LEGE Nr. 12 din 20 ianuarie 2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
                     LEGE   Nr. 12 din 20 ianuarie 2015
pentru modificarea Âşi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
EMITENT:      PARLAMENTUL ROMâNIEI
PUBLICATÃ îN: MONITORUL OFICIAL  NR. 52 din 22 ianuarie 2015

    Parlamentul României adoptĂŁ prezenta lege.

    ART. I
    Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicatĂŁ în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificĂŁrile Âşi completĂŁrile ulterioare, se modificĂŁ Âşi se completeazĂŁ dupĂŁ cum urmeazĂŁ:
    1. La articolul 16, dupĂŁ alineatul (4) se introduc douĂŁ noi alineate, alineatele (5) Âşi (6), cu urmĂŁtorul cuprins:
    "(5) AbsenĂžele nemotivate Âşi concediile fĂŁrĂŁ platĂŁ se scad din vechimea în muncĂŁ.
    (6) Fac excepĂžie de la prevederile alin. (5) concediile pentru formare profesionalĂŁ fĂŁrĂŁ platĂŁ, acordate în condiĂžiile art. 155 Âşi 156."
    2. La articolul 56 alineatul (1), litera c) se modificĂŁ Âşi va avea urmĂŁtorul cuprins:
    "c) la data îndeplinirii cumulative a condiĂžiilor de vârstĂŁ standard Âşi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicĂŁrii deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parĂžiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limitĂŁ de vârstĂŁ cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicĂŁrii deciziei medicale asupra capacitĂŁĂžii de muncĂŁ în cazul invaliditĂŁĂžii de gradul I sau II;".
    3. La articolul 92, dupĂŁ alineatul (2) se introduc douĂŁ noi alineate, alineatele (3) Âşi (4), cu urmĂŁtorul cuprins:
    "(3) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care îl primeÂşte salariatul utilizatorului, care presteazĂŁ aceeaÂşi muncĂŁ sau una similarĂŁ cu cea a salariatului temporar.
    (4) în mĂŁsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luându-se în considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de muncĂŁ Âşi care presteazĂŁ aceeaÂşi muncĂŁ sau una similarĂŁ, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de muncĂŁ aplicabil la nivelul utilizatorului."
    4. La articolul 145, alineatul (2) se modificĂŁ Âşi va avea urmĂŁtorul cuprins:
    "(2) Durata efectivĂŁ a concediului de odihnĂŁ anual se stabileÂşte în contractul individual de muncĂŁ, cu respectarea legii Âşi a contractelor colective de muncĂŁ aplicabile."
    5. La articolul 145, dupĂŁ alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4) - (6), cu urmĂŁtorul cuprins:
    "(4) La stabilirea duratei concediului de odihnĂŁ anual, perioadele de incapacitate temporarĂŁ de muncĂŁ Âşi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal Âşi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se considerĂŁ perioade de activitate prestatĂŁ.
    (5) în situaĂžia în care incapacitatea temporarĂŁ de muncĂŁ sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuĂŁrii concediului de odihnĂŁ anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul sĂŁ efectueze restul zilelor de concediu dupĂŁ ce a încetat situaĂžia de incapacitate temporarĂŁ de muncĂŁ, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmeazĂŁ ca zilele neefectuate sĂŁ fie reprogramate.
    (6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnĂŁ anual Âşi în situaĂžia în care incapacitatea temporarĂŁ de muncĂŁ se menĂžine, în condiĂžiile legii, pe întreaga perioadĂŁ a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sĂŁ acorde concediul de odihnĂŁ anual într-o perioadĂŁ de 18 luni începând cu anul urmĂŁtor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical."
    6. Articolul 146 se modificĂŁ Âşi va avea urmĂŁtorul cuprins:
    "ART. 146
    (1) Concediul de odihnĂŁ se efectueazĂŁ în fiecare an.
    (2) în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parĂžial, concediul de odihnĂŁ anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauzĂŁ, angajatorul este obligat sĂŁ acorde concediul de odihnĂŁ neefectuat într-o perioadĂŁ de 18 luni începând cu anul urmĂŁtor celui în care s-a nĂŁscut dreptul la concediul de odihnĂŁ anual.
    (3) Compensarea în bani a concediului de odihnĂŁ neefectuat este permisĂŁ numai în cazul încetĂŁrii contractului individual de muncĂŁ."
    ART. II
    La data intrĂŁrii în vigoare a prezentei legi se abrogĂŁ:
    a) art. 22 alin. (3) din OrdonanĂža Guvernului nr. 6/2007 privind unele mĂŁsuri de reglementare a drepturilor salariale Âşi a altor drepturi ale funcĂžionarilor publici pânĂŁ la intrarea în vigoare a legii privind sistemul unitar de salarizare Âşi alte drepturi ale funcĂžionarilor publici, precum Âşi creÂşterile salariale care se acordĂŁ funcĂžionarilor publici în anul 2007, publicatĂŁ în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 66 din 29 ianuarie 2007, aprobatĂŁ cu modificĂŁri prin Legea nr. 232/2007, cu modificĂŁrile ulterioare;
    b) art. 23 alin. (4) din OrdonanĂža Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul salariilor de bazĂŁ Âşi al altor drepturi ale personalului bugetar salarizat potrivit OrdonanĂžei de urgenÞã a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazĂŁ pentru personalul contractual din sectorul bugetar Âşi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II Âşi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bazĂŁ în sectorul bugetar Âşi a indemnizaĂžiilor pentru persoane care ocupĂŁ funcĂžii de demnitate publicĂŁ, precum Âşi unele mĂŁsuri de reglementare a drepturilor salariale Âşi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, publicatĂŁ în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 1 februarie 2008, aprobatĂŁ cu modificĂŁri prin Legea nr. 177/2008, cu modificĂŁrile Âşi completĂŁrile ulterioare.

    AceastĂŁ lege a fost adoptatĂŁ de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 Âşi ale art. 76 alin. (1) din ConstituĂžia României, republicatĂŁ.

                       PREÂŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAÞILOR
                            VALERIU-ÂŞTEFAN ZGONEA

                           PREÂŞEDINTELE SENATULUI
                   CÃLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TÃRICEANU

    BucureÂşti, 20 ianuarie 2015.
    Nr. 12.

                              ---------------