ORDIN Nr. 1934 din 19 octombrie 2006 privind modificarea si completarea Regulamentului pentru desemnarea, pregatirea profesionala si examinarea consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.044/2003
                   ORDIN   Nr. 1934 din 19 octombrie 2006
privind modificarea si completarea Regulamentului pentru desemnarea, pregatirea profesionala si examinarea consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.044/2003
EMITENT:      MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR ?I TURISMULUI
PUBLICAT  îN: MONITORUL OFICIAL  NR. 930 din 16 noiembrie 2006

    în temeiul prevederilor art. 12 lit. f), g) si h) din Ordonanta Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 5 alin. (3) lit. g) si h) din Ordonanta Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 102/2006, ale art. 4 alin. (1) si ale art. 7 lit. e) si f) din Ordonanta Guvernului nr. 42/1997 privind transportul naval, republicata, ale art. 7 alin. (3) lit. e) si f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe caile ferate romane si reorganizarea Societatii Nationale a Cailor Ferate Romane, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si ale art. 5 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul transporturilor, constructiilor si turismului emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Regulamentul pentru desemnarea, pregatirea profesionala si examinarea consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, aprobat prin Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 1.044/2003, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 35 din 16 ianuarie 2004, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Literele c) si d) ale articolului 1 vor avea urmatorul cuprins:
    "c) marfuri periculoase - marfurile care fac parte din lista prevazuta la cap. 3.2 din anexa A la Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994, preluata ca anexa A la Directiva nr. 94/55/CE a Consiliului din 21 noiembrie 1994 privind transportul rutier de marfuri periculoase, marfurile care fac parte din Lista materiilor si obiectelor periculoase, prevazute în cap. 3.2, tabelul A din Regulamentul privind transportul international feroviar al marfurilor periculoase (RID), care se aplica în Romania conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 49/1999, aprobata si modificata prin Legea nr. 788/2001, precum si marfurile definite la art. 3 lit. k) si l) din Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 323/2006 pentru aprobarea Sistemului de informare si monitorizare a traficului navelor care intra/ies în/din apele nationale navigabile ale Romaniei;
    d) activitati vizate - transportul rutier, feroviar si pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, precum si încarcarea si descarcarea aferente acestui transport;".
    2. Litera b) a articolului 2 va avea urmatorul cuprins:
    "b) ale caror activitati se refera la transportul marfurilor periculoase ambalate în cantitati limitate, conform prevederilor cap. 3.4 din anexa A la Acordul european referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care Romania a aderat prin Legea nr. 31/1994, si conform prevederilor cap. 3.4 din Regulamentul privind transportul international feroviar al marfurilor periculoase (RID), care se aplica în Romania conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 49/1999, aprobata si modificata prin Legea nr. 788/2001, sau stabilite prin alte conventii internationale ori prin lege."
    3. Litera c) a articolului 2 se abroga.
    4. Titlul capitolului II va avea urmatorul cuprins:
    "CAP. 2
    Desemnarea, pregatirea si rolul consilierilor de siguranta"
    5. Alineatul (6) al articolului 5 va avea urmatorul cuprins:
    "(6) Certificatul este valabil 5 ani. Perioada de valabilitate a acestuia se prelungeste automat pentru o noua perioada de 5 ani, daca titularul a urmat în anul anterior expirarii certificatului cursuri recapitulative conform art. 5^1 si a promovat un examen organizat de organismul examinator desemnat, conform art. 8. în acest sens, organismul examinator desemnat poate elibera un nou certificat conform modelului prevazut în anexa C la prezentul regulament."
    6. Dupa articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu urmatorul cuprins:
    "ART. 5^1
    Pregatirea consilierilor de siguranta
    (1) Pot efectua cursuri de pregatire a consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase ori cursuri recapitulative numai centrele autorizate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, conform reglementarilor specifice fiecarui mod de transport.
    (2) Tematica cursurilor va cuprinde cel putin subiectele prevazute în anexa B la prezentul regulament si va fi avizata de directiile de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, pentru fiecare mod de transport. Tematica specifica pentru marfurile din clasa 7 (materiale radioactive) va fi avizata si de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.
