Materialul publicat anterior, pe marginea problemelor celor mai des întâlnite care apar legate de CMR-uri, 17 la număr, a suscitat discuții serioase și, considerăm noi, utile, deopotrivă șoferilor, dispecerilor și personalului TESA angrenat în lucrul cu aceste documente. S-a dovedit încă o dată că CMR-ul este un document DELOC BANAL!

    Iată acum, sub forma de întrebări / comentarii și răspunsuri, problematica CMR.

    1. Nu eu confirm descărcarea ca să fiu responsabil de ce scrie cel ce confirmă, iar eu nu pot să trec data de descărcare doar pe CMR-urile rămase mie pentru a le preda la firmă si la spediția cu care lucrez.

    Răspuns: Propunerea mea legată de acest aspect este ca în momentul în care înmânezi CMR-urile pentru confirmare la descărcare (deci ai toate exemplarele de CMR în mână, mai puțin exemplarul 1 care a rămas la expeditor) să scrii în rubrica Destinatarului, intr-un colt, data la care descarci. PE URMĂ să i le înmânezi.

    ARGUMENT: când poștașul sau curierul îmi livrează un plic sau un colet EL SCRIE data și PE URMĂ îmi dă să semnez. UN TIR DE MARFĂ e cu cât mai valoros decât un colet ! Întârzierile la livrare pot fi facturate de client, cu alte cuvinte , în lipsa datei sunt la mâna clientului, sau a clientului clientului meu.

    2. Iar la punctul 13 exista firme care nu te lasă sa scrii nimic pe cmr in afara de semnătura,

    Răspuns: Punctul 13 se referea la : Șoferul nu completează rubrica de Observații Transportator atunci când nu e lăsat să asiste la încărcare

    Propunerea mea: Având în vedere că șoferul trebuie să semneze TOATE exemplarele CMR-urilor, o regulă de aur este să nu semnezi și să dai CMR-urile semnate ÎNAINTE de încărcare. Dacă nu te lasă să asiști la încărcare, scrie acest lucru în rubrica de observatii transportator (de regulă rubrica 18). Dacă nu e CMR făcut de noi și rubrica respectivă nu există, scrie acest lucru în locul prevăzut pentru semnatură și DUPĂ ACEEA semnează CMR-urile.

    ARGUMENT: Au fost multe cazuri când această observație pur și simplu ne-a salvat de la plata unor daune însemnate.

    3. La punctul 7, cu lipsa documente însoțitoare, am anunțat la firmă de fiecare dată când nu au vrut sa le înapoieze și am primit confirmarea ca e ok, dar la firmă constatăm că nu mai e ok. De ce nu se face ceva când anunțăm ?

    Răspuns: Aici trebuie făcută deosebirea între documentele care apar consemnate pe CMR și cele care nu apar. Cele care apar consemnate pe CMR (rubrica 5 de regulă) sunt obligatoriu de a fi predate destinatarului impreună cu CMR-urile, și măcar în copie și speditionului. Și ar trebui să avem și noi un exemplar, în caz (deloc rar) când speditionul zice ca nu l-a primit și-l mai cere încă o dată.

    De când cu telefoanele mobile e mai ușor, în sensul că in loc de copie se poate face o poză, doar că ar fi bine să fie destul de lizibilă (adică să fie citibilă) și aceasta să fie transmisă dispecerului pentru a fi încărcată pe server (salvată).

    Dacă documentele însoțitoare nu sunt trecute pe CMR nu sunt obligatorii să fie predate sau aduse acasă, sunt opționale. Dacă faceți o poză și o trimiteți, poate nu strică și nu e mare lucru.

    4. Ne întâlnim adeseori cu o ștampila cum că marfa se recepționează cu rezervă referitor la cantitate și calitate .Ar trebui să avem și noi transportatorii o astfel de stampilă când nu știm exact ce și cât transportăm .

