ORDONANTA DE URGENTA Nr. 91 din 24 iunie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal - in vigoare din 01.01.2009
              ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 91 din 24 iunie 2008
pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

EMITENT:      GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICATA îN: MONITORUL OFICIAL  NR. 480 din 30 iunie 2008

    Având în vedere necesitatea perfectionarii continue a legislatiei fiscale si a corelarii acesteia cu legislatia Uniunii Europene, ca urmare a dialogului purtat cu mediul de afaceri si necesitatea corectarii masurilor fiscale adoptate prin acte normative colaterale legislatiei fiscale,
    în temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia României, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    ART. I
    Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La articolul 26, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "(4) Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1), respectiv alin. (5), de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa între data înregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, dupa caz."
    2. La articolul 26, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
    "(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pierderea fiscala anuala realizata începând cu anul 2009, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute în urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrarii acestora."
    3. La articolul 65 alineatul (2), litera b) se abroga.
    4. La articolul 65, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
    "(4) Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate din detinerea si tranzactionarea titlurilor de stat si/sau a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ-teritoriale."
    5. La articolul 116 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "a) 10% pentru veniturile din dobânzi si redevente, daca beneficiarul efectiv al acestor venituri este o persoana juridica rezidenta într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-unul dintre statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, sau un sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb. Aceasta cota de impunere se aplica în perioada de tranzitie de la data aderarii României la Uniunea Europeana si pâna la data de 31 decembrie 2010, cu conditia ca beneficiarul efectiv al dobânzilor sau redeventelor sa detina minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica româna, pe o perioada neîntrerupta de cel putin 2 ani, care se încheie la data platii dobânzii sau redeventelor;".
    6. La articolul 116 alineatul (2), dupa litera a) se introduce o noua litera, litera a^1), cu urmatorul cuprins:
    "a^1) 10% pentru dividendele platite de o întreprindere, care este persoana juridica româna, unei persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau în unul din statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat într-un alt stat membru al Uniunii Europene ori al Asociatiei Europene a Liberului Schimb;".
    7. La articolul 117, literele b), h) si j) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "b) dobânda aferenta instrumentelor de datorie publica în lei si în valuta si veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat si a obligatiunilor emise de catre unitatile administrativ-teritoriale, în lei si în valuta pe piata interna si/sau pe pietele financiare internationale, precum si dobânda aferenta instrumentelor emise de catre Banca Nationala a României în scopul atingerii obiectivelor de politica monetara si veniturile obtinute din tranzactionarea valorilor mobiliare emise de catre Banca Nationala a României;
    ..........................................................................
    h) dupa data aderarii României la Uniunea Europeana, dividendele platite de o întreprindere, care este persoana juridica româna, unei persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau în unul din statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, ori unui sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un stat al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, situat într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb, sunt scutite de impozit, daca beneficiarul dividendelor detine minimum 15% din titlurile de participare la întreprinderea persoana juridica româna, pe o perioada neîntrerupta de cel putin 2 ani, care se încheie la data platii dividendului. Conditia de detinere minima va fi de 10%, începând cu anul 2009. Conditiile în care se aplica aceste prevederi, referitoare la tipurile de întreprinderi din statele membre catre care se fac platile de dividende si definitia termenului <<stat membru>>, sunt prevazute la art. 20^1;
    ..........................................................................
    j) începând cu data de 1 ianuarie 2011, veniturile din dobânzi sau redevente, asa cum sunt definite la art. 124^19, obtinute din România de persoane juridice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene sau ale Asociatiei Europene ale Liberului Schimb, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, sunt scutite de impozit, daca beneficiarul efectiv al dobânzilor sau redeventelor detine minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare la persoana juridica româna, pe o perioada neîntrerupta de cel putin 2 ani, care se încheie la data platii dobânzii sau redeventelor."
    8. La articolul 263 alineatul (2), punctul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 ______________________________________________________________________________
|         Tipuri de autovehicule                       | Suma, în lei, pentru  |
|                                                      | fiecare grupa de      |
|                                                      | 200 cm^3 sau fractiune|
|                                                      | din aceasta           |
|______________________________________________________|_______________________|
|"7. Alte autovehicule cu masa totala maxima autorizata|           25"         |
|    de pâna la 12 tone inclusiv                       |                       |
|______________________________________________________|_______________________|


    ART. II
    Prezenta ordonanta de urgenta intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2009.
    ART. III
    Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, va fi republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o noua numerotare.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       p. Ministrul economiei si finantelor,
                       Eugen Teodorovici,
                       secretar de stat

    Bucuresti, 24 iunie 2008.
    Nr. 91.

                              ---------------