    (3) Pentru fiecare mod de transport cursurile de pregatire vor fi organizate pe module specifice tipurilor de marfuri mentionate la art. 8 alin. (4), dupa cum urmeaza:
    a) modulul de baza, cuprinzand subiectele comune tuturor tipurilor de marfuri - 12 ore;
    b) modulul aditional pentru marfuri din clasa 1 (explozivi) - 6 ore;
    c) modulul aditional pentru marfuri din clasa 2 (gaze) - 6 ore;
    d) modulul aditional pentru marfuri din clasa 7 (materiale radioactive) - 12 ore;
    e) modulul aditional pentru marfurile din clasele 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 si 9 (solide si lichide) - 12 ore;
    f) modulul aditional pentru marfurile cu numerele ONU 1202, 1203 si 1223 (uleiuri minerale) - 6 ore.
    (4) Cursurile recapitulative vor fi organizate conform modulelor descrise la alin. (3), avand duratele reduse la jumatate din duratele prezentate la alin. (3).
    (5) Cursantii vor primi de la centrele unde urmeaza cursuri de pregatire materiale bibliografice elaborate astfel încat sa cuprinda informatiile necesare în activitatea de consilier de siguranta."
    7. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:
    "(1) Daca în cursul unui transport de marfuri periculoase sau ca urmare a unei operatiuni de încarcare/descarcare efectuate de catre întreprindere se produce un accident care afecteaza o persoana, bunurile sau mediul înconjurator, consilierul de siguranta trebuie, dupa ce a cules toate informatiile utile pentru acest scop, sa redacteze un raport cu privire la accident, destinat conducerii întreprinderii sau, daca este cazul, unei autoritati publice locale. Raportul cu privire la accident se întocmeste în conformitate cu modelul prevazut în anexa D la prezentul regulament.
    (2) Raportul mentionat la alin. (1) nu poate înlocui rapoartele redactate de catre conducerea întreprinderii, care sunt prevazute de orice alte dispozitii nationale, comunitare si internationale în vigoare."
    8. Alineatul (4) al articolului 8 va avea urmatorul cuprins:
    "(4) Candidatii care intentioneaza sa lucreze pentru întreprinderi specializate în transportul anumitor tipuri de marfuri periculoase vor fi examinati, în conformitate cu prevederile anexei B la prezentul regulament, numai din tematicile care au legatura cu activitatea întreprinderilor respective. Aceste tipuri de marfuri sunt grupate astfel:
    - clasa 1 (explozivi);
    - clasa 2 (gaze);
    - clasa 7 (materiale radioactive);
    - clasele 3, 4.1, 4.2, 4.3, 5.1, 5.2, 6.1, 6.2, 8 si 9 (solide si lichide);
    - numerele ONU 1202, 1203 si 1223 (uleiuri minerale). în acest caz, la eliberarea certificatului conform modelului prezentat în anexa C la prezentul regulament, se vor anula grupele de marfuri pentru care candidatul nu a promovat examenul prevazut la alin. (3)."
    9. La articolul 8, dupa alineatul (4) se introduc 5 noi alineate, alineatele (5), (6), (7), (8), (9) si (10), cu urmatorul cuprins:
    "(5) Pentru promovarea examenului candidatii trebuie sa raspunda corect la un numar de 70% din numarul întrebarilor din chestionar si sa realizeze cel putin 70% din punctajul maxim la studiul de caz.
    (6) Rezultatul examinarii se comunica candidatilor în cel mult 3 zile lucratoare de la data sustinerii examenului, iar eventualele contestatii se depun în termen de doua zile lucratoare de la comunicare la sediul organismului examinator. Candidatii respinsi pot sustine o singura data un nou examen la data si în locul comunicate de comisia de examinare. Candidatii respinsi si la acest examen se pot prezenta la urmatoarea examinare numai dupa ce au urmat un nou curs de specialitate.
    (7) Organismele examinatoare desemnate vor convoca, pentru fiecare examen, o comisie de examinare cu urmatoarea componenta:
    - 2 membri reprezentanti ai organismului examinator desemnat care organizeaza examenul, dintre care unul în calitate de presedinte, iar cel de-al doilea în calitate de membru;
    - un membru reprezentant al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, în cazul în care candidatii sustin examen si pentru marfuri din clasa 7 (materiale radioactive);
    - directiile de specialitate competente pe fiecare mod de transport din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului pot desemna un reprezentant care sa faca parte din comisia de examinare. în acest sens, organismele examinatoare vor transmite o înstiintare scrisa la directiile de specialitate cu cel putin 5 zile lucratoare înainte de sustinerea examenului.
    (8) Pana la 1 ianuarie 2007, organismele examinatoare desemnate vor elabora pentru fiecare mod de transport cate un compendiu cu întrebarile si studiile de caz pe care le-au inclus în examinari. Compendiile vor cuprinde cel putin cate 200 de întrebari si 40 de studii de caz pentru fiecare mod de transport si vor fi actualizate ori de cate ori va fi necesar.