    Răspuns: Acest lucru nu figurează între problemele cu CMR-urile pe care le-am mentionat si pe care le-am cuprins deja în lista cu 17 puncte pe care o știți.

    Nu că ar fi o chestie neapărat clară și pozitivă, dar poate fi înțeleasă. Ea privește mai mult relația între expeditor și destinatar, și protejează destinatarul cu privire la anumite lipsuri/vicii ascuse (de ex. Cutii lipsă sau incomplete) care nu pot fi observate/verificate de transportator.

    Propunerea mea este ca, în acest caz, pentru siguranță, să faceți o poză CMR-ului și să o trimiteți la dispecer pentru a descifra (traduce ) textul scris.

    Dar, în principiu, nu ar trebui să fie probleme.

    5. Noi șoferii, trebuie să completăm în CMR doar la punctele 16,17,23 și la 18 atunci când constatăm probleme, sau avem de menționat unele observații. Problema e că unii clienți (expeditori) nu vor să completeze în cmr. Dumneavoastră ar trebui să le impuneți acest lucru. Nu avem totdeauna informații necesare pentru a completat corect cmr-ul, pt că de multe ori, nici dispecerul nu le deține. 

    Răspuns: Dacă primești CMR-ul completat de expeditor , îl verifici comparându-l cu comanda ȘI cu încărcătura, completezi rubricile 16,17, 18 , PE URMĂ îl semnezi în rubrica 23.

    Dacă nu primești CMR de la expeditor, atunci folosești un formular CMR de al nostru pe care îl completezi conform comenzii. Rubricile obligatorii sunt Rubrica expeditorului (nr. 1) și a destinatarului (nr. 2) , Rubrica Transportatorului (nr. 16) , Ștampila transportatorului și/sau semnătura șoferului, plus caracteristicile mărfii, cât poți observa cu ochiul liber (număr, tip pachete/paleti, natura mărfii, greutate/cubaj) , repet, atât cât știi sau poți afla din comandă, sau de pe ambalajul mărfii sau după documentul însoțitor).

    6. O altă problemă, de ce să nu consemnăm în cmr la punctul 18,d acă nu am fost lăsați să asistăm la încărcat și descărcat?

     Răspuns: Tocmai, asta zic și eu. Vezi mai sus la comentariul 2.

    7. În cazul în care, după ce am părăsit incinta expeditorului și suntem aproape de destinație, primim dispoziție să descărcăm în altă locație, de unde mai luăm stampila și semnătura expeditorului?

    Răspuns: Conform Convenției CMR orice schimbare a adresei de descărcare, alta decât cea scrisă în CMR, se poate face doar dacă dispoziția de a schimba locația se face în scris. Deci nu pe telefon! Dispecerul trebuie să primească în scris de la dispecerul speditionului de la care a primit comanda (prin email), iar soferul , la rândul lui, în scris de la dispecer (prin Soft, SMS, etc).

    Nu este nevoie, în acest caz, de refacerea CMR-ului și resemnarea lui de expeditor.

    Dacă citiți cu atenție cele 17 puncte cu problemele care pot apărea la CMR-uri , lipsa stampilei si semnaturii expeditorului NU APARE între ele.

    8. Azi am încărcat fără să primesc acte marfă ( ceva foarte întâlnit la unele speditioane). De unde iau eu ștampila pentru rubrica expeditorului?

    Răspuns: Cum am zis și la comentariul 7 , rubrica expeditorului nu figurează între probleme.

    Cât privește faptul că de la anumiți expeditori nu primești CMR, cunosc problema. Ar fi mult mai clar dacă aceștia si-ar schimba modul de lucru. Noi le-am mai cerut acest lucru, însă până acum fără rezultat.

    Ce e de făcut în acest caz ca să fim și în legalitate și protejați de convenția CMR?

    Înainte de toate, există o comandă, chiar dacă succintă (adică foarte pe scurt), lucru care ne permite să completăm un CMR, cu elementele ATÂT CÂT LE ȘTIM SAU LE PUTEM DEDUCE.

