Chiar așa! Ce ar fi munca noastră de astăzi fără calculatoare? Vrem, nu vrem, depindem în foarte mare măsură de ele. Le avem cu toții, chiar dacă nu la nivelul la care ne dorim.

Trebuie să ne îngrijim de ele? Cu siguranță, da! Fiindcă dacă nu o facem pierderile de timp depășesc cum mult în valoare investiția pe care nu am făcut-o.

Și apoi cea mai scumpă resursă este timpul. Cum poți să pierzi timp din cauza tehnicii de calcul? E foarte simplu: calculatorul merge încet, sau cade curentul și pierzi datele nesalvate, sau și mai rău se strică calculatorul și o grămadă de informații valoare s-au dus, sau pur și simplu trebuie să te ridici de la masă și să te deplasezi zeci de metri pentru fiecare hârtie imprimată, sau copiatorul este lent sau prinde hârtie. Toate aceste lucruri afecteză serios productivitatea personalului administrativ: dispeceri, contabili, inspectori personal, și chiar manageri.

Ce se poate face, veți întreba? Să cumperi tehnică de calcul de ultimă generație? Da, dacă știi ce cumperi, dacă ai un plan, dacă știi să o integrezi în întregul sistem IT al firmei. Altfel, rezultatele pot să nu fie cele așteptate.

Veți zice că ai nevoie de specialiști. Da, e nevoie de ei. Din proprie experiență știu însă ce greu e să găsești profesioniști IT, care să știu ce fac și care să-și dea interesul. Dacă i-ați găsit ține-ți bine de ei.

Și nu uitați, un manager de transport e bine să treacă în domeniul său de interes și tehnica de calcul, măcar la nivel general.

Tocmai de aceea, l-am rugat pe d-nul ing.Attila Dienes, colegul meu de la departamentul tehnic al SoftTransport, (sunt fericită că l-am găsit), să noteze câteva sfaturi utile pentru firmele de transport legate de dotarea cu tehnică de calcul. Le aveți mai jos.

Sper să le găsiți utile!

 

Dotarea cu tehnică de calcul a unei companii de transport:

 

În primul și în primul rând avem nevoie de o rețea, să zicem o infrastructură bine pusă la punct,cu traficul din ziua de astăzi și în jungla internetului avem nevoie de viteză. Dar nu numai rețea ci și calculatoarele trebuie să fie puse la punct si dotate cu echipamente adecvate,

Hai sa spunem și niște lucruri concrete, nu nu mai teorii. O rețea pusă la punct înseamnă să fie pe “GIGA”, cel putin aceasta ar trebuie sa aiba toate lumea,cu cablare pe cat6 sau cat7 cu cabluri ecranate sa putem trece pe langa cabluri de curent fara nici o problema, un RACK bine dotat, daca deja avem infrastructura pe cat6, si switchul sa fie pe GIGA. Un lucru important este ca daca avem mai multe switchuri sa NU facem cascadare din 1 in 2, din 2 in 3 si asa mai departe. Cel mai corect este sa faceti din switch 1 in 2 din switch 1 in 3, si asa mai departe. Daca aveti si un sistem de supraveghere cel mai bine ar fi sa nu amestecati cele 2 retele,din punct de vedere al securitatii si al transmisiei datelor.

Dupa ce avem cablajul, switchurile, avem nevoie de un router sau un server care ne asigura accesul la internet, uniii prefera router, altii server, are fiecare avantajele si dezavantajele lui:

Router= usor de configurat, protectie la limita producatorului

Server= Mai Complicat, dar are multe setari de protectie

La acest capitol vreau sa subliniez că alegerea router-ului ar trebui să depindă de cat de mare este o companie sau mai bine spus cate calculatoare trebuie sa serveasca acest router, cat trafic va trece prin el. Un lucru este clar, un router bun incepe undeva la un pret de 250 RON, preferabil ar fi sa fie fara WIRELESS sau macar cu optiunea de a opri fie din soft fie din buton antenele.

In ziua de azi suntem radiati destul de la retelele celulare, majoritatea oamenilor au cel putin 2 telefoane cu acces la internet mereu pornit asa ca nu mai lipseste si un WIRELESS care sa te “bata la cap” toate ziua.

Acesta nu inseamna sa nu detinem un router in firma pentru vizitatori dar important este sa putem porni/opri cand dorim noi.

Dupa ce suntem pusi la punct cu retelestica (avem Switchuri cu porturi Giga, Router/Server cu port GIGA ) avem nevoie ca PC-ul sa fie dotat tot cu placi de retea pe GIGA.

Din experienata noastra un PC ca si configuratie avand in vedere de cate aplicatii se ruleaza pe el are nevoie de un Procesor:DUAL_CORE Memorie:ddr3 4-8 GB Hard disk: 500GB, Placa Video:1GB.

Fiind vorba de PC-uri, la placa video trebuie sa adaug ca sa aiba 2 -3 iesiri, VGA,DVI,HDMI, acest lucru este foarte util la DISPECERI, unde ei au nevoie de 2 monitoare. Sunt firme unde se folosesc chiar 3 monitoare, dar 2 este minim nevoie.