    (9) Compendiile elaborate conform alin. (8) vor fi transmise directiilor de specialitate, competente pe fiecare mod de transport, din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
    (10) începand cu data aderarii la Uniunea Europeana, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va transmite regulat Comisiei Europene compendiile elaborate conform alin. (8)."
    10. Dupa articolul 8 se introduc doua noi articole, articolele 9 si 10, cu urmatorul cuprins:
    "ART. 9
    Organismele examinatoare desemnate vor tine cate un registru al consilierilor de siguranta pentru fiecare mod de transport, care va cuprinde:
    a) datele de identificare ale consilierilor de siguranta;
    b) datele de identificare ale întreprinderilor care i-au desemnat;
    c) seria, numarul, perioada de valabilitate si tipurile de marfuri pentru care certificatul este valabil;
    d) perioada si locul de desfasurare a cursului de pregatire sau recapitulativ, centrul de pregatire care a organizat cursul, precum si data, locul si componenta comisiei de examinare.
    ART. 10
    Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului comunica Comisiei Europene:
    a) textul prezentului ordin, care transpune Directiva nr. 96/35/CE din 3 iunie 1996 privind desemnarea si calificarea profesionala a consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar si pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, publicata în Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 145 din 19 iunie 1996, si Directiva nr. 2000/18/CE din 17 aprilie 2000 cu privire la exigentele minimale aplicabile la examenul consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, publicata în Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 118 din 19 mai 2000; si
    b) textul celorlalte acte normative care dispun în domeniul reglementat de directivele mentionate la lit. a)."
    11. Litera c) a anexei A la regulament va avea urmatorul cuprins:
    "c) sa redacteze un raport anual destinat conducerii întreprinderii si organismului examinator desemnat care i-a eliberat certificatul de consilier de siguranta, referitor la activitatile întreprinderii cu privire la transportul marfurilor periculoase. Raportul anual va fi întocmit conform modelului prezentat în anexa E si va fi transmis organismelor examinatoare desemnate, mentionate atat pe hartie, cat si în format electronic. Raportul anual se va pastra o perioada de 5 ani la sediul întreprinderii si va fi pus la dispozitie autoritatilor nationale, la cererea acestora;".
    12. La anexa A la regulament, dupa litera d) se adauga o noua litera, litera e), cu urmatorul cuprins:
    "e) raspunde de existenta planului de securitate conform prevederilor cap. 1.10.3.2 din RID/ADR si monitorizeaza aplicarea acestuia. în sensul prezentului regulament, prin securitate se întelege complexul de actiuni preventive si de masuri ce trebuie luate în scopul minimalizarii riscurilor de furt si/sau utilizare rau-intentionata a acelor marfuri periculoase care pot periclita siguranta persoanelor, a bunurilor materiale si/sau a mediului înconjurator."
    13. La punctul I al anexei B la regulament, dupa litera b) se adauga doua noi litere, literele c) si d), cu urmatorul cuprins:
    "c) cunoasterea riscurilor determinate de furtul si/sau utilizarea rau-intentionata a marfurilor periculoase cu grad ridicat de risc si modalitatile de prevenire a acestora;
    d) elaborarea planului de securitate conform prevederilor cap. 1.10.3.2 din RID/ADR si monitorizarea aplicarii acestuia."
    14. Anexa C la regulament se înlocuieste cu anexa nr. 1 la prezentul ordin.
    15. Anexa D la regulament se înlocuieste cu anexa nr. 2 la prezentul ordin.
    16. Anexa nr. 3 la prezentul ordin devine anexa E la regulament.
    ART. 2
    Certificatele emise pana la data intrarii în vigoare a prezentului ordin raman valabile pana la expirare.
    ART. 3
    Prezentul ordin transpune art. 2 lit. (a) si (c), art. 3 lit. (b), art. 6 si anexa III din Directiva nr. 96/35/CE din 3 iunie 1996 privind desemnarea si calificarea profesionala a consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar si pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, publicata în Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 145 din 19 iunie 1996, precum si art. 2 lit. (b) si (c), art. 3 alin. 3 lit. (c) si alin. 4 si art. 6 din Directiva nr. 2000/18/CE din 17 aprilie 2000 cu privire la exigentele minimale aplicabile la examenul consilierilor de siguranta pentru transportul rutier, feroviar sau pe caile navigabile interioare al marfurilor periculoase, publicata în Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 118 din 19 mai 2000.
    ART. 4
    Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., Autoritatea Feroviara Romana - AFER si Autoritatea Navala Romana - A.N.R. vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 5
    Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicarii.