    Acum, am să fac un pic de teorie a CMR-ului. El reprezintă dovada înțelegerii între transportator și expeditor pentru a încărca într-un loc și a descărca în altul, altfel spus dovada contractului de transport.

    Dintre cei 3 actori (expeditor, transportator și destinatar), primul și cel mai privilegiat este expeditorul. De altfel și exemplarul 1 care rămâne la expeditor este cel mai important în caz de litigiu (judecată).

    Faptul că expeditorul alege să nu completeze CMR-ul sau să-l ștampileze înseamnă că renunță la un privilegiu. El păstrează oricum exemplarul 1, cu semnătura și stampila transportatorului, care îi este suficient pentru a-și proteja drepturile. Dacă pierde exemplarul 1 poate avea o problemă. Sau , cum e cazul la expeditorul de care vorbeai, să nici nu-l intereseze să păstreze un CMR semnat de transportator, e și mai rău. Transportatorul ar putea dispărea cu marfa și nu ar avea ce să facă! Cu alte cuvinte merg pe încredere.

    De ce facem (cerem) totuși CMR? Pentru că, conform legislației, soferul trebuie să aibă pe drum un document de transport care să ateste unde a încărcat, unde se duce și ce transportă, în caz că autoritățile te verifică.

    Acest lucru nu înseamnă că autoritățile se vor implica în relația comercială existentă, ci că ele doar verifică că este o relație comercială la vedere, trasabilă, recunoscută, cum vreți să-i zicem.

    9. De multe ori suntem trimiși la încărcat fără a ni se da adresa destinatarului, sau locul de descărcare, la fel, dispecerul nu deține informația.

    Răspuns: Din păcate așa este, ar fi preferabil să cunoști dinainte destinația. În acest caz vom folosi ceea ce scrie în rubrica Destinatar pe CMR-ul pe care mai mult ca sigur, în acest caz, îl vom primi la locul de încărcare.

    10. La unii expeditori de multe ori nici nu cunoști greutatea exactă, este trecut pe CMR doar metri cubi (la cherestea), atunci cine este vinovat.. cine modifică greutate și cine semnează?

    Răspuns: Să nu înțelegeți greșit problema de la punctul 9 de pe lista de probleme, și anume: Modificarea cantității sau a greutății pe CMR, fără ca expeditorul să semneze lângă modificări.

    În situația pe care o aduci în discuție, cea cu cheresteaua, nu e nevoie să corectezi și nici să adaugi nimic în plus pe CMR, legat de greutate. Dacă ai cubajul e suficient pentru a avea o unitate de măsură, pentru că altfel nu ar fi ce să numeri la încărcare/descărcare.

    În cazul mărfurilor vrac sau uniforme există posibilitatea de a se transforma, la nevoie, volumul (in metri cubi) în greutate (kg). Nu trebuie să o facem noi.

    Răspunderea transportatorului, în mod normal, conform convenției CMR este limitată în funcție de greutate ( la aproximativ 10 euro/kg) SAU de valoarea mărfii . De cele mai multe ori acest tip de mărfuri sunt foarte grele, însă valoare lor nu este atât de mare, așa încât greutatea lor (KG) e mai puțin importantă în caz de litigiu.

    Ce vroiam noi să vă atenționăm prin punctul 9 de pe lista se referă la faptul că orice modificare pe CMR (in afară de rubrica destinatarului) trebuie făcută pe TOATE exemplarele CMR-ului. Dacă e nevoie să se facă o modificare, ceva nu corespunde, e greșit, etc, atunci EXPEDITORUL, fiind cel mai privilegiat dintre toți, cum am mai spus, trebuie să semneze lângă modificare. Altfel, destinatarul va trebui să verifice cum arată exemplarul 1 al expeditorului.

    Până la urmă nu ar fi o problemă foarte mare, dacă exemplarele sunt identice, dar ar fi o dovadă de bună practică atât pt expeditor cât și pt transportator.

