ORDIN Nr. 1337/1268/2024 din 17 iunie 2024 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport
                     ORDIN  Nr. 1337/1268/2024 din 17 iunie 2024
pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport

EMITENT:     AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
             Nr. 1.337 din 17 iunie 2024
             AUTORITATEA VAMALA ROMANA
             Nr. 1.268 din 19 iunie 2024
PUBLICAT îN: MONITORUL OFICIAL  NR. 597 din 27 iunie 2024

    Având în vedere prevederile art. 15 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata prin Legea nr. 375/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, si avizul conform al Ministerului Finantelor, comunicat prin Adresa nr. 741.178 din 13.06.2024,
    în temeiul art. 11 alin. (3) din Hotarârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 8 alin. (3) din Hotarârea Guvernului nr. 237/2022 privind organizarea si functionarea Autoritatii Vamale Române si pentru modificarea pct. 1 de la lit. C din cadrul anexei nr. 1 la Hotarârea Guvernului nr. 791/2009 privind conditiile pentru certificarea aeroporturilor civile internationale sau deschise traficului aerian international, cu modificarile ulterioare,

    presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si presedintele Autoritatii Vamale Române emit urmatorul ordin:

    ART. 1
    (1) Se aproba Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport, prevazuta în anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    (2) Aplicatia informatica de gestiune a transporturilor, parte a Sistemului national RO e-Transport, denumit Sistemul RO e-Transport, este disponibila în sistemul informatic Spatiul privat virtual, denumit în continuare SPV.
    (3) Operatorii economici care se înregistreaza în SPV pentru utilizarea Sistemului RO e-Transport se supun prevederilor Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.090/2022 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta între organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica.
    (4) Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, încarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg, sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.
    ART. 2
    (1) Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) La data intrarii în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Autoritatii Vamale Române nr. 2.545/6.316/2022 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1264 din 29 decembrie 2022.

                              Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
                              Nicoleta-Mioara Cîrciumaru

                              Presedintele Autoritatii Vamale Române,
                              Marcel Simion Mutescu

    ANEXA

                         PROCEDURA
de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport

    ART. 1
    Dispozitii generale
    (1) Prezenta procedura stabileste cadrul de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport.
    (2) Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere internationale de bunuri, definite la art. 2 pct. 2^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata prin Legea nr. 375/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita în continuare Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, indiferent de natura acestora, precum si transporturile rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat stabilite în baza art. 15 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022.
    (3) Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere însemnând o deplasare cu încarcatura, realizata de un vehicul rutier, efectuata pe drumurile publice având un loc de plecare/intrare pe teritoriul national si un punct de sosire/iesire de pe teritoriul national, pe teritoriul României.
    (4) Sistemul national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport reprezinta ansamblul de principii, reguli si aplicatii informatice având drept scop monitorizarea transporturilor de bunuri pe teritoriul national.
    (5) Sistemul RO e-Transport este gestionat de catre Ministerul Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Centrul National pentru Informatii Financiare.
    (6) Pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Transport, operatorii economici trebuie sa fie înregistrati în Spatiul privat virtual (SPV), în nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit, cu respectarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.090/2022 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta între organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica.
    ART. 2
    Declararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport
    (1) Categoriile de operatiuni de transport al bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul national sunt cele prevazute la art. 2 pct. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022.
    (2) Declararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport se face de utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) si art. 8^1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, în nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit.
    (3) Pentru declararea transporturilor de bunuri, utilizatorul foloseste mijloacele de identificare electronica pentru accesarea SPV, pentru:
    a) interconectarea aplicatiei disponibile la nivelul emitentului cu Sistemul RO e-Transport, utilizând o serie de microservicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);
    b) utilizarea aplicatiei puse la dispozitie în mod gratuit de catre Ministerul Finantelor, parte a Sistemului RO e-Transport, prevazuta la art. 4 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022.
    (4) Documentatia tehnica pentru microservicii si aplicatia prevazute la alin. (3) sunt disponibile la adresa web https://mfinante.gov.ro/ro/web/etransport.