                       Ministrul transporturilor,
                      constructiilor si turismului,
                         Radu Mircea Berceanu

    ANEXA 1*)
    (Anexa C la regulament)

    *) Anexa nr. 1 este reprodusa în facsimil.

 _________________________  ___________________________________________________
|            RO            ||           RO          |            RO            |
|                          |:                       |                          |
| Prezentul certificat     || Prezentul certificat  |                          |
| este valabil pentru:     |: este valabil pentru:  |         ROMANIA          |
|          ___             ||          ___          |                          |
|         | 1 |            |:         | 1 |         |                          |
|         |___|            ||         |___|         |    MINISTERUL            |
|         | 2 |            |:         | 2 |         |    TRANSPORTURILOR,      |
|         |___|            ||         |___|         |    CONSTRUCTIILOR ?I     |
|         | 3 |            |:         | 3 |         |    TURISMULUI            |
|   ______|___|______      ||   ______|___|______   |                          |
|  | 4.1.| 4.2.| 4.3.|     |:  | 4.1.| 4.2.| 4.3.|  |                          |
|  |_____|_____|_____|     ||  |_____|_____|_____|  |                          |
|     | 5.1.| 5.2.|        |:     | 5.1.| 5.2.|     |                          |
|     |_____|_____|        ||     |_____|_____|     |                          |
|     | 6.1.| 6.2.|        |:     | 6.1.| 6.2.|     |                          |
|     |_____|_____|        ||     |_____|_____|     |                          |
|         | 7 |            |:         | 7 |         |                          |
|         |___|            ||         |___|         |                          |
|         | 8 |            |:         | 8 |         |  CONSILIER DE SIGURANTA  |
|         |___|            ||         |___|         |     TRANSPORT MARFURI    |
|         | 9 |            |:         | 9 |         |        PERICULOASE       |
|   ______|___|________    ||   ______|___|_______  |                          |
|  | UN 1202, UN 1203, |   |:  | UN 1202, UN 1203,| |                          |
|  | UN 1223           |   ||  | UN 1223          | |                          |
|  |___________________|   |:  |__________________| |                          |
|                          ||                       |                          |
| Nota:                    |: Nota:                 | CERTIFICAT DE PREGATIRE  |
| Se vor anula grupele de  || Se vor anula grupele  | PROFESIONALA             |
| marfuri pentru care      |: de marfuri pentru care|                          |
| certificatul nu este     || certificatul nu este  |                          |
| valabil.                 |: valabil.              |                          |
|                          ||                       |                          |
| Seria     Nr.            |: Seria     Nr.         |                          |
|__________________________||_______________________|__________________________|

 _________________________  ________________________  _________________________
|            RO            ||           RO         ||             RO           |
|                          ||                      :|                          |
|       ROMANIA            || Emis de Ministerul   ||        ROMANIA           |
|                          || Transporturilor,     :|                          |
| MINISTERUL               || Constructiilor si    || MINISTERUL               |
| TRANSPORTURILOR,         || Turismului prin      :| TRANSPORTURILOR,         |
| CONSTRUCTIILOR ?I        || .................... || CONSTRUCTIILOR ?I        |
| TURISMULUI               ||                      || TURISMULUI               |
|                          ||                      :|                          |
|      CERTIFICAT          ||   DIRECTOR GENERAL,  ||                          |
| DE PREGATIRE PROFESIONALA||                      :|      CERTIFICAT          |
| A CONSILIERULUI DE       ||                      || DE PREGATIRE PROFESIONALA|
| SIGURANTA PENTRU         ||                      :| A CONSILIERULUI DE       |
| TRANSPORTUL ___________  ||                      || SIGURANTA PENTRU         |
| DE MARFURI PERICULOASE   ||                      :| TRANSPORTUL ___________  |
|                          || Data eliberarii:     || DE MARFURI PERICULOASE   |
| Numele: ................ || .................... :|                          |
| Prenumele: ............. || Valabil pana la:     || Numele: ................ |
| C.N.P.: ................ || .................... :| Prenumele: ............. |
| Data si locul nasterii:  ||                      || C.N.P.: ................ |
| ........................ || Valabilitatea        :| Data si locul nasterii:  |
| Nationalitatea: .......  || prezentului          || ........................ |
|                          || certificat se        :| Valabil pana la: ....... |
| Se certifica prin        || prelungeste pana la: || Primit de: ............. |
| prezentul document ca    || .................... :|                          |
| titularul a absolvit     ||                      || ARR, AFER si ANR         |
| examenul prin care se    || Emitent: ........... :| prelucreaza date cu      |
| atesta calitatea de      ||                      || caracter personal în     |
| consilier de siguranta   ||                      :| scopul gestionarii unei  |
| pentru transportul       ||   DIRECTOR GENERAL,  || baze de date cu privire  |
| marfurilor periculoase,  ||                      :| la operatorii de         |
| precum si pentru         ||                      || transport si persoanele  |
| operatiuni de încarcare, || Semnatura            :| fizice direct implicate  |
| descarcare depozitare    || titularului,         || în activitatea de        |
| temporara, ambalare,     ||                      :| transport si furnizeaza  |
| etichetare sau expediere ||                      || informatii institutiilor |
| de marfuri periculoase.  ||                      :| cu care conlucreaza în   |
|                          ||                      || exercitarea atributiilor.|
|                          ||                      :| Titularul prezentului    |
|                          ||                      || certificat beneficiaza de|
|                          ||                      :| drepturile conferite de  |
|                          ||                      || art. 13 - 18 din         |
|                          ||                      :| Legea nr. 677/2001.      |
|                          ||                      :|                          |
|                          ||                      ||            Semnatura:    |
|                          ||                      :|                          |
| Seria     Nr.            || Seria     Nr.        || Seria     Nr.            |
|__________________________||______________________||__________________________|

    ANEXA 2*)
    (Anexa D la regulament)

    *) Anexa nr. 2 este reprodusa în facsimil.