    11. La terminarea descărcării i-am arătat omului unde se pune stampila lor. În mijloc. Când revine de la birou aveam stampila pusă în dreapta... Și mai câte altele astfel de probleme le întâlnim zilnic...când i-am zis că nu e bine,... Mi-a aruncat cmr-ul în mijlocul trailerului...

    Răspuns: Ștampila la descărcare, sau mai bine spus, confirmarea descărcării are o rubrică specială, de regulă rubrica 24, în colțul dreapta jos. Așa cum e și pe CMR-ul nostru. Unii pun ștampila în mijloc. Nu e greșit, după cum nu e greșit nici dacă o pune în rubrica special dedicată destinatarului, în dreapta.

    Comportamentul nu-l comentez :( .

    12. sunt unele cmr-uri în care rubricile sunt inversate și nu am înțeles de ce....

    Răspuns: Din păcate, nici până la această oră, nu exită un standard pentru formularul de CMR, și nici măcar la numerotarea căsuțelor. De aranjarea lor pe foaie ce să mai vorbim. Există un minim de rubrici care trebuie (sunt obligatorii) să fie pe CMR-uri. Unele CMR-uri au mai multe rubrici, altele , mai puține. Probabil și în funcție de abilitatea programatorului care a făcut sistemul informatic sau de imprimante.

    IMPORTANT este să citești / vizualizezi fiecare rubrică completată și să citești și la ce se referă acea rubrică (de regulă apare scris mic, în colțul stânga-sus al căsuței).

    13. Îmi pare rău, dar nu este obligația șoferului ca să scrie CMR-ul... șoferul doar pune ștampila scrie numele și îl semnează și rubricile 17, 18 și 23 în rest expeditorul este obligat să-l scrie... Că facem asta ca să nu supărăm clientul și să nu creem probleme.

    Răspuns: CMR-ul reprezintă dovada înțelegerii între transportator și expeditor pentru a încărca într-un loc și a descărca în altul, altfel spus dovada contractului de transport.

    Gândiți-vă când cumpărați sau vindeți o mașină, de exemplu, și faceți un contract de mână, vă certați care să-l scrieți? Probabil cel mai ușor i-ar fi vânzătorului pentru că el deține datele mașinii, dar până la urmă poate să-l scrie oricare. Indiferent cine îl scrie, de semnat o să semneze fiecare: vânzătorul la vânzător și cumpărătorul la cumpărător.

    În contractul de CMR transportatorul e vânzătorul (vinde serviciul de transport) și expeditorul este cumpărătorul.

    Faptul că expeditorul alege să nu completeze CMR-ul sau să-l ștampileze înseamnă că renunță la un privilegiu. El păstrează oricum exemplarul 1, cu semnatura și stampila transportatorului, care îi este suficient pentru a-și proteja drepturile. Dacă pierde exemplarul 1 poate avea o problemă. Sau expeditorul poate că nici nu-l interesează să păstreze un CMR semnat de transportator. În cazul acesta transportatorul ar putea dispărea cu marfa și nu ar avea ce să facă! Mă rog, în lipsa altor probe.

    De ce facem (cerem) totuși CMR? Pentru că, conform legislației, soferul trebuie să aibă pe drum un document de transport care să ateste unde a încărcat, unde se duce și ce transportă, în caz că autoritățile te verifică.

    Așa că dacă nu primim CMR, TREBUIE să completăm noi unul. De aceea avem grijă să nu rămâneți fără formulare goale de CMR la bord.

    14. Neamțu, nici nu catadicsește să-ți pună stampila, cu toate că l-ai întocmit tu!

    Răspuns: Cu am mai zis, rubrica expeditorului nu figurează între probleme.

    15. Sînt firme in DE, No Cmr, No stampile, descurcă-te cum poți. Ce ar fi de făcut,ca să fie în regulă? .....

    Răspuns: Dacă te referi la expeditori , la fel ca la comentariul precedent.