    (5) în urma transmiterii datelor aferente unui transport de bunuri, Sistemul RO e-Transport atribuie automat un numar unic de identificare (UIT), utilizat ca referinta în cadrul proceselor si operatiunilor specifice sistemului.
    ART. 3
    Date declarate în Sistemul RO e-Transport
    (1) în Sistemul RO e-Transport sunt înregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat si transportator, data declarata pentru începerea transportului, precum si codul UIT generat.
    (2) în cazul în care documentele detinute de catre utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) lit. d) si la art. 8^1 lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 nu contin toate datele prevazute la alin. (1), utilizatorii au obligatia declararii în Sistemul RO e-Transport a datelor aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate în cadrul partidei de bunuri, cu exceptia datelor referitoare la categoria de bunuri, codurile N.C., greutatea neta si valoarea bunurilor transportate.
    (3) Sistemul RO e-Transport permite utilizatorului sa selecteze contribuabilul pentru care declara datele transporturilor cu risc fiscal ridicat în functie de drepturile pe care acesta le detine.
    (4) în raport cu tipul transporturilor de bunuri prevazute la art. 2 pct. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, declarantul va selecta tipul operatiunii comerciale desfasurate în functie de care aplicatia informatica va activa câmpuri specifice de date.
    (5) în cazul unei partide de bunuri care face obiectul unui transport international ce întruneste conditiile prevazute la art. 1 alin. (4) din ordin, vor fi declarate toate bunurile transportate, pentru acestea sistemul urmând sa genereze un singur cod UIT.
    (6) în cazul unui transport initiat si finalizat pe teritoriul national pentru o partida de bunuri ce include bunuri cu risc fiscal ridicat, care întruneste conditiile prevazute la art. 1 alin. (4) din ordin, precum si alte bunuri, în Sistemul RO e-Transport vor fi declarate toate categoriile de bunuri transportate, pentru acestea sistemul urmând sa genereze un singur cod UIT.
    (7) Pentru transportul de bunuri efectuat în sistem grupaj se detine un numar de coduri UIT egal cu numarul de partide de bunuri ce întrunesc conditiile prevazute la art. 1 alin. (4) din ordin, care fac obiectul respectivului transport.
    (8) La stabilirea masei brute totale a bunurilor care fac obiectul unei partide de bunuri pentru care exista obligatia declararii în Sistemul RO e-Transport se iau în considerare masa neta a bunurilor transportate si masa ambalajelor necesare comercializarii si transportului bunurilor.
    (9) Stabilirea valorii totale a bunurilor care fac obiectul transportului declarat în Sistemul RO e-Transport va avea în vedere:
    a) valoarea bunurilor transportate nu include TVA;
    b) în cazul tranzactiilor comerciale decontate în valuta, conversia în lei se va face la cursul de schimb al Bancii Nationale a României valabil la data declararii transportului în Sistemul RO e-Transport;
    c) în functie de tipul tranzactiei declarate în Sistemul RO e-Transport, valoarea bunurilor transportate va face referire la valoarea cunoscuta potrivit documentelor comerciale, financiare sau contabile, dupa caz, la momentul declararii;
    d) în cazul operatiunilor de import, valoarea bunurilor declarate este valoarea înscrisa în factura externa.
    (10) în cazul transportului bunurilor care fac obiectul exportului conform art. 2 pct. 9 lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, prin intermediul unui birou vamal de export situat în alt stat membru al Uniunii Europene, transportul bunurilor se declara pentru parcursul de la locul de încarcare situat pe teritoriul national pâna la punctul rutier de trecere a frontierei la iesirea din România.
    (11) în situatia în care bunurile pentru care exista obligatia declararii în Sistemul RO e-Transport nu au fost receptionate sau au fost receptionate partial de beneficiarul/destinatarul mentionat în Sistemul RO e-Transport la momentul obtinerii codului UIT, bunurile nereceptionate vor reveni în depozitul de încarcare sau în cel mai apropiat depozit al expeditorului în baza codului UIT initial. Returul ulterior al bunurilor care au fost receptionate formeaza o noua partida de bunuri pentru care este necesara obtinerea unui cod UIT nou de catre partea care returneaza bunurile.