    RAPORT DE INCIDENT/ACCIDENT:

    I. Model pentru transportul pe cai navigabile al marfurilor periculoase:
    1. Data incidentului/accidentului:
    2. Ora:
    3. Locul (de exemplu: km):
    4. Marfuri periculoase implicate:
    5. Codul marfurilor periculoase:
    6. Denumirea marfurilor periculoase:
    7. Tipul ambalajelor [containere de volum mediu (IBC)] aplicate:
    8. Ambalaje aprobate [containere de volum mediu (IBC)]:
     _      _
    |_| Da |_| Nu

    codul ambalajului/codul IBC:
    9. Tipul mijlocului de transport implicat:
    10. Scurta descriere a incidentului/accidentului:
    a) cum s-a întamplat accidentul (descrierea exacta a pagubei):
    b) cauzele posibile (de exemplu: eroare tehnica si/sau eroare umana si/sau conditii meteorologice):
    c) propuneri pentru masuri care sa previna asemenea accidente în viitor:
    11. Cantitatile de marfa pierdute (kg) si, daca este cazul, radioactivitatea pentru materialele radioactive (B(q)) si simbolul chimic al nuclidului radioactiv:
    12. Felul incidentului/accidentului:
     _
    |_| pierdere de substante
     _
    |_| foc
     _
    |_| explozie
     _
    |_| explozie cu foc ulterior

    13. Persoane ranite ca urmare a deversarii de marfuri periculoase:
     _      _
    |_| Nu |_| Da

    14. Alte detalii:
    Data .....................
    Semnatura ................"

    II. Model pentru transportul feroviar si rutier al marfurilor periculoase conform paragrafului 1.8.5 RID/ADR:
 ______________________________________________________________________________
| Operator de transportator/Administrator al infrastructurii feroviare:        |
| ............................................................................ |
| Adresa:                                                                      |
| ............................................................................ |
| Numele persoanei de contactat: ............................................. |
| Tel: ................................ Fax: ................................. |
|______________________________________________________________________________|

    (Autoritatea competenta va înlatura aceasta pagina de coperta înaintea transmiterii raportului)

