01.01.2015 - Intră in vigoare MILOG, legea salarului minim din Germania - până la acea dată în Germania nu exista un salar minim pe economie, așa cum de exemplu exista în România. Reglementările de acest gen, acolo unde existau, se întemeiau pe contracte colective la nivel local.

Încă dinainte de 01.01.2015 apăruse deja o întreagă discuție cu privire la intenția Germaniei de a forța intrarea sub incidența acestei legi a transportatorilor internaționali (și nu puțini) care intră pe teritoriul său. Germania își justifică poziția prin interpretarea Directivei CE nr. 96/2009 cu privire la detașarea lucrătorilor.

Cu toate acestea, poziția Germaniei era ea însăși confuză, și nu era pregătită să facă față avalanșei de întrebări venite dinspre aproape toate țările, dar în special cele din estul Europei. Astfel:

- documentul de inregistrare la vama germana era disponibil doar in limba germana.

- în cazul in care acest formular de inregistrare s-a trimis la vama germana, nu exista nici o confirmare pe care sa o primesti ca te-ai inregistrat.

- normele de aplicare a legii salarului minim german nu erau inca publicate.

Oricum, poziția Germaniei a declanșat o adevărată, aș zice, panică în piață. Nivelul turbulențelor produse se poate deduce din ceea ce s-a întâmplat încă din luna ianuarie 2015:

・ multe case de expeditii au trimis “acte aditionale”, "scrisori de confirmare" ca sa transfere responsabilitatea catre carausi, de frica celor 500.000 euro amendă.

- demersuri au fost facute de asociatiile transportatorilor din mai multe tari, precum si de autoritatile altor state UE, din care va dam cateva exemple: UNTRR (România), Asociația Transportatorilor din Olanda (TLN), Asociatia Transportatorilor din Lituania, LINAVA, Asociatiei Transportatorilor din Polonia, ZMPD, Asociatia Transportatorilor din Ungaria, MKFE, Asociatia Internationala a Transportatorilor IRU.

- Interventia europarlamentarilor unguri si polonezi, din Parlamentul European concretizata in Interpelarea CE in vederea obtinerii unui raspuns scris, depusa in data de 16 decembrie 2014 de catre europarlamentarul maghiar, Deli Andor si europarlamentarul polonez Elizabeth Katarzyna Lukacijewska, membri in Comisia de transport a Parlamentului European. Au urmat apoi și alte interpelări, de același gen, și din partea altor europarlamentari, inclusiv români. In toate interpelările se arăta ca aplicarea salarului minim pe Germania pentru transportul international din/spre Germania, tranzit sau cabotaj va impune o povara administrativa suplimentara companiilor de transport si ca va avea un impact negativ asupra companiilor din tari in care nu exista un salariu minim pe economie. Totodata, europarlamentarii intreaba Comisia Europeana daca legea salarului minim pe economie este compatibila cu legislatia UE, inclusiv directiva europeana cu privire la detasarea angajatilor, daca aceasta lege respecta libertatile fundamentale ale UE si daca restrictioneaza libera concurenta in UE.

Părerea mea la acea dată era că problema urma să se lămurească totusi pana la sfarsitul lunii ianuarie 2015. Se pare că nu înțelegeam încă ritmul de lucru în CE. Oricum, eram aproape siguri ca pana atunci neconformarea nu implica un risc semnificativ. Oricum calculul eventualelor bonusuri/prime calculate ca venituri suplimentare pentru timpul lucrat in Germania, nu se va face decat dupa 15 februarie 2015, termenul final de calcul al salariilor in Romania fiind de 25 ale lunii urmatoare. (vezi aici articolul nostru din 16 ianuarie 2015 http://www.euload.com/feat.php#ID262).

30 ianuarie 2015 - urmare a presiunilor și luărilor de poziție din ianuarie- culminând cu întălnirea dintre oficialii germani și polonezi - Germania suspenda temporar legea salarului minim pentru tranzit pana la clarificarea conformitatii acesteia cu legislatia UE. Acest anunt a fost facut de Andreas Nahles, ministrul Muncii si Protectiei Sociale din Germania. (vezi aici articolul nostru din 30 ianuarie 2015 http://www.euload.com/feat.php#ID266).