    (12) în situatia prevazuta la alin. (11), în cazul unui transport international de bunuri având furnizor din România, returul ulterior al bunurilor care au fost receptionate formeaza o noua partida de bunuri pentru care este necesara obtinerea unui cod UIT nou de catre furnizorul initial.
    (13) în situatia prevazuta la alin. (11), dupa receptionarea bunurilor returnate în cazul în care obligatia de declarare revine furnizorului sau dupa neefectuarea receptiei în cazul în care obligatia de declarare revine beneficiarului, declarantul va mentiona returul în zona "Confirmare Transport" a aplicatiei informatice RO e-Transport, selectând optiunea "Infirmat" sau "Confirmat Partial", urmat de mentionarea cantitatilor returnate în câmpul de date "Comentariu confirmare". Datele referitoare la retur vor fi mentionate în Sistemul RO e-Transport în perioada termenului de valabilitate a codului UIT.
    (14) în cazul în care bunurile pentru care exista obligatia declararii în Sistemul RO e-Transport sunt transportate la nivel national cu mijloace de transport apartinând mai multor categorii de transport: naval, feroviar, aerian, rutier etc., în Sistemul RO e-Transport se va declara numai componenta de transport rutier, situatie în care locul de încarcare, respectiv descarcare, va fi considerat locul în care vehiculul de transport rutier va prelua sau preda, dupa caz, bunurile transportate.
    (15) în situatia prevazuta la alin. (14) locul de încarcare în vehiculul de transport rutier nu va fi asimilat locului de încarcare initial utilizat în definirea partidei de bunuri conform art. 2 pct. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022.
    (16) Pentru declararea transportului bunurilor în cadrul unor operatiuni comerciale reprezentând un nontransfer sau transportul bunurilor reprezentând stocuri la dispozitia clientului prevazute la art. 2 pct. 9 lit. j) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, declarantii vor selecta în aplicatia informatica RO e-Transport optiunea de transport similara în câmpul de date "Tip operatiune", urmata de selectia în câmpul de date "Scopul Operatiunii" a unei optiuni în concordanta cu destinatia bunurilor transportate.
    (17) în situatia vânzarilor ambulante pe teritoriul national (vânzarea "Van Sales"), când beneficiarii bunurilor transportate nu se cunosc la plecarea în cursa, în Sistemul RO e-Transport se va selecta în câmpul de date "Tip operatiune" optiunea "TTN - Transport pe Teritoriul National", în câmpul de date "Scop operatiune" va fi selectata optiunea "Transfer între gestiuni", pentru "Locul final traseu rutier" va fi indicata cea mai îndepartata adresa a traseului propus, urmând ca în câmpul de date "Alte informatii" sa fie mentionate date referitoare la vânzarea ambulanta a bunurilor transportate. în acest caz, vehiculul de transport va fi considerat ca gestiunea agentului de vânzari, stocul de marfa va fi justificat ca diferenta între cantitatile de bunuri declarate în Sistemul RO e-Transport si bunurile livrate clientilor pe baza documentelor justificative, iar bunurile nelivrate vor fi returnate la gestiunea depozitului în baza codului UIT obtinut initial.
    (18) în situatia în care, în mod exceptional, transportul declarat în Sistemul RO e-Transport nu este finalizat în termenul de valabilitate a codului UIT prevazut la art. 11 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, declarantul va infirma transportul în Sistemul RO e-Transport si va relua operatiunea de declarare a transportului si obtinere a unui nou cod UIT. Astfel, dupa punerea efectiva în miscare a vehiculului pe drumurile publice, în intervalul de valabilitate a codului UIT, declarantul poate selecta în zona "Confirmare Transport" a aplicatiei RO e-Transport optiunea "Infirmat", mentionând cauza în câmpul de date "Comentariu confirmare", urmând ca pentru respectivul transport sa fie obtinut un nou cod UIT în functie de noile date.
    ART. 4
    Modificarea datelor declarate în Sistemul RO e-Transport dupa obtinerea codului UIT
    (1) în perioada celor 3 zile calendaristice prevazute la art. 11 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, dar nu mai târziu de punerea efectiva în miscare a vehiculului pe drumurile publice, datele declarate în Sistemul RO e-Transport pot fi modificate cu pastrarea codului UIT initial.