 ______________________________________________________________________________
| 1. Mod                                                                       |
|______________________________________________________________________________|
|  _                                    |  _                                   |
| |_| Feroviar                          | |_| Rutier                           |
| Numarul vagonului (facultativ)        | Numarul de înmatriculare al          |
|                                       | vehiculului (facultativ)             |
|_______________________________________|______________________________________|
| 2. Data si locul evenimentului                                               |
|______________________________________________________________________________|
| Anul: ............ Luna: ............ Ziua: ............ Ora: .............. |
|______________________________________________________________________________|
| Feroviar                              | Rutier                               |
|  _                                    |  _                                   |
| |_| Statia                            | |_| Zona locuita                     |
|  _                                    |  _                                   |
| |_| Statia de triaj/de formare a      | |_| Locul de încarcare/descarcare/   |
|     trenului                          |     transbordare                     |
|  _                                    |  _                                   |
| |_| Linia de încarcare/descarcare/    | |_| Drum deschis                     |
|     transbordare                      |                                      |
|                                       |                                      |
| Localitatea/Tara: ................... | Localitatea/Tara: .................. |
| sau                                   |                                      |
|  _                                    |                                      |
| |_| Linie deschisa                    |                                      |
|     Descrierea liniei: .............. |                                      |
|     Kilometri: ...................... |                                      |
|_______________________________________|______________________________________|
| 3. Topografia                                                                |
|______________________________________________________________________________|
|  _                                                                           |
| |_| Panta/înclinare                                                          |
|  _                                                                           |
| |_| Tunel                                                                    |
|  _                                                                           |
| |_| Pod/pasaj inferior de nivel                                              |
|  _                                                                           |
| |_| Intersectie                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| 4. Conditii meteorologice deosebite                                          |
|______________________________________________________________________________|
|  _                                                                           |
| |_| Ploaie                                                                   |
|  _                                                                           |
| |_| Ninsoare                                                                 |
|  _                                                                           |
| |_| Gheata                                                                   |
|  _                                                                           |
| |_| Ceata                                                                    |
|  _                                                                           |
| |_| Furtuna                                                                  |
|  _                                                                           |
| |_| Vijelie                                                                  |
|                                                                              |
| Temperatura: ................. grade C                                       |
|______________________________________________________________________________|
| 5. Descrierea evenimentului                                                  |
|______________________________________________________________________________|
|  _                                                                           |
| |_| Deraiere/iesire în afara drumului                                        |
|  _                                                                           |
| |_| Coliziune                                                                |
|  _                                                                           |
| |_| Rasturnare/rostogolire                                                   |
|  _                                                                           |
| |_| Incendiu                                                                 |
|  _                                                                           |
| |_| Explozie                                                                 |
|  _                                                                           |
| |_| Pierderi                                                                 |
|  _                                                                           |
| |_| Defectiune tehnica                                                       |
|                                                                              |
| Alte detalii ale evenimentului:                                              |
| ............................................................................ |
| ............................................................................ |
| ............................................................................ |
| ............................................................................ |
| ............................................................................ |
| ............................................................................ |
|______________________________________________________________________________|
| 6. Marfuri periculoase implicate                                             |
|______________________________________________________________________________|
| Nr.   |Clasa | Grupa de| Cantitatea | Mijlocul de| Materialul | Tip de       |
| ONU*1)|      | ambalare| estimata   | retinere*3)| mijlocului | defect al    |
|       |      |         | de produs  |            | de retinere| mijlocului de|
|       |      |         | pierduta   |            |            | retinere*4)  |
|       |      |         | (kg sau l) |            |            |              |
|       |      |         | *2)        |            |            |              |
|_______|______|_________|____________|____________|____________|______________|
|       |      |         |            |            |            |              |
|_______|______|_________|____________|____________|____________|______________|
|       |      |         |            |            |            |              |
|_______|______|_________|____________|____________|____________|______________|
|       |      |         |            |            |            |              |
|_______|______|_________|____________|____________|____________|______________|
| *1) Se va indica de asemenea          | *2) pentru clasa 7, se vor indica    |
| denumirea tehnica în cazul marfurilor | valorile conform criteriilor enuntate|
| periculoase atribuite unei rubrici    | la 1.8.5.3.                          |
| colective la care se aplica dispozitia|                                      |
| speciala 274.                         |                                      |
|_______________________________________|______________________________________|
| *3) Se va indica numarul              | *4) Se va indica numarul             |
| corespunzator                         | corespunzator                        |
| 1 Ambalaj                             | 1 Pierderi                           |
| 2 RMV                                 | 2 Incendiu                           |
| 3 Ambalaj mare                        | 3 Explozie                           |
| 4 Container mic                       | 4 Defect de structura                |
| 5 Vagon                               |                                      |
| 6 Vehicul                             |                                      |
| 7 Vagon-cisterna                      |                                      |
| 8 Vehicul-cisterna                    |                                      |
| 9 Vagon-baterie                       |                                      |
| 10 Vehicul-baterie                    |                                      |
| 11 Vagon cu cisterne demontabile      |                                      |
| 12 Cisterna demontabila               |                                      |
| 13 Container mare                     |                                      |
| 14 Container-cisterna                 |                                      |
| 15 CGEM                               |                                      |
| 16 Cisterna mobila                    |                                      |
|_______________________________________|______________________________________|
| 7. Cauza evenimentului (daca este cunoscuta cu claritate)                    |
|______________________________________________________________________________|
|  _                                                                           |
| |_| Defect tehnic                                                            |
|  _                                                                           |
| |_| Arimare necorespunzatoare a încarcaturii                                 |
|  _                                                                           |
| |_| Cauze operationale (exploatare feroviara)                                |
|  _                                                                           |
| |_| Altele:                                                                  |
| ............................................................................ |
| ............................................................................ |
| ............................................................................ |
|______________________________________________________________________________|
| 8. Consecintele evenimentului                                                |
|______________________________________________________________________________|
| Vatamare corporala cauzata de marfurile periculoase implicate:               |
|  _                                                                           |
| |_| Morti (numar: ....................)                                      |
|  _                                                                           |
| |_| Raniti (numar: ..................)                                       |
|                                                                              |
| Pierdere de produs:                                                          |
|  _                                                                           |
| |_| Da                                                                       |
|  _                                                                           |
| |_| Nu                                                                       |
|  _                                                                           |
| |_| Risc iminent de pierdere de produs                                       |
|                                                                              |
| Deteriorari ale echipamentelor sau a mediului:                               |
|  _                                                                           |
| |_| Suma estimata a deteriorarii </= 50.000 Euro                             |
|  _                                                                           |
| |_| Suma estimata a deteriorarii > 50.000 Euro                               |
|                                                                              |
| Interventia autoritatilor:                                                   |
|  _               _                                                           |
| |_| Da          |_| Evacuarea de persoane timp de cel putin trei ore         |
|                     din cauza prezentei marfurilor periculoase               |
|                  _                                                           |
|                 |_| închiderea cailor de circulatie publice timp de cel      |
|                     putin trei ore din cauza prezentei marfurilor periculoase|
|  _                                                                           |
| |_| Nu                                                                       |
|______________________________________________________________________________|

    Daca este necesar, autoritatea competenta poate cere informatii suplimentare.

    ANEXA 3*)
    (Anexa E la regulament)

    *) Anexa nr. 3 este reprodusa în facsimil.