De altfel, trebuie să remarc extraordinara contribuție a Poloniei la lupta împotriva MILOG. Au reușit să dea dovadă de o colaborare extraordinară între cărăuși, asociații și autorități, și în plus au reușit să unească și eforturile mai puțin, să zicem, sincronizate ale altor țări.

De altfel, luna februarie a însemnat intensificarea luptei contra Milog, și dedicam la acea dată un articol care cuprindea demersurile întreprinse de polonezi. (vezi aici articolul nostru din 12.02.2015 http://www.euload.com/feat.php#ID271)

 

18 februarie 2015 - 18 ministri de transport si ai muncii din mai multe tari UE au transmis o scrisoare (cerere) oficiala Ministrului Transportului si Ministrului Muncii din Germania. Printre tarile semnatare sunt: Croatia, Polonia, Grecia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Slovacia, Slovenia.

 Scrisoarea este de asemenea adresata Presedentiei CE reprezentata la acel moment de Lituania, in speta Ministrului bunastarii si Ministrului transportului Comisiei Europene.

 In textul scrisorii se solicita de catre tarile semnatare suspendarea aplicarii Legii Salarului Minim German si pentru transporturile catre/dinspre Germania si pentru cabotaj, pana la pronuntarea definitiva si irevocabila a Comisiei Europene. 

Consider că acest document reprezintă documentul de forță în lupta împotriva Milog, și ar fi trebuit să fie mediatizat mai mult, și transformat într-un reper pentru cărăușii din toate țările semnatare cu privire la abordarea MILOG. Pentru a vizualiza scrisoarea celor 18 miniștri (in lb.engleza) va rugam sa faceti click aici http://www.euload.com/Scrisoarea_Ministrilor_UE.pdf sau http://www.euload.com/feat.php#ID273 .

 

Luna februarie, din păcate, a însemnat pentru suficient de mulți transportatori, decizia de a se conforma Milog, pe fondul presiunii pshilologice foarte mari.

Calculele au arătat o creștere a costurilor cu aprox. 0.15 euro/ km parcurs in Germania. La acea dată se știa că trebuie acordat 8.5 euro/oră cu titlu de salar pentru timpul în care șoferul se află în Germania , mai puțin timpul cât se află în pauză. Diurna nu intra în calcul la acea dată. Acest cost însă nu a putut fi transferat către clienți sau casele de expediție (mici sau mari), aceștia nedorind să suporte nimic din consecințele Milog, deși presiunile lor în vederea semnării de către cărăuși a actelor adiționale sau a angajamentelor de a respecta MILOG au mers până la a refuza încărcarea camioanelor acestora.

Din nefericire, lucrurile nu s-au clarificat suficient de repede, Germania cerând Comisiei Europene prelungirea cu 40 de zile a termenului pana la care trebuia sa transmita Comisiei explicatiile solicitate de aceasta in privinta aplicarii legii salarului minim german in cazul operatorilor straini de transport. Termenul inițial ar fi expirat in data de 21 februarie 2015.

Dinspre CE transpiră doar câte ceva în scurte discursuri ca și cel din 4 martie 2015, fără însă să fie ceva oficial.

Discursul doamnei Bulc, comisarul european de transport cu ocazia evenimentului IRU Spring Cocktail din Bruxelles, 4 martie 2015. http://www.euload.com/feat.php#ID277

 

In luna martie, protestele împotriva Milog continuă:

12.03.2015 - Raspunsul Ministerului Afacerilor Externe Roman privind legea MiLoG 

18.03.2015 - UNTRR a protestat la ambasadele Germaniei si Frantei 

23.03.2015 - Protest la nivel national in Polonia din 23 martie

vezi http://www.euload.com/feat.php#ID281

 25 martie 2015 - UNTRR a protestat impotriva MiLoG si legea Macron, in fata Parlamentului European din Bruxelles. Asociatiile MKFE din Ungaria, ZMPD din Polonia, CESMAD Bohemia din Cehia si LINAVA din Lituania s-au alaturat manifestatiei. A fost lansat si un website dedicat luptei impotriva neoprotectionismului in Europa, construit in parteneriat de asociatiile de transport din Romania, Ungaria, Polonia, Cehia si Lituania : www.stopneoprotectionism.eu 