    (2) Dupa punerea efectiva în miscare a vehiculului pe drumurile publice, pentru actualizarea informatiilor privind identificarea vehiculului de transport rutier, organizatorul transportului va accesa prin intermediul contului propriu din SPV aplicatia informatica RO e-Transport.
    ART. 5
    Confirmarea datelor declarate în Sistemul RO e-Transport dupa obtinerea codului UIT
    (1) Sistemul RO e-Transport pune la dispozitia utilizatorului optiunea de confirmare a transporturilor declarate anterior. Completarea datelor în sectiunea "Confirmare transport" se va face dupa finalizarea transportului.
    (2) Sectiunea "Confirmare transport" contine doua câmpuri de date: "Confirmare achizitie/livrare", cu posibilitatea de a selecta din lista optiunile "Confirmat", Confirmat partial" sau "Infirmat", si câmpul de date "Comentariu confirmare", în care utilizatorul poate face precizari cu privire la transportul în cauza.
    (3) în situatia în care, pâna la data expirarii valabilitatii codului UIT, utilizatorul nu îsi va exercita optiunea de confirmare a transportului, Sistemul RO e-Transport va considera transportul respectiv confirmat.
    ART. 6
    Transmiterea datelor în Sistemul RO e-Transport
    (1) Declararea transporturilor de bunuri prin utilizarea modalitatii prevazute la art. 2 alin. (3) lit. a) se face prin transmiterea unui fisier XML.
    (2) Dupa transmiterea fisierului XML, Sistemul RO e-Transport efectueaza, în mod automat, urmatoarele operatiuni:
    a) verificari si validari privind structura si sintaxa;
    b) verificari semantice.
    (3) Pâna la efectuarea verificarilor automate, validarii si stocarii finale, datele declarate prin modalitatea prevazuta la art. 2 alin. (3) lit. a) vor avea statusul "în prelucrare", urmând ca sistemul sa returneze utilizatorului codurile UIT aferente.
    (4) Dupa efectuarea operatiunilor de la alin. (2) se genereaza un mesaj de raspuns.
    (5) în situatia în care drept urmare a operatiunilor prevazute la alin. (2) nu sunt identificate erori, se aplica semnatura electronica a Ministerului Finantelor, care atesta primirea declaratiei în Sistemul RO e-Transport. Exemplarul original al declaratiei se considera fisierul de tip XML însotit de semnatura electronica a Ministerului Finantelor, care este pus la dispozitia declarantului sub forma unui fisier-arhiva de tip zip.
    (6) în situatia în care drept urmare a operatiunilor prevazute la alin. (2) sunt identificate erori, declaratia nu se considera transmisa în sistem, declarantul primind un fisier de tip XML ce contine erorile identificate, însotit de semnatura electronica a Ministerului Finantelor, sub forma unui fisier-arhiva de tip zip.
    (7) Dupa efectuarea verificarilor automate, fisierele prevazute la alin. (5) si (6) vor fi disponibile în sistem pentru descarcare pe o perioada de 60 de zile de la momentul generarii, iar ulterior vor fi arhivate electronic în conformitate cu prevederile legale în vigoare si eliberate la cerere.
    (8) Fisierul prevazut la alin. (5) va fi disponibil în sistem pentru descarcare, pe perioada indicata la alin. (7), si prin intermediul aplicatiei prevazute la art. 2 alin. (3) lit. b).
    ART. 7
    Notificarea partilor implicate
    Prin intermediul Sistemului RO e-Transport se pun la dispozitia partii implicate în transportul pe teritoriul national al bunurilor cu risc fiscal ridicat, persoane din România, altele decât declarantul, urmatoarele date: declarantul, transportatorul, beneficiarul, data declarata pentru începerea transportului, numarul de înmatriculare al mijlocului de transport si codul UIT.
