Un subiect sensibil, care-i frământă pe mulți dintre transportatorii români care prestează servicii de transport pe teritoriul UE, este obligația de a reveni cu camionul în România pentru efectuarea ITP-ului (inspecția tehnică periodică).

Și pentru că, relativ recent, a apărut în presa de specialitate o referire la acest subiect, am cerut instituțiilor abilitate un punct de vedere, începând cu RAR (Registrul Auto Român).

Întrebările pe care le-am transmis (vezi aici) au fost următoarele:

  1. Este adevărat ca un camion înmatriculat în România poate să-și facă ITP-ul în altă țară din Uniunea Europeană?
  2. În cazul în care este valabil ITP-ul efectuat în altă țară UE, alta decât în România, care este baza legală?
  3. În cazul în care totuși se face o verificare tehnică ITP într-o țară din UE acest ITP este valabil în Comunitatea Europeană, inclusiv în România?

Răspunsul RAR îl puteți citi la adresa:

https://www.euload.com/download.file.php?id=126

Pe scurt, RAR spune că:

“[…] precizăm că legiuitorul nu a introdus în legislația națională prevederi în ceea ce privește desfășurarea activității de ITP care să permită autorizarea sau supravegherea de către statul nostru a unui organism public sau privat de pe teritoriul altui stat, fie acesta membru UE sau nu.

În consecință, conform acestor prevederi ale legislației europene și naționale aplicabilă, nu se poate efectua ITP unui vehicul înmatriculat în România decât la o stație ITP autorizată din România.”

La recomandarea RAR (vezi răspunsul acestora) ne-am adresat si autorităților Germane și societăților de asigurări.

Răspunsul (în engleză) al autorităților germane îl puteți citi la adresa:

https://www.euload.com/download.file.php?id=127

Autoritățile germane spun că " atunci când România va autoriza centre de testare în afara teritoriului său, atunci autoritățile germane pot accepta ca vehiculele și remorcile din România să fie testate acolo. Așadar, vă rugăm să luați legătura cu Guvernul României și să îi întrebați. Îmi pare rău, dar nu avem aceste informații.”

Din partea asiguratorilor, am primit de la Groupama următorul comunicat (vezi aici):

1. Lipsa inspectiei tehnice periodice valabila, obligatoriu efectuata la o unitate autorizara RAR din Romania, are drept consecinta respingerea dosarului – in cazul unui dosar casco (in contractele casco este mentionata obligatia asiguratului ca vehiculul asigurat sa aiba ITP valabila la data producerii accidentului), respectiv nu are niciun fel de consecinte in cazul unui dosar RCA, deoarece legislatia in vigoare nu conditioneaza plata despagubirii de existenta ITP valabila. Mai exact, daca asiguratul RCA raspunzator de producerea unui accident nu are ITP valabila, despagubirea se va achita pagubitului, indiferent daca la randul sau pagubitul are sau nu ITP valabila.

2. Nu va putea fi luata in considerare existenta unei verificari tehnice efectuata in afara Romaniei - in cazul dosarelor Casco.

Același răspuns l-am primit și de la Generali, vezi AICI.

Concluziile le trageți d-voastră!


 


 

Comentar(ii)

  • Dumitru Iulian ,28/06/2023 13:14

    Bună ziua sunt în Franța și mia expirat ITP pot să-l fac și Franța? Este valabil în România?

  • Vasc Cristian,10/04/2023 13:25

    DA poti sa faci ITPul in alta Tara din UE acel ITP este valabil doar pe teritoriul acelei Tari nu poți sa circuli cu acel vehicul in alta tara decât pe teritoriul acelei tari.

  • Dogaru cristian ,04/04/2023 19:54

    Daca îmi expira ITP in Germania pot face ai i Oana ajung in țară? Mulțumesc!

  • Ursu Daniel ,27/11/2022 19:18

    Am un autoturism înmatriculat în România pot circula cu itp efectuat în Franța pot circula către România?

  • Ionescu,22/01/2022 18:40

    OK! Dacă din neglijența am omis sa fac ITP ,pot sa m-a deplasez pana la service pe roti , sa fac ITP ? Dacă m-a prinde poliția ,ce- mi face?

  • Viorel pisi,19/01/2022 21:09

    Am masina de romania ma aflu an spania știe cineva va rog mia expirat itp pot să-l fac an spania este valabil sa vin cu masina an romania cu itepeu de spania

  • Gheorghe,19/08/2021 22:36

    Buna ziua. Am avut probleme la un cap tractor , și mi-a rămas semiremorca in Grecia, iar între timp ia expirat ITP-UL. Știe să-mi spună cineva daca pot face itp-ul in Grecia și unde anume mă pot interesa?

  • Popescu ionel,30/06/2021 19:50

    Buna ziua, sunt în aceiaș situație ca și cei din înaintea mea, sunt în franța și îmi expira itp si am contract pîna în august, se poate face în franța și unde este valabil? mulțumesc o zi bună

  • Adrian Serban,18/04/2021 10:29

  • Alina,19/01/2021 20:23

    Buna. Pot sa fac in Italia, itp-ul unui autoturism inmatriculat in Romania? Daca da, stiti unde ar trebui sa merg. In statiile itp imi raspund ca ei nu pot sa imi faca desi pe internet si pe site-ul RAR romania spune ca se poate face in tarile UE.

  • Mayeur phylyppe,07/01/2021 21:37

    Proces-verbal de controle tehnic auto mobile

  • Ionel potcovaru,02/12/2020 12:44

    Itp expiration la masina de Romania in uk...poate face mot. de uk si sa vina in romania cu ea ...?

  • Sebi ,22/11/2020 09:24

    Buna sunt in Franta si masina este inmatriculata pe Romania si imi expira itp .. Pot sa.l fac in franta este valabil pt romania ?

  • Alex,20/06/2020 06:45

    Foarte util articolul, multumim mult!

  • Fratila ciprian,06/05/2020 20:47

    Buna ziua, am nevoie de o parere de la un cunscator in domeniu, sunt plecat in franta si masina este imatriculata pe rominia, si itp-ul imi expira in iulie, pot sa il facin franta si cind ajung in rominia sa il fac pe ro. ?

Introduceţi un comentariu