25 martie 2015 - incepand cu orele 15:00 - a avut loc o sesiune plenara a Parlamentului European in cadrul careia s-a discutat protectionismul in UE - ratele minime de plata in sectorul transporturilor precum si declaratia Comisiei privind respectarea dreptului european de catre legea salarului minim din Germania (MiLoG).  - https://www.youtube.com/watch?v=j3_3h5Bw4kU

   Cu ocazia protestului din 25.03.2015 la Bruxelles, scrisoarea adresata d-lui Martin Schulz, presedintele Parlamentului European de catre dl. Radu Dinescu, presedintele UNTRR o puteti vizualiza aici.

   Scrisoarea comuna a celor 5 asociatii de transport rutier adresata Parlamentului European o puteti vizualiza aici.

   Cateva interventii si imagini de la sesiunea plenara a Parlamentului European din 25 martie puteti vizualiza aici.

  

12.05.2015 - Scrisoarea d-lui Jan Buczek, presedinte ZMPD (12.05.2015) adresata presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, cu privire la procedurile judiciare pe care CE urma sa le ia cu privire la salarul minim DE: http://branza.zmpd.pl/aktualnosci_pliki/f-BRANZA-5383-6501-1144.Pismo_ZMPD_do_przewodniczacego_Komismji_Europejskiej_z_12_maja_2015_r..pdf

Răspunsul la această scrisoare va veni la 31.08.2015 !!!

INSĂ, la data de

19 mai 2015 - Comisia Europeana a decis deschiderea unei proceduri de infringement impotriva legii Milog. Primul pas in procedura de infringement a fost facut prin transmiterea unei scrisori a CE, in care s-a specificat faptul ca punerea in practica a salariului minim pentru toate operatiunile de transport de pe teritoriul Germaniei diminueaza intr-un mod discriminatoriu libera prestare a serviciilor si libera circulatie a marfurilor.

In viziunea Comisiei, aplicarea acestor masuri de catre Germania asupra operatiunilor de tranzit si a anumitor operatiuni de transport international este nejustificata, deoarece genereaza obstacole administrative disproportionate, ingreunand functionarea optima a pietei interne.

CE le pune la dispozitia autoritatilor germane 2 luni pentru a raspunde acestei notificari oficiale.

Acesta este momentul în care presiunea psihologică resimțită de transportatori în vederea autoconformării scade drastic, și mulți renunță până la noi clarificări. Clienții și casele de expediție nu retrag actele adiţionale, dar orice eventuală discuție pe marginea ridicării tarifelor este și ea amânată până la noi clarificări.

  În luna mai 2015 apare prima dată o referire la faptul că o parte din diurnă ar putea să intre la calculul MILOG, vezi 12.05.2015: UNTRR - Răspunsul Ministerului Muncii din Germania către UNTRR referitor la diurna ca parte din salariul minim MiLoG:

http://www.untrr.ro/meniu-vertical/milog-germania/raspunsul-ministerului-muncii-din-germania-catre-untrr-referitor-la-diurna-ca-parte-din-salariul-minim-milog.html

In data de 18.06.2015 (ZMPD):

7 state membre (Austria, Germania, Franta, Luxemburg, Belgia, Olanda, Suedia) au trimis o scrisoare d-nei Marianne Thyssen (CE), comisar pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale, Competente și Mobilitatea Fortei de Munca prin care cer o revizuire a directivei privind detasarea lucratorilor si a reglementarilor privind sistemele  de securitate sociala in UE.

Scrisoarea celor 7 ministri: 

http://zmpd.pl/aktualnosci_pliki/f-GLOWNY-921-1126-6673.pismo_7_ministrow.pdf

 

In data de 03.07.2015 - reuniunea Reprezentanților Permanenți la Bruxelles, cu privire la MILOG și politicile sociale. La reuniune au participat reprezentanți din 15 state: Polonia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Lituania, Estonia, Slovenia, Bulgaria, Romania, Croatia, Malta, Spania, Portugalia, Irlanda.

06.07.2015:

- se modifica formularul 033037 (mobil) - se mai adauga o coloana la pag. 2, adica "Anzahl der Einsätze":

https://www.formulare-bfinv.de/printout/033037b.pdf  

"Anzahl der Einsätze" se refera la numarul de transporturi planificat intr-o anumita perioada.

Deoarece in marea majoritate a cazurilor nu se poate sti in avans nr. de curse care urmeaza sa fie efectuate cu descarcare sau incarcare in Germania, noul formular va trebui trimis prin fax pentru fiecare cursa in parte, inainte de a intra pe teritoriul statului german.

http://www.zoll.de/EN/Businesses/Work/Foreign-domiciled-employers-posting/Obligatory-notification-workers-posted/obligatory-notification-workers-posted_node.html

 

 20.07.2015 - CE primește răspunsul Germaniei in termenul prevazut (dupa 2 luni), insa scrisoarea este confidentiala, nu a fost prezentată in mod public. Comisia Europeana declară că a inceput o analiza detaliata a scrisorii, insa la o prima vedere se pare ca raspunsul nu contine nici o argumentatie noua. Guvernul german declara in continuare ca normele privind salarul minim pentru soferii straini sunt compatibile cu legislatia UE.

Reacția ZMPD: Este posibil ca in luna octombrie Germania sa primeasca un alt avertisment.

Reprezentantii IRU au declarat ca pana la clarificarea completa a cazului ar trebui introdus un moratoriu, adică o suspendare a aplicării legii.

 

Incepand din 14.08.2015 s-a modificat nr. fax unde trebuie transmis formularul 033037: 0049 221 96 48 72 catre Bundesfinanzdirektion West, Koln

 

31.08.2015 - Raspunsul d-nei Violeta Bulc la scrisoarea din 12.05.2015 a președintelui ZPMD 

http://branza.zmpd.pl/aktualnosci_pliki/f-BRANZA-5383-6501-483.Pismo_V._Bulc_do_ZMPD_31.08.2015.pdf

 

08.09.2015: ZMPD formulează o Scrisoare deschisă către ministrul Muncii, ca răspuns la solicitările celor 7 state membre (vezi 18.06.2015), cuprinzînd  contra-argumente la solicitările acestora și solicită intervenția guvernului polonez la nivel european în apărarea libertății de a presta servicii.

 

08.09.2015 a avut loc o Reuniune a Parlamentului European de la Strasbourg în cadrul căreia a fost o dezbatere cu privire la punerea în aplicare a Cărții albe privind transporturile.

23.09.2015 - Ministrul adjunct pentru infrastructură și dezvoltare din Polonia, d-nul Paul Olszewski, s-a întâlnit la Bruxelles cu membri ai birourilor președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și ai comisarului de transport, Violeta Bulc.

22.10.2015 - Autoritatea Vamală germană a transmis informații detaliate privind modalitățile de luare în calcul a diurnelor comparativ cu salariul minim pe economie din această țară (UNTRR).

10.11.2015: UNTRR:  MiLoG - verificare documente de salarizare

Biroul vamal Erfurt a solicitat unui operator de transport român să îi pună la dispoziție documentele de salarizare, contractul de muncă și alte înscrisuri care să ateste plata salariului minim de 8,5 EURO, plătit șoferului de la intrarea în vigoare a Legii MiLoG.

  Dupã verificarea documentelor prezentate de operatorul de transport, Biroului vamal Erfurt a transmis adresa prin care atenționează că șoferul NU a primit salariul minim prevăzut de Legea MiLoG.

Documentul in limba germana: 

http://www.untrr.ro/userfiles/files/ZOLL warning letter 22 October 2015.pdf

Varianta tradusa:

 http://www.untrr.ro/userfiles/files/traducere_germana-romana_ZOLL_warning-letter.pdf

De remarcat că operatorul de transport NU a fost amendat. I se atrage doar atenția, că pe viitor s-ar putea întâmpla asta, explicându-i încă o dată presupusa bază legislativă.

11-12 noiembrie 2015 - În cadrul Președinției Luxemburg a Consiliului UE, Comitetul Economic și Social European (CESE) și Consiliul Economic și Social al Marelui Ducat de Luxemburg a avut loc o conferință pe tema "Transportul rutier: dumpingul social și integrarea infrastructurii transfrontaliere", la care au participat reprezentanți ai IRU.

17.11.2015: Parlamentarii polonezi fac o nouă interpelare catre Comisia Europeana, în care atrag atenția că răspunsul Comisiei întârzie nepermis de mult în chestiunea aplicării Milog transportatorilor internaționali (inclusiv polonezi). Cer comisiei să-și exprime clar opinia și sa decidă dacă va sesiza Curtea Europeană de Justiție. De asemenea solicită Comisiei să se pronunțe dacă atunci când va constata că aplicarea MILOG transportatorilor contravine dreptului european, va compensa pierderile financiare ale transportatorilor polonezi generate de incertitudinile create de Milog, prelungite atât de mult de indolența Comisiei Europene.

26.11.2015: UNTRR publică un model de raportare al unei firme poloneze care a fost controlată de Vama Germană, iar rezultatul controlului a fost bun.

Deși acest exemplu pare sofisticat și greoi de înțeles, el se bazează în esență pe interpretarea de dată recentă a autorităților germane prin care se acceptă în calculul salarului minim și diurna, mai puțin partea de 229 euro, reprezentând așa-numita normă de hrană.

Vezi aici și baza legală tradusă: http://www.euload.com/Salariul_minim_conform_legii_privind_salariul_minim.pdf

30.12.2015 - conform ZPMD si europarlamentarilor polonezi, încep să apară primele declarații clare ale oficialilor Comisiei Europene cu privire la faptul că Germania gresește, emise cu ocazia unui seminar de transport și logistică organizat la Bruxelles sub auspiciile Reprezentanței permanente poloneze la UE.

19.01.2016 - Ministrul francez și german al muncii, într-un interviu comun în "Les Echos", au declarat categoric introducerea principiului "plată egală pentru muncă egală în același loc" și deschiderea discutiei asupra directivei de bază 96/71. Ambele țări se afla în fruntea unei coaliții împotriva detașării lucrătorilor în cadrul libertății de a presta servicii.

Comisia Europeană lucrează la pachetul pentru mobilitate, a cărui prezentare a fost amânat din decembrie 2015 pentru primul trimestru al 2016. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că războiul împotriva MILOG trebuie oprit- dimpotrivă, presiunea asupra Comisiei Europene trebuie continuată de toți cei interesați, este de părere ZPMD.

Intre timp - până în prezent, scrisori de la Vama Germană adresată transportatorilor români continuă să vină, aș zice într-un ritm din ce în ce mai rapid.

Căteva concluzii:

Poziția autorităților române se poate desprinde din:

- scrisoarea celor 18 miniștri, printre semnatari numărându-se și Ministrul Transporturilor și Ministrul Muncii din România

- mai recent, la începutul lunii ianuarie, prin intermediul Revistei Tranzit, ISCTR-ul comunica următoarele:

Cu ocazia discutiilor purtate la intrunirile Euro Control Route, reprezentantii institutiilor de control din Franta si Germania, tari care ameninta cu sanctiuni drastice pentru efectuarea perioadei de odihna saptamanala normala in cabina si respectiv pentru neacordarea salariului minim brut pe ora la nivelul de 8 euro, au declarat de fiecare data ca, desi au fost facute controale, nu s-au aplicat inca niciun fel de sanctiuni.

Tocmai de aceea, conducerea ISCTR le cere transportatorilor care au fost controlati sau chiar amendati de autoritatile de control din Franta si Germania indeosebi, dar si din alte tari, sa comunice ISCTR situatiile pentru a cere lamuriri autoritatilor omoloage in cazul in care se constata abuzuri sau interpretari la limita legalitatii.”

 

Din punct de vedere legislativ, câteva observații:

• Legea salarului minim pe economie din Germania nu este destinata cu preponderenta lucratorilor straini. Acestia din urma ar trebui insa sa i se conformeze in situatia in care s-ar afla sub domeniul de aplicare al Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii.

• De altfel, si formularul de inregistrare la Vama Germana, care ni se tot spune ca trebuie completat, face referire la personal “detasat”.

• Citind Directiva 96, nu mi se pare deloc ca s-ar aplica soferilor romani (sa zicem), angajati ai unei firme, persoana juridica din Romania, care ocazional se afla in Germania la bordul vehiculelor operate sub licenta comunitara a firmei lor in scopul executarii comenzilor de transport ale unor parteneri romani sau din UE.

Cu atât mai mult cât situația specială a transportatorilor a mai fost tratată în dreptul UE, în legătură cu aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariați și cu familiile acestora care se deplasează în cadrul comunității. Vezi REGULAMENTUL (CEE) NR. 1408/71 AL CONSILIULUI din 14 iunie 1971, în special articolele 13 și 14.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:31971R1408&qid=1455613211508&from=EN

​În plus, daca raspunsul ar fi DA, si germanii POT impune unei firme din Romania sa respecte o lege cu privire la salarul minim pe Germania in baza Directivei 96, asta ar insemna ca de fapt ORICE firma din UE ar trebui sa plateasca soferilor salarul minim din ORICARE din tarile tranzitate. Cu alte cuvinte unui sofer german lucrand pt o firma germana, pe perioada in care se afla in Spania sa zicem, ar trebui (sau ar putea?) sa i se acorde salarul minim din Spania, de 3,91 euro?

Sau, si mai rau, firmele romanesti ar trebui sa inceapa sa acorde salarul minim din Austria, Franta, etc. cand soferii lor se afla pe teritoriul acestor state?

- In plus, este contrar dreptului european să introduci o prevedere care să afecteze doar transportatorii comunitari, fără ca aceasta să fie aplicabilă unui transportator din afara UE, de ex. Turcia. Nu văd în ce bază legală un transportator turc ar putea fi obligat să plătească șoferului său salarul minim din Germania!?

- atrag atenția asupra unei observatii a d-nului avocat Szanto (APTE2002) care în cadrul Galei Tranzit de la Cluj din octombrie spunea că partea germană se rezumă la a face presiuni mediatice si pshihologice asupra transportatorilor din alte state, fără să treacă la sancțiuni. Acest lucru nu este întâmplător. O sancțiune acordată transportatorilor din alte state ar deschide calea spre acționarea rapidă în justiție la CEJ, și mai mult ca sigur tranșarea MILOG în favoarea transportatorilor.

- legat de scrisorile trimise de către Vama germană, solicitarea de a trimite documentația în limba germană mi se pare contrară de asemenea legislației UE. Limba română este și ea limbă oficială a Uniunii, la fel ca și limba germană. Poate un răspuns lapidar, în limba română a fi suficient pentru moment, până la noi clarificări.

Părerea mea (umilă), este că, având în vedere considerentele cu privire la eligibilitatea diurnei (aproape în totalitate) în calculul salarului minim german, cred că aproape-aproape ne conformăm, la nivelul diurnelor din România. Va rămâne însă inepția efortului administrativ de a defalca orele lucrate în Germania, mai apoi în Franța, apoi .... Adică ar trebui să avem atâtea pontaje câte țări tranzităm. IMPOSIBIL !!!

Eu cred că MILOG va dispare ușor-ușor, asta nu înseamnă că lupta EST-VEST se va termina. Va continua la nivel politic, sindical, patronal și va dura încă ani buni.

Ceea ce putem face noi, ca să ne asigurăm viitorul, ca firme de transport românești este să devenim din ce în ce mai buni în ce facem, mai eficienți, mai profesioniști, ca atunci când avantajele noastre cu privire la costuri se vor diminua, să continuăm să facem transport pentru că oferim CALITATE și PROFESIONALISM.

 

 

Introduceţi un comentariu