    ART. 8
    Obligatiile operatorului de transport
    (1) în situatia prevazuta la art. 8^2 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, în care vehiculul de transport este echipat cu dispozitive de transmitere automata a datelor de pozitionare, operatorul de transport rutier este obligat sa asigure buna functionare a respectivelor dispozitive pentru a îndeplini cerinta transferului datelor curente de pozitionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaratiei, pe toata durata traseului de transport. înaintea pornirii pe traseu a unui transport care face obiectul Sistemului RO e-Transport sunt obligatorii introducerea codurilor UIT si atribuirea acestora dispozitivelor de transmitere automata a datelor de pozitionare cu care este echipat vehiculul de transport în vederea transmiterii catre serverele ANAF. Dupa terminarea transportului, dispozitivele de transmitere automata a datelor de pozitionare nu vor avea alocate coduri UIT.
    (2) în situatia prevazuta la art. 8^2 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, în care vehiculul de transport nu este echipat cu dispozitive de transmitere automata a datelor de pozitionare, operatorul de transport rutier este obligat sa echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicatii care utilizeaza tehnologii de pozitionare si transmisie de date prin satelit (dispozitive de tip telefon mobil functionale) pe care au fost instalate modulele informatice puse la dispozitie de catre Centrul National pentru Informatii Financiare.
    (3) Operatorul de transport rutier este obligat sa puna la dispozitia conducatorului auto codul UIT primit de la utilizatorii Sistemului RO e-Transport, sub orice forma inteligibila de prezentare.
    ART. 9
    Obligatiile conducatorului vehiculului de transport
    (1) în cazul unui transport de bunuri pentru care exista obligatia declararii în Sistemul RO e-Transport, efectuat cu un vehicul de transport dotat cu dispozitive de tip terminal de telecomunicatii, conducatorul vehiculului de transport are obligatia sa porneasca dispozitivul de pozitionare si sa introduca codurile UIT aferente transportului înainte de începerea transportului pe teritoriul national, respectiv sa opreasca dispozitivul de pozitionare numai dupa livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul national sau dupa parasirea teritoriului national.
    (2) Conducatorul vehiculului de transport este obligat sa prezinte, la solicitarea organelor competente, documentele care însotesc transportul de bunuri care fac obiectul monitorizarii prin Sistemul RO e-Transport împreuna cu codul UIT. Codul UIT poate fi prezentat sub orice forma inteligibila.
    ART. 10
    Monitorizarea transporturilor de bunuri prin Sistemul RO e-Transport
    (1) Monitorizarea transporturilor de bunuri prin Sistemul RO e-Transport se face automat în baza datelor si informatiilor furnizate de modulele informatice, elementelor de interconectare, dispozitivelor care transmit date de pozitionare si a componentelor software pentru analiza integrata a datelor mentionate la art. 4 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, cu scopul de a determina potentialele puncte de deturnare din sau în lantul de aprovizionare, pe baza codului UIT.
    (2) Pentru transferul datelor de pozitionare în cazul transporturilor efectuate cu vehicule de transport dotate cu dispozitive de tip terminal de telecomunicatii, informatiile referitoare la modul de realizare a conexiunii catre sistemele informatice ale ANAF, precum si modul de formatare a pachetelor de date între aplicatii se regasesc în cadrul portalului Ministerului Finantelor (www.mfinante.ro), sectiunea RO e-Transport, subsectiunea specificatii tehnice (https://mfinante.gov.ro/ro/web/etransport/informatii-tehnice).
    ART. 11
    Obligatiile utilizatorilor
    (1) Utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 declara în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, începând cu data intrarii în vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2022.
    (2) Utilizatorii prevazuti la art. 8^1 lit. a) - d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 declara în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, începând cu data intrarii în vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (3) Utilizatorii prevazuti la art. 8^1 lit. e) - h) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 declara în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, începând cu data intrarii în vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 43/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative.
    (4) Sanctiunile prevazute la art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 subzista pâna la data de 30 iunie 2024, urmând ca sanctiunile prevazute la art. 13^1 din aceeasi ordonanta de urgenta sa fie aplicate începând cu data de 1 iulie 2024.
    ART. 12
    Stabilirea contravalorii bunurilor nedeclarate ce urmeaza a fi confiscate
    (1) Daca, cu ocazia constatarii contraventiei, este prezentata factura de vânzare ori avizul de însotire a marfii, contravaloarea bunurilor ce urmeaza a fi confiscate va fi egala cu valoarea bunurilor pentru care exista obligatia declararii în Sistemul RO e-Transport, ce nu au fost declarate în Sistemul RO e-Transport conform documentelor justificative prezentate.