    Dacă e vorba de destinatari, atunci răspunsul este: NU e obligatorie ștampila !

    Am scris asta și am spus asta de mai multe ori. Vezi punctul 10 de la probleme CMR : Rubrica pentru recepția mărfii la destinatar are doar semnătură, fără ștampilă și fără nume, sau cu nume scris indescifrabil .

    Poate nu e suficient de clar, asa ca mai reformulez încă o dată. Dacă nu au ștampila, atunci să-si treacă numele cât mai clar și să semneze. Atât.

    Ba chiar mai mult, sunt situații, e drept speciale și rare, când pentru descărcare primești o altă dovadă, o altă hârtie. Destinatarul nu semnează în rubrica prevăzută, ci îți dă o altă POD (proof of delivery), cum zic ei. Și acest lucru este în regulă, deși poate nu ar fi o idee rea să o verifici cu biroul.

    16. Încărcăm în miez de noapte marfă grupaj, remorca este sigilată apoi după ce descarc îmi scrie pe CMR că lipsesc 7 produse. Mai mereu se întâmplă așa. Noi ce putem face în aceste situații?

    Răspuns: Dacă remorca e sigilată, e cel mai ușor pt noi. Practic singura noastră răspundere e să nu rupem sigiliul.

    Pentru a fi în regulă ar trebui ca numărul de sigiliu să fie trecut pe CMR și să fie rupt DE CĂTRE DESTINATAR sau ÎN FAȚA LUI.

    Nu săriți în ajutorul lui, rupându-l voi înainte cu 15 minute, ca să nu se obosească reprezentantul destinatarului.

    Și atenție, nu rupeți sigiliul ca să vă luați lucrurile din remorcă, pentru că veniți acasă. În acest caz (cum am mai pățit) orice lipsă de marfă cade în cârca (răspunderea) transportatorului.

    Dacă sigiliul e intact, orice lipsă de marfă angajează răspunderea expeditorului.

    17. Dumneavoastră vreți să spuneți că o remorca care am preluat-o încărcată și care are 400 de colete în acte, eu ca și șofer trebuie să mă apuc să număr coletele?

    Răspuns: Nu neapărat, depinde. Dacă e paletizată, trebuie să scrii în primul rând numărul de paleți. Dar e bine să arunci o privire și pe paleți. S-ar putea să scrie pe ei numărul de colete și să fie toți paleții cam la fel. Deci ai avea 20 de paleti cu 20 de colete fiecare, adică total 400 de colete. Un fel de numărare prin înmulțire. Uneori poate și prin aproximare.

    Dar numărul de paleți e cel mai important.

    E puțin probabil ca o marfă nepaletizată să ajungă la 400 de colete.

    18. Atâta timp cât apăsați tot mai mult pe șoferi să știți că apar greșeli. Tocmai de aceea a apărut asigurarea cmr. Dacă asigurarea cmr nu ar fi existat să știți că șoferii ar fi lucrat degeaba.

    Răspuns: Numai cine nu muncește, nu greșește. Dar sunt greșeli și greșeli. Și nu e totuna cât de des greșim.

    În ce privește asigurarea CMR, ea nu a apărut ca să acopere greșelile șoferilor, mai ales cele care sunt generate de neatenție. Ea a apărut ca să acopere în primul rând riscuri majore cum ar fi accidente, furturi, calamități naturale, etc.

    Asigurarea CMR are de regulă o franșiză, adică o anumită sumă pentru care nici nu se deschide dosar de daună și pentru care nu ești despăgubit. Și e normal pe undeva, pentru că instrumentarea unui astfel de dosar, cu tot lanțul comercial expeditor – transportator (unul sau mai mulți) – destinatar este dificilă, de lungă durată și COSTĂ timp și bani pe toți cei implicați.

    Orice dosar de daună azi va însemna o majorare de tarif pentru asigurarea CMR la următoarea renegociere. Asigurarea CMR nu e fixă, se negociază și depinde foarte mult de istoricul incidentelor .

