Mulțumesc d-nei Claudia Barbu de la TSG-euroShell, pentru amabilitatea cu care a întocmit această sinteză a problemei referitoare la noua taxă de drum din Belgia, problemă care nu mai suferă amânare și pe care, în cazul în care nu ați făcut-o încă, vă sfătuim să o treceți cât de repede pe agenda d-voastră.

Așadar,

  • Belgia va introduce din 1 aprilie 2016 un sistem electronic de plata a taxei de drum.

  • Viapass, noul sistem de taxa de drum in Belgia va functiona prin satelit si va inlocui sistemul actual de vignete.

In urma unei licitatii din primavara anului trecut, Belgia a selectat un consortiu care include si compania germana Satellic, pentru a livra sistemul national de taxa de drum electronica, Viapass.

Noua taxa de drum in Belgia va inlocui sistemul de vigneta electronica existent si va fi obligatoriu pentru toate vehiculele mai mari de 3,5 tone. Reteaua de drumuri taxabile este de aproximativ 900 km. Autoritatile se așteapta ca peste 700.000 de vehicule (din care 80% din afara Belgiei) sa fie echipate cu noul dispozitiv electronic Viapass. Nivelul taxei de drum va depinde de clasa de poluare, masa totala maxima autorizata si clasa de drum utilizata. Informatiile vor fi colectate prin intermediul unui aparat de tip „On Board Unit”, aparat ce poate fi comandat dupa o inregistrare prealabila online sau cumparat de la unul din cele 100 de puncte de vanzare de pe teritoriul Belgiei. Exista si varianta folosirii unui aparat interoperabil (adica un aparat pe care il folositi deja la plata taxelor de drum din Franta, de ex.)

Potrivit informatiilor publicate, puteti vedea tarifele valabile in cele trei regiuni ( Flandra, Bruxelles, Valonia (grevată de TVA)) care adopta noua taxa de drum la urmatoarea adresa de internet:

http://www.viapass.be/fileadmin/viapass/documents/download/tarievenE.JPG

 

Calculator online pentru taxa de drum Belgia, găsiți la urmatoarele adrese:

http://www.axxes-bmap.com/simulator

http://tollcalculator.satellic.be/

Există pe internet și va recomand vizualizarea urmatoarelor tutoriale privind noul sistem de taxare.

  • Despre achizitionarea si incarcarea aparatelor Satellic la Service Points:

https://www.satellic.be/en-UK/manage/servicepoint/fast-track

  • Despre sistemul de taxare, in general:

https://www.youtube.com/channel/UC4BqHEOy4jlPgxdfqJsYlwQ

  • Despre aparatul OBU si functionarea sa:

https://www.youtube.com/watch?v=ZCI16gXvu1M

  • Despre inregistrarea pe portalul Satellic:

https://www.youtube.com/watch?v=AcsFsTmpxeo

 

Ce au de facut companiile de transport pana la 1 aprilie 2016?

  • Sa decida ce tip de aparat vor folosi pentru plata taxei de drum din Belgia.

      In piata exista 2 variante de plata:

  1. Aparat OBU furnizat de Satellic. Acestea presupun un cost de 135 euro/aparat (garantie). Pot fi achizitionate direct de pe portalul furnizorului sau achizitionate de la punctele fixe (Service Points) de pe teriotoriul Belgiei sau in tarile vecine. Daca se achizitioneaza de pe portal, se face inregistrarea online a companiei si a vehiculelor, se face plata aparatelor (prin transfer bancar sau, mai nou, cu card de carburant , de ex. euroShell) si in app 10 zile lucratoare se primesc in tara aparatele comandate.

  2. Aparat multifunctional, gen ITR Plus de la Axxes.

          Exista si varianta alternativa a aparatelor interoperabile si cu sistemul Belgian de taxare. Costurile implicate sunt mult mai mici. Suplimentar, soferii nu mai pun in parbriz inca un aparat. 

          Exista in piata in momentul de fata, pe langa aparatul Interoute Plus de la Axxes, furnizat de euroShell (aparat pentru plata taxelor de drum din Belgia, Franta, Spania si Portugalia), inca 2 aparate multifinctionale acceptate ca si modalitate de plata si la noua taxa de drum, aparate furnizate tot de Axxes, prin intermediul UTA si Multiservice.

           MARE ATENTIE!! Sunt companii in piata care anunta faptul ca au si furnizeaza aparate interoperabile si acceptate in Belgia insa nu se refera la noua taxa de drum ci la plata taxei unui tunel din Belgia!!!!

          Ex: Telepass Italia a anuntat ca are un aparat multifunctional ce este acceptat la plata taxelor de drum din Franta, SPania, Portugalia, Italia si BELGIA, insa nu la noul sistem de plata VIAPASS!!

  • Dupa stabilirea modalitatii de plata, sa faca demersurile in comandarea aparatelor Satellic, respectiv activarea aparatelor interoperabile, dupa caz.

          Pentru aparatele OBU Satellic, va ajuta tutorialele de mai sus. Pentru cele interoperabile contactati furnizorii aparatelor interoperabile.

  • Dupa achizitionarea aparatelor de acest tip, se alege varianta de plata: pre-pay (cash, card bacar, card carburant) sau post-pay (card carburant).

  • De mentionat este si faptul ca taxa de drum este purtatoare de TVA in anumite regiuni! Daca se merge pe varianta de plata Satellic OBU, pre-pay cu cash sau card bancar, de verificat documentul fiscal obtinut la incarcarea aparatului si recuperarea sumelor de TVA ulterior.

Foarte pe scurt, TSG-euroshell, oferă toate variantele posibile clientilor săi: aparate Satellic sau aparate interoperabile (interRoute Plus), pre-pay sau post-pay, dublate de asistența completă în tot ce înseamnă înregistrarea, activarea și utilizarea acestor aparate.

Detalii suplimentare găsiți aici:

http://tsg-euroshell.ro/noutati/2015-12-solutia-tsg-euroshell-la-plata-taxei-de-drum-din-belgia/

Introduceţi un comentariu