenților de control francezi vor fi informative cu privire la cerințele noilor reguli și nu se vor aplica sancțiuni.

Nota informativa privind Loi Macron transmise de Ministerul Muncii din Franta autoritatilor spaniole poate fi vizualizata (in limba spaniola) la adresa:

http://www.todotransporte.com/wp-content/uploads/2016/07/NOTA-INFORMATIVA-LEY-MACRON-AL-CNTC.pdf

 

15.07.2016: Raspunsul d-nei Comisar European pentru Transport, d-na Violeta Bulc, la interpelarea unui europarlamentar polonez pe tema Macron - 13 iulie 2016.

https://www.euload.com/download.file.php?id=16

 

21.07.2016: Legat de Macron, Violeta Bulc - Comisar European pentru Transport, răspunde miniștrilor de transport din 7 țări est-europene. Vezi mai jos scrisoarea acesteia:

https://www.euload.com/download.file.php?id=19

 

22.07.2016: Intrebari si sugestii membri InfoTransportatori:

Intrebare: Cine cunoaste ce formulare trebuie sa avem completate pentru legea MACRON, si unde gasim aceste formulare?

Raspuns (Dinis Valentin): Firme care se ocupa de asa ceva: TRANSVAT Tel: 0040747 129 190, Move Expert 0786339756, Vialtis Bucuresti

La începutul procesului legislativ, Franța a publicat un ghid cu detalierea unora dintre prevederile privind salariul minim, iar recent a publicat modelul provizoriu de atestat și o lungă listă cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări.

Certificatul de detașare:

Compania de transport care detașează lucrători în Franța trebuie să prezinte un certificat de detașare. Valabilitatea acestui certificat este de maxim 6 luni. Certificatul este întocmit în franceză înainte de începerea primei operațiuni de detașare.

Certificatul este semnat, datat și include date de bază despre societate, angajații detașați și modul în care sunt rezolvate problemele salariale și altele legate de detașare.

Obligația desemnării unui reprezentant în Franța:

Angajatorul - transportator străin care detașează un angajat - trebuie să își desemneze un reprezentant al companiei în Franța, responsabil cu legătura cu organismele de supervizare pe durata activității de transport. Durata minimă de desemnare a reprezentantului este de minim 18 luni după detașare.

Obligația de păstrare a dovezilor și înregistrărilor:

Certificatul de detașare mai sus menționat este încheiat în 2 exemplare, unul dintre acestea este dat angajatului pentru fi ținut la bordul vehiculului, iar celălalt este păstrat de reprezentantul desemnat al companiei sau de compania angajatoare a lucrătorului detașat.

Suplimentar, trebuie ținute la bordul vehiculului: Contractul de angajare al șoferului și, dacă este cazul, o copie tradusă în franceză a contractelor colective de muncă aplicabile contractului de angajare.

Pentru mai multe informaţii, nu ezitaţi să contactaţi nr . 0737.504.000

 

11.08.2016: Ca urmare a clarificarilor cerute de asociatia poloneza ZPMD si de catre IRU, atat Ungaria cat si Italia au confirmat ca noile legislatii privind salariul minim pentru angajații detașați din alte state, intrate in vigoare in iulie in aceste tari, se aplica si transportatorilor.

Daca autoritatile Italiene au confirmat ca legea intrata in vigoare la 23 iulie 2016 se applica doar operatiunilor de cabotaj, Ungaria insa a declarat ca legea intrata in vigoare la 8 iulie 2016 se aplica atat operatiunilor de transport international, cat si de cabotaj.

Ambele tari au ales un model asemanator Frantei care presupune desemnarea unui reprezentant in aceste tari.

IRU continua sa ceara detalii autoritatilor din Italia si Ungaria si a informat Comisia Europeana cu privire la noile reglementari.

Pentru Ungaria salarul minim este de 639 HUF/ora.

 

16.08.2016:

16 august, se implineste termenul de 2 luni, acordat de Comisa Europeana, conform procedurii de infrigement deschisa impotriva Frantei pe tema legii Macron, termen in care Franta ar fi trebuit sa raspunda CE.

 

18.08.2016: Ungaria, sub presiunile mai multor organizatii si asociatii de transport, precum si in urma opiniilor venite de la Bruxelles, inlcusiv din partea reprezentanților proprii, dă înapoi în ce privește salarul minim pentru transportatori.

https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=pl&tl=en&u=https%3A%2F%2Fhungary.trade.gov.pl%2Fpl%2Faktualnosci%2F205221%2Cwazne.html&sandbox=1

 

12.09.2016: UNTRR solicită președintelui Klaus Iohannis să includă în discuțiile cu Președintele Franței, François Hollande, și anularea aplicării regulilor Legii Macron în domeniul transporturilor rutiere.

https://www.untrr.ro/comunicate-untrr/comunicat-de-pres-12-09-2016-untrr-solicita-presedintelui-klaus-iohannis-sa-includa-in-discutiile-cu-presedintele-frantei-fran-ois-hollande-si-anularea-aplicarii-regulilor-legii-macron-in-domeniul-transporturilor-rutiere.html

 

05.10.2016: Rezoluţia Parlamentului European din 14 septembrie 2016 referitoare la dumpingul social în Uniunea Europeană

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2016-0346+0+DOC+PDF+V0//RO

Introduceţi un comentariu