    Asigurare CMR există, dar eu zic că e bine să lucrăm fără să ne gândim că avem asigurarea CMR care ne salvează, să lucrăm cât putem mai bine și mai atenți, cât mai responsabili, și apoi dacă, Doamne ferește, se va întâmpla ceva, vreo greseală, ne vom uita și la asigurarea CMR, încercând să diminuăm paguba.

    19. Câte exemplare din CMR trebuie predate la client (acolo unde se cere acest lucru) și câte exemplare aduse la birou?

    Răspuns: UN exemplar lași la client și RESTUL (toate câte mai ai) le aduci la birou.

    20. Ce faci când trebuie să predai remorca încărcată sau chiar dacă nu toată remorca, un palet/colet/cutie unui alt transportator, un transportator succesiv?

    Răspuns: În acest caz e o situație mai delicată, în care trebuie să fiți atenți. Răspunderea noastră conform convenției CMR ține până la momentul predării mărfii, însă dacă nu avem nici o dovadă că am predat-o în bună ordine, și următorul transportator a făcut marfa zob, o s-o plătim jumi-juma.

    Ca dovadă că am predat marfa în regulă se poate face un PROCES-VERBAL DE PREDARE PRIMIRE MARFĂ . Noi avem un formular de acest tip bilingv româno-englez pe care ar trebui să-l găsiți în dosarele de la mașină cu documente sub numele Acknowledge of receipt și care trebuie folosit atunci când marfa este predată unui transportator succesiv. Acest documente trebuie semnat de ambii transportatori.

    Un exemplar din CMR trebuie adus acasă, restul CMR-urilor rămân la transportatorul succesiv pt a fi duse la destinatar.

    21. Eu acum sunt transportatorul succesiv si am doar doua exemplare de CMR. Cum sa impart aceste exemplare ? Si pe cine sa fac "fericit" cu o copie? Mentionez ca nu am ajuns la client deocamdata. Iarasi CMR-ul l-am primit la incarcare.

    Răspuns: Da, când se întâmplă să apară un transportator succesiv pe lanț, numărul de exemplare CMR pot să fie insuficiente. Tocmai de aceea voletul nostru are 5 exemplare. În cazul de care vorbești îți recomand să faci o copie, cu mențiunea că copia xerox o faci ÎNAINTE de a da la semnat la destinatar, astfel încât ștampila și semnătura acestuia să fie pusă în ORIGINAL. Acest exemplar (pe jumatate xerox, pe jumate original) se poate lăsa la destinatar, dacă nu-l acceptă atunci îl lași la spedition . Un original 100% ar fi bine să avem noi. Dacă nu,. în cel mai rău caz, merge și un xerox cu ȘTAMPILA DESTINATARULUI ÎN ORIGINAL, dar nici într-un caz un xerox 100%.

    22. În cazul în care, trebuie să lăsăm remorca încărcată și să luăm alta, undeva unde nimeni nu ne semnează procesul verbal și nici cmr-ul, apoi vine un transportator succesiv și o duce la descărcat, noi lăsând totul în bună regulă și la descărcare e totul varză, ce mai putem face?

    Răspuns: În situația în care lăsăm remorca încărcată, fără să existe la locul respectiv cineva să confirme CMR-ul, intră în funcție email-ul dispecerului care anunță că ai lăsat remorca încărcată, locația exactă și data și ora. Email-ul dispecerului către client se trimite cât mai curând posibil după ce ai informat dispecerul despre lăsarea remorcii. Recomandabil este să faci și poze la marfă cu ușile de la remorcă deschise și nrumărulde înmatriculare al remorcii vizibil. Aceste poze vor fi trimise de dispecer în atașament la emailul de care vorbeam. Ideea e că orice problemă ar fi cu marfa, clientul la rândul lui ar trebui să ne notifice neîntârziat. Am avut situații în care am fost acuzați că marfa a fost răsturnată și deteriorată, însă pozele ne-au salvat. Emailul pe care îl trimitem către client funcționează juridic ca o completare a CMR-ului. Metoda nu e beton, Mergem un pic pe încredere în astfel de situații. Până la proba contrarie, cum se zice. O facem doar pentru clienții contractuali (cu contracte semnate) și acolo unde incintele unde se lasă marfa au sisteme de supraveghere și monitorizare.

    23. Am o intrebare in legatura cu exemplarul 1 de la CMR,daca eu il pastrez pe acesta este mai OK deoarece eu cam la 90% nu le dau lor originalul si il pastrez pt firma?

    Răspuns: Nu e greșit cum procedezi. Până la urmă toate exemplarele sunt originale. Dacă păstrezi exemplarul 1 din volet pentru noi , e ok, măcar e mai ușor de citit, de descifrat. Când se face referire la Exemplarul 1 în teorie se referă la exemplarul expeditorului, el fiind primul exemplar care rămâne pe traseu, pe urmă destinatarul, și la urmă transportatorul. De regulă e primul exemplar de hârtie din volet, dar nu e obligatoriu.

     

    Răspunsurile oferite sunt niște propuneri. S-ar putea să nu funcționeze 100% în practică, pentru că e teorie, dar am putea încerca.

    Consider că ordinea și disciplina nu a făcut rău nici unei firme, din contră ajută să mențină echilibrul - linia de plutire - fără șocuri și surprize neplăcute.

    Pe de altă parte învățăm cât trăim, din pățaniile noastre, și dacă suntem deștepți și din ale altora!

    Așa că haideți să învățăm!

    Pentru referință vă pun la îndemână Lista cu cele 17 probleme cel mai des întâlnite în legătură cu CMR-urile:

    https://www.euload.com/blog.view.php?id=33

     

     


     

     

    Comentar(ii)

    • Andreea,09/03/2024 18:44

      Bună ziua! Șoferul nu vrea să mi înmânezi CMR-urile având în vedere ca plata salariului se face în data de 25 a luni conform contractului , iar el dorește salariul la încetarea contractului . Ce pot face în situația aceasta ? Banii clar ii va primi, însă la 25 având în vedere faptul ca mi-a anulat o încărcare pe motiv ca el nu mai vrea să încarce la prelată ca e prea greu și mi a rămas camionul în afara .

    • Raul,05/10/2023 23:38

      Ce pix folositi pentru a se imprima scris+ul pe toate exemplarele? La fiecare cursa scriem pe cate 6 exemplare si de obicei pe ultimul abea se vede

    • Mihai nicu ,09/05/2023 19:12

      La înmatricularea unei mașini care trebuie sa fie cel original la înmatriculare sau numai o copie

    • Doru Dumitru,20/08/2021 13:47

      Cum se procedeaza daca ma tine la incarcat descacarcat o groaza de timp ma refer la 6-12 ore pe intern. Adica nu este nici o reglementare in acesasta problema grava consider eu. Si cum am putea sa reglementam aceasta problema cu ar trebui sa depunem plangere pentru ca e o practica barbara pe intern cu reprosuri gen '' te descarc cand vrea muschiul meu''

    • Iustin,14/06/2021 09:53

      Cum trebuie sa procedez corect daca dimineata constat ca am sigiliu rupt la remorca. Mentionez ca am anuntat dispecerul am facut si trimis poze...multumesc

    • DASCALESCU GABRIELA,03/03/2020 17:32

      Am fost amendata de ISCTR, pentru ca soferul meu nu a completat pct.17 din CMR,respectiv transportatorul succesiv.Am vreo sansa daca fac contestatie sa castig? Multumesc.

    • Chisca Viorel ,25/02/2020 05:51

      Am fost amendat în Italia pentru cmr pentru lipsa de completare de la rubrica 3, ași vrea să mă ajutati dacă se poate. Am o parere buna despre Euload.

    Introduceţi un comentariu