                                 RAPORT ANUAL
                          al consilierului de siguranta
                  conform prevederilor art. 1.8.3.3 din RID/ADR

    1. DATE DE IDENTIFICARE ALE îNTREPRINDERII
       Denumire:
       Sediu:
       C.U.I.
       Tel.:
       Fax:
       e-mail:
       Puncte de lucru:

    (Nota: se vor mentiona datele tuturor punctelor de lucru ale întreprinderii)

    2. DATE DE IDENTIFICARE ALE CONSILIERULUI(LOR) DE SIGURANTA:
       Nume:
       Prenume:
       CNP:
       Act identitate, serie/numar:
       Certificat de consilier de siguranta, serie/numar:

    (Nota: se vor mentiona datele tuturor consilierilor de siguranta ai întreprinderii)

    3. MENTIONAREA ACTIVITATILOR RELEVANTE ?I A MODURILOR DE TRANSPORT
     _                         _
    |_| încarcare             |_| Transport rutier
     _                         _
    |_| Descarcare            |_| Transport feroviar
     _                         _
    |_| Transport             |_| Transport pe cai navigabile interioare

    4. ACTIVITATILE MENTIONATE LA PCT. 3 FAC PARTE DIN OPERATIUNI DE TRANSPORT îN TRAFIC:
    judetean (%)
    national (%)
    în U.E.(%)
    în alte state (%)

    5. INFORMATII PRIVIND ACTIVITATILE ?I CANTITATILE RELEVANTE DE MARFURI

 __________________________________________________
|                    îNCARCARE                     |
|__________________________________________________|
| clasa | cantitatea          | punct de încarcare |
|       | (tone/an sau mc/an) |                    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|
| TOTAL |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|

 __________________________________________________
|                  DESCARCARE                      |
|__________________________________________________|
| clasa | cantitatea          | punct de descarcare|
|       | (tone/an sau mc/an) |                    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|
| TOTAL |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|

 __________________________________________________
|                   TRANSPORT                      |
|__________________________________________________|
| clasa |     cantitatea      | cantitatea         |
|       |     în tone/an      | în tone x km/an    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|
|       |                     |                    |
|_______|_____________________|____________________|

    6. LISTA VEHICULELOR RUTIERE UTILIZATE

 ______________________________________________________________________________
| nr.          |         detinator        | tipul      | masa      | tip       |
| înmatriculare|                          | vehiculului| maxima    | certificat|
|              |                          |            | autorizata| de agreare|
|______________|__________________________|____________|___________|___________|
|              |                          |            |           |           |
|______________|__________________________|____________|___________|___________|
|              |                          |            |           |           |
|______________|__________________________|____________|___________|___________|
|              |                          |            |           |           |
|______________|__________________________|____________|___________|___________|
|              |                          |            |           |           |
|______________|__________________________|____________|___________|___________|

    7. MODURI DE TRANSPORT UTILIZATE

 _______________________________________________________
|                       rutier (%) |                    |
|__________________________________|____________________|
|                     feroviar (%) |                    |
|__________________________________|____________________|
| pe cai navigabile interioare (%) |                    |
|__________________________________|____________________|
|                       altele (%) |                    |
|__________________________________|____________________|

    8. TIPURI DE RECIPIENTE UTILIZATE LA TRANSPORT
     _
    |_| Containere
     _
    |_| Containere cisterna
     _
    |_| Colete
     _
    |_| Recipiente mari pentru vrac
     _
    |_| Cisterne
     _
    |_| Recipiente pentru gaze
     _
    |_| Vagoane cisterna
     _
    |_| Cisterne demontabile
     _
    |_| Altele
     _
    |_| Vagoane de marfa

    9. LISTA EVENIMENTELOR (ACCIDENTE, INCIDENTE SAU ABATERI GRAVE) SURVENITE PE PARCURSUL ANULUI, îN TIMPUL TRANSPORTULUI, îNCARCARII SAU DESCARCARII MARFURILOR PERICULOASE

 ________________________________________
| DATA |      LOCUL EVENIMENTULUI        |
|______|_________________________________|
|      |                                 |
|______|_________________________________|
|      |                                 |
|______|_________________________________|
|      |                                 |
|______|_________________________________|
|      |                                 |
|______|_________________________________|

    10. INFORMARE GENERALA PRIVIND ACTIVITATILE CONSILIERULUI(LOR) DE SIGURANTA
    10.1 Pregatirea angajatilor
    Numarul de angajati aflati în punctul de lucru unde se desfasoara activitatea precizata la pct. 3:
    Numarul de angajati implicati în activitatea precizata la pct. 3:
    Au fost pregatiti profesional angajatii implicati în desfasurarea activitatilor precizate la pct. 3:
        _        _
    DA |_|   NU |_|

    Pregatirea profesionala a angajatilor a fost mentionata în fisele de protectie a muncii si în dosarele cu acte personale ale acestora:
        _        _
    DA |_|   NU |_|

    în cazul în care raspunsul este negativ, detalierea masurilor luate de conducerea întreprinderii pentru a remedia aceasta deficienta.
    Descrierea, daca este cazul, a pregatirii profesionale efectuate (durata în ore, numar de cursanti, continut, alte informatii relevante)

