Ştim cu toţii că domeniul transporturilor înseamnă sudoare multă si profituri care se îndreaptă spre niveluri tot mai mici. Sunt companii care "pun lacătul", altele reduc consistent activitatea şi alţii "urcă muntele" în continuare, încet dar sigur.
Cu toate acestea, noi, transportatorii, suntem cei mai buni parteneri de afaceri. De ce? Păi... executăm comenzile clienţilor la timp, plătim furnizorii la timp, leasing-urile la timp, salariile la timp şi asemenea şi taxele şi impozitele la timp.
Aşa cum, din păcate, ne-am obişnuit deja, în faţa greutăţilor noi suntem singura noastră soluţie. Trebuie să găsim întotdeauna reţeta potrivită pentru că afacerea noastră să meargă mai departe, să ajungem în viaţă la mal, chiar şi în condiţii de furtună.
Cunoaştem bine această poveste, o trăim în fiecare zi.
Ce soluţii avem, ca să trecem de aceste piedici care "se nasc din toate colţurile":
1. Clienţi care să plătească mai mult? - Toţi ne dorim clienţi care să plătească bine şi la timp, dar este mai greu de găsit în zilele noastre un astfel de client. În plus chiar dacă îi găsim, tot... degeaba, dacă nu avem o unealtă cu care să măsurăm clienţii săptămânal, lunar şi anual şi să putem face comparaţii între ei. Pe lângă preţul / km sunt şi alţi factori care influenţează profitabilitatea în transport, cum ar fi: cuantumul taxelor de drum, media tonajului transportat, media km efectuaţi lunar, timpii de staţionare la incărcare şi descărcare, felul în care se calculează KM tarifați, suplimente de carburant, termenul de plată , și lista ar mai putea continua.
Unde putem găsi aceste statistici? - La rubrica de Statistici, într-un soft.
2. Reducem costurile? - Da, este o variantă recomandată, posibilă și necesară. De exemplu, reducerea costului la carburant, unde putem face o economie anuală de aproximativ 1000 de euro/camion. Oare de ce mulți dintre noi nu avem aceste rezultate în acest moment? Pentru că, vă spun eu din nou, ne lipseşte o unealtă cu care să controlăm, verificăm şi să măsurăm costurile.
De cât timp ai nevoie să calculezi corect FAZ-ul? Eu ti-aș propune o varianta care te desparte de această statistică la un click distanţă şi pe deasupra este și relevantă.
3. Reducem din salariile şoferilor? - Asta nu vă recomand, cu siguranţă o să rămâneţi fără şoferi.
4. Concediem din dispeceri? - Nici asta nu o văd o soluţie bună, pe urmă ramâne loc liber care trebuie oricum acoperit de cineva.
5. Ne organizăm şi implementăm soluţii software? - Este o soluţie pe termen lung, odată ce ai control, eşti organizat şi poţi măsura tot ce se întâmplă, poţi să iei la timp cele mai bune decizii pentru afacerea ta şi în acelaşi timp să te îndrepţi spre o profitabilitate mai mare.
Vreau să dau un exemplu bun, de aici de la noi din România:
Studiind în detaliu companiile cu capital 100% românesc, am descoperit un lucru foarte interesant despre compania băcăuană de bricolaj, DEDEMAN.
Pe scurt: La începutul anilor 90' fraţii Pavăl pun bazele companiei DEDEMAN, care astăzi este cea mai mare firmă de bricolaj din România şi nu numai. Nu o să povestesc în detaliu tot parcursul, doar vreau să scot în evidenţă un singur lucru care m-a pus pe gânduri.
Fraţii Pavăl au mizat încă de la început pe sisteme software (program de contabilitate şi program de gestiune), asta la începutul anilor 90', atunci când alţii foloseau creion şi foaie pentru gestiunea stocurilor şi calculele profiturilor. Oare au fost obligaţi prin lege? Nu prea cred.
În concluzie, fraţii Pavăl au optat pentru soluţii software încă de la începutul începuturilor, DEDEMAN având un magazin de doar 16 mp dotat cu casă de marcat, computer şi soft de gestiune, si asta in anii 90`. Iar astăzi, afacerea trece pragul de 1 miliard de euro cifră de afacere. Am dat acest exemplu pentru că se potriveşte perfect cu sloganul nostru de la Soft Transport LIGHT - "Pentru transportatorii mai mici, dar ambiţioşi". Așa putem spune și despre fraţii Pavăl la începutul anilor 90', că au fost ambiţioşi chiar şi când au fost mici.
Sunt convins că nu soft-urile au ridicat DEDEMAN la nivelul de astăzi, dar cu siguranţă a fost un avantaj major pentru cei doi fraţi în luarea deciziilor, având la îndemână o unealtă cu ce să măsoare şi să controleze întreaga activitate la timp. (sursa despre DEDEMAN, cartea: Cei care schimba jocul – Andreea Roşca şi Mona Dîrţu).
Cu toţii suntem reticienţi la nou, dar viitorul este tehnologia, mai devreme sau mai târziu tot aici o să ajungem. De ce să lucrăm şi în 2017 cu Excel sau creion şi foaie, când putem utiliza unelte care ne ajută să luăm decizii bune în prezent. Evident că și costul unei soluții software contează atunci când vrem să facem acest pas, însă licenţa unei aplicaţii începe de la doar 300 de euro / an (un cost de 25euro / luna) şi poate ajunge până la maxim 990 euro / an (un cost de 82.50 euro / luna), preț pe care şi-l poate perimite orice companie de transport.
Cu alte cuvinte, nu scăpa prezentul, racordează-te la viitor și contactează echipa Soft Transport (www.soft-transport.ro) pentru ați prezinta soluţiile software adaptate pentru orice nivel de flotă.
Alin Cristian Silaghi
Client Manager
Euload & Soft Transport
Tel.: 0756.777.777
E: contact@soft-transport.ro
W: www.soft-transport.ro
W: www.euload.com