Un post de dispecer are nevoie de un calculator BUN cum am precizat mai sus cu 2 monitoare (1 monitor de 24inch si unul de 19inch)si cel putin o imprimanta la 2 persoane.

Imprimantele sa fie de retea obligatoriu. Acest lucru este bun ca nu avem nevoie de calculatorul colegului sa fie pornit ca sa putem imprima,. Mai conteaza foarte mult viteza de imprimare si bine inteles consumabilele. Trebuie sa ne documentam putin inainte de a cumpara un echipament daca este rentabil. Cat costa un cartus pentru el, cate pagini pot imprima cu el, unitate de imagine cate pagini duce, cuptorul cat este garantat, cat este volumul de lucru pe care il duce intr-o luna de zile si putem face un calcul simplu.

Inca un lucru important daca avem mai multe birouri, cel putin in fiecare birou sa fie si un copiator, ca sa economisim timp cu plimbarea pentru copierea unui documunt. Si in ce priveste copiatoarele putem sa amintim ca conteaza mult viteza de lucru, consumabilele.

Daca avem posibilitatea, sa achizitionam cel putin 1 echipament COLOR pentru ca nu se stie niciodata, si pe cat este posibil celelate copiatoare sa fie dotate cu unitate DUPLEX, usureaza munca mult, mai ales cand aveti de copiat volum mare de document fata-verso.

Ar mai fi necesar si un aparat de fax si cel putin un scanner.

Scannerul tot asa, de viteza mare, pentru digitalizare documenteleor este foarte util, dar si pentru folosirea de zi cu zi.

Intru-un birou pe mesele oamenilor ar trebuie sa avem si niste telefoane fixe, pentru a usura comunicatia si elimina eventuala plimbare. Daca dorim sa punem telefoane fixe avem nevoie si de o centrala performanta. Prima aplicatie este redirectionarea apelurilor daca suna telefonul fix si omul nostru nu este in birou, apelul sa fie redirectionat catre mobil. În majoritatea cazurilor ( 90%) omul duce cu el telefonul mobil.

Ce nu am amintit inca sunt 2 lucruri destul de importante: protectia si backup-ul.

Incepem cu protectia:

Sa avem la fiecare 2 PC-uri cate un UPS sau preferabil ar fi la fiecare cate unul. Acest lucru ne poate proteja enorm atît informațiile stocate cît si calculatoarele propriu-zise .

IMPORTANT: imprimantele sau copiatoarele niciodata nu se leaga pe UPS.

Probabil toti cunoasteti fenomenul cand se ia curentul pentru 1 secunda. Acest lucru de obicei nu ramane fara urmari, ba un procesor, un hard sau o placa video sufera. Deci un UPS va poate proteja de aceste pericole, plus daca se ia curentul pentru mai mult timp, aveti timp suficient de a salva lucrurile si o opri calculatorul in siguranta.

Daca detineti un rack sau camera server si aici este necesar sa avem suficienta protectie. Aici pot sa amintesc un GENERATOR de curent pe combustibil ce ne poate ajuta mult. Pe piata gasiti foarte multe tipuri de generatoare cu pornire automata sau manula. Indiferent pe care il alegeti, ar fi necesar sa aveti unul.

Back-up-ul:

La back-up nu ma gandesc doar la fisiere si documente, ma gandesc si la o alternativa de internet. Ce fac daca am doar un singur provider (ex:RDS)? Din experienta spun ca nu ajunge unul singur, cel putin 2 este nevoie. Sa avem configurat un RDS si la nevoie si un TELEKOM. Există echipamente destepte care stiu sa faca balansare, cand o retea este mai ocupata, porneste cealalta, dar aceste echipamente sunt destul de piperate, asa ca trecerea de pe unul pe altul ar fi cel mai bine sa se faca manual.

Mai putem aminti stickurile de internet si aceasta este o varianta buna de back-up si sunt la preturi accesibile.

Ar mai fi necesar cel putin un back-up la fisiere, documente de pe calculatoare. Sa avem un hard-disk extern care sa ne permite copierea fisierelor.

O protectie care nu necesita bani doar un pic de educatie este ca un hardisk tot timpul sa fie partitionat in doua, si pe cat posibil toate documentele si tot ce este important pentru noi sa fie salvate pe aceasta partitie, diferită de C unde se găsește sistemul de operare. Pe scurt “salveaza totul pe D”.

Inca un lucru important, daca avem - indiferent ca este rack sau camera de server - sa fie bine climatizată. Probleme mai mari apar intr-o camera de server unde sunt 80% din echipamente SERVER, SWITCH, CENTRALA TELEFONICA. Toate acestea degaja caldura si necesita o climatizare ce se poate rezolva cu niste aere conditionate. Sunt modele de aere special facute pentru camera serverului, la revenirea curentului ele pornesc automat, ceea ce exclude ca vara la 40 de grade echipamentele noastre sa se defecteze sau chiar sa se arda din cauza caldurii.

Introduceţi un comentariu