    11. INFORMATII DE ORDIN GENERAL PRIVIND ACTIVITATILE CONSILIERULUI(LOR) DE SIGURANTA

 ______________________________________________________________________________
| 1. Au fost examinate de consilierul de siguranta          |  _               |
| procedurile pentru identificarea marfurilor periculoase   | |_| Da           |
| în vederea transportului?                                 |  _               |
|                                                           | |_| Nu           |
|                                                           |  _               |
| Observatii:                                               | |_| Nu este cazul|
|___________________________________________________________|__________________|
| 2. Au fost examinate de consilierul de siguranta          |  _               |
| procedurile referitoare la luarea în considerare a tuturor| |_| Da           |
| particularitatilor marfurilor de transportat atunci cand  |  _               |
| sunt achizitionate vehicule?                              | |_| Nu           |
|                                                           |  _               |
| Observatii:                                               | |_| Nu este cazul|
|___________________________________________________________|__________________|
| 3. Au fost examinate de consilierul de siguranta          |  _               |
| procedurile de verificare a echipamentelor utilizate la   | |_| Da           |
| transportul, încarcarea sau descarcarea marfurilor        |  _               |
| periculoase?                                              | |_| Nu           |
|                                                           |  _               |
| Observatii:                                               | |_| Nu este cazul|
|___________________________________________________________|__________________|
| 4. Au fost examinate de consilierul de siguranta          |  _               |
| procedurile de punere în aplicare a masurilor de urgenta  | |_| Da           |
| adecvate si, dupa caz, de redactare a raportului, în cazul|  _               |
| accidentelor, incidentelor sau abaterilor grave constatate| |_| Nu           |
| în timpul transportului, încarcarii sau descarcarii       |  _               |
| marfurilor periculoase?                                   | |_| Nu este cazul|
|                                                           |                  |
| Observatii:                                               |                  |
|___________________________________________________________|__________________|
| 5. A fost verificata de consilierul de siguranta          |  _               |
| implementarea masurilor necesare prevenirii repetarii     | |_| Da           |
| accidentelor, incidentelor sau abaterilor grave din timpul|  _               |
| transportului, încarcarii sau descarcarii marfurilor      | |_| Nu           |
| periculoase?                                              |  _               |
|                                                           | |_| Nu este cazul|
| Observatii:                                               |                  |
|___________________________________________________________|__________________|
| 6. Au fost examinate de consilierul de siguranta          |  _               |
| procedurile referitoare la luarea în considerare a        | |_| Da           |
| prescriptiilor legale si a particularitatilor referitoare |  _               |
| la transportul marfurilor periculoase la alegerea si      | |_| Nu           |
| utilizarea subcontractorilor sau a tertilor?              |  _               |
|                                                           | |_| Nu este cazul|
| Observatii:                                               |                  |
|___________________________________________________________|__________________|
| 7. A fost verificat de consilierul de siguranta faptul ca |  _               |
| personalul implicat în transportul, încarcarea sau        | |_| Da           |
| descarcarea marfurilor periculoase dispune de proceduri   |  _               |
| si instructiuni de lucru detaliate?                       | |_| Nu           |
|                                                           |  _               |
| Observatii:                                               | |_| Nu este cazul|
|___________________________________________________________|__________________|
| 8. A fost examinata de consilierul de siguranta adoptarea |  _               |
| de masuri în scopul sensibilizarii la riscul inerent      | |_| Da           |
| transportului, încarcarii sau descarcarii marfurilor      |  _               |
| periculoase?                                              | |_| Nu           |
|                                                           |  _               |
| Observatii:                                               | |_| Nu este cazul|
|___________________________________________________________|__________________|
| 9. A fost examinat de consilierul de siguranta modul în   |  _               |
| care se verifica existenta la bordul vehiculelor a        | |_| Da           |
| documentelor si echipamentelor care trebuie sa însoteasca |  _               |
| transportul, precum si conformitatea acestora cu          | |_| Nu           |
| prevederile legale?                                       |  _               |
|                                                           | |_| Nu este cazul|
| Observatii:                                               |                  |
|___________________________________________________________|__________________|
| 10. A fost evaluata de consilierul de siguranta           |  _               |
| implementarea procedurilor de verificare a respectarii    | |_| Da           |
| prescriptiilor referitoare la încarcarea si descarcarea   |  _               |
| marfurilor periculoase?                                   | |_| Nu           |
|                                                           |  _               |
| Observatii:                                               | |_| Nu este cazul|
|___________________________________________________________|__________________|
| 11. A fost verificata de consilierul de siguranta         |  _               |
| existenta planului de securitate indicat în               | |_| Da           |
| capitolul 1.10.3.2 din RID/ADR?                           |  _               |
|                                                           | |_| Nu           |
|                                                           |  _               |
| Observatii:                                               | |_| Nu este cazul|
|___________________________________________________________|__________________|


                              ---------------