    (2) Daca, cu ocazia constatarii contraventiei, nu este prezentata factura de vânzare ori avizul de însotire a marfii, contravaloarea bunurilor ce urmeaza a fi confiscate va fi stabilita în functie de valoarea unitara a bunurilor din precedenta tranzactie cu produse similare. Prin tranzactie cu produse similare se întelege precedenta achizitie atunci când obligatia de declarare revine beneficiarului, respectiv precedenta livrare atunci când obligatia de declarare revine furnizorului.
    (3) în situatia în care, cu ocazia constatarii contraventiei, nu este prezentata factura de vânzare ori avizul de însotire a marfii si contravenientul nu are achizitii/livrari de bunuri similare, contravaloarea bunurilor va fi determinata pe baza valorii mediane unitare a bunurilor declarate în saptamâna anterioara în Sistemul RO e-Transport pentru bunurile din acelasi tip de transport si pozitie tarifara. în situatia în care în saptamâna anterioara nu au fost declarate în Sistemul RO e-Transport bunuri din aceeasi pozitie tarifara, perioada de referinta va fi extinsa cu câte o saptamâna pâna la identificarea unor bunuri similare declarate în Sistemul RO e-Transport.
    (4) Daca nu sunt întrunite conditiile de la alin. (1) - (3), contravaloarea bunurilor ce urmeaza a fi confiscate va fi determinata pe baza valorii mediane unitare a bunurilor declarate în saptamâna anterioara în functie de datele existente în sistemul informatic integrat vamal. Perioada de determinare a valorii medii unitare a bunurilor va fi extinsa cu câte o saptamâna pâna la identificarea unor bunuri similare.
    (5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) si (2), daca cu ocazia constatarii contraventiei, sunt prezentate documente justificative din care rezulta o subevaluare vadita a bunurilor pentru care exista obligatia declararii în Sistemul RO e-Transport, contravaloarea bunurilor ce urmeaza a fi confiscate va fi determinata conform prevederilor alin. (3) sau (4), dupa caz. Constatarea de subevaluare a bunurilor se face prin raportarea valorii înscrise în documentele justificative prezentate la valoarea mediana unitara a bunurilor prezentata la alin. (3) sau (4), fiind justificata când se constata o diferenta de 50%.
    (6) Stabilirea contravalorii bunurilor nedeclarate/subevaluate ce urmeaza a fi confiscate se realizeaza în ordinea prevazuta la alin. (1) - (4).
    (7) Daca, cu ocazia verificarilor efectuate în legatura cu un transport rutier de bunuri, sistemul informatic afiseaza statusul "în prelucrare", persoanele împuternicite prevazute la art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022 vor consemna constatarile efectuate, fara a lua alte masuri în momentul constatarii, urmând ca stabilirea respectarii prevederilor legale sa se faca ulterior operatiunilor prevazute la art. 6 alin. (2).
    ART. 13
    Precizari referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole
    (1) Transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole achizitionate de la producatori agricoli pe baza carnetului de comercializare, precum si transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat efectuate de catre producatorii agricoli persoane fizice de la locul de detinere la locul de comercializare, mentionate la art. 11 alin. (1) si (2) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, cu modificarile si completarile ulterioare, nu fac obiectul declararii în Sistemul RO e-Transport.
    (2) Transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole vegetale care îndeplinesc conditiile prevazute la art. 3 alin. (1) - (3) din Legea nr. 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice, cu modificarile ulterioare, nu fac obiectul declararii în Sistemul RO e-Transport.
    ART. 14
    Precizari referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat comercializate în sistemul cash and carry
    (1) Transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat achizitionate din magazinele cash and carry, reprezentând produse pe care clientul le alege de pe raft, le plateste la casele de marcat si le transporta în nume propriu, nu fac obiectul declararii în Sistemul RO e-Transport.
    (2) Declararea în Sistemul RO e-Transport pentru celelalte tipuri de operatiuni care fac obiectul transportului bunurilor, asa cum este definit la art. 2 pct. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, revine în sarcina entitatilor care adopta sistemul de comercializare cash and carry